Bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite. Banii sunt pentru ultimele 5 luni de cursuri – surse

776 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Bursele elevilor de la școlile private și confesionale din Sectorul 3 au început să fie plătite și banii primiți de elevi sunt pe ultimele 5 luni de cursuri, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Banii ar fi deja în circuitul financiar al primăriei sectorului, la o zi după ce Edupedu.ro a scris că bursele nu au fost deloc plătite pentru elevii de la școlile private în acest an școlar.

Tot astăzi ar urma să fie făcute și deschiderile de credite la Primăria Sectorului 6 pentru plata burselor sociale și de excelență ale elevilor, după cum a declarat recent pentru Edupedu.ro primarul Ciprian Ciucu, ceea ce ar însemna că bursele ar putea fi acordate elevilor în câteva zile.

Pentru că banii de burse de la școlile private urmează traseul financiar „vechi”, adică trec pe la Consiliile locale înainte să ajungă la școli, ca anii trecuți, bursele pentru acești elevi nu au fost plătite până acum.

  • Banii pentru elevii de la școlile de stat s-au plătit începând din noiembrie anul trecut și se plătesc lunar pe data de 15, prevede metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024.

Deblocarea plății burselor restante de aproape jumătate de an vine după ce Edupedu.ro a scris cu o zi în urmă că primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că bursele nu aveau cum să fie plătite pentru că nu au venit bani de la Guvern prin hotărâre de guvern (HG):

„Noi am plătit premii care țin de primărie, mii de lei pentru elevii olimpici internațional. Bani de burse nu avem, ei întârzie de la Guvern, vin prin hotărâre și nu există. Altfel, alți bani nu avem cum să dăm elevilor”, a spus Negoiță pentru Edupedu.ro. Recent, Consiliul Local Sector 3 a aprobat prin HCL premii de câte 10.000 de lei pentru 21 de elevi olimpici internațional care vor fi premiați marți, 27 februarie, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

  • Am solicitat informații și primarilor din celelalte sectoare ale Municipiului București și, în momentul primirii unor răspunsuri, le vom publica.

Nici elevii de la liceele militare nu au primit vreo bursă de la începutul anului școlar. Bursele acestora ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale: Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – detalii aici.

Context. Bursele elevilor de la școlile private au fost deblocate după ce Edupedu.ro a scris pe 23 ianuarie că bursele acestor elevi, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mai exact, o hotărâre de guvern pentru plata lor în 2023 a fost aprobată de Executiv înainte de Anul Nou și nu a mai avut când să-și facă efectul.

La două zile după publicarea articolului, Ministerul Educației a transmis că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ.

Explicații „în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile și liceele private și confesionale, neplătite pentru primele 5 luni din acest an școlar, poate da ministerul condus de Ligia Deca, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă de partid, în județul Maramureș, pe 27 ianuarie. Prim-ministrul a spus că „o să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe”. – detalii aici


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori

Ministerul Educaţiei a dat o serie de precizări privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi, scrie Agerpres. Instituția precizează cum a fost dată cea mai recentă hotărâre de Guvern pentru reglementarea…
Vezi articolul

VIDEO Ludovic Orban: Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. În școli va fi necesar portul măștii atât pentru profesori, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde e posibilă despărțirea elevilor prin plafoane de plexiglas, este important să se realizeze

Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet, a anunțat premierul Ludovic Orban, care a precizat că obiectivul pe care Executivul și-l impune este să asigure “conexiunea la internet…
Vezi articolul