Bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite. Banii sunt pentru ultimele 5 luni de cursuri – surse

814 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Bursele elevilor de la școlile private și confesionale din Sectorul 3 au început să fie plătite și banii primiți de elevi sunt pe ultimele 5 luni de cursuri, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Banii ar fi deja în circuitul financiar al primăriei sectorului, la o zi după ce Edupedu.ro a scris că bursele nu au fost deloc plătite pentru elevii de la școlile private în acest an școlar.

Tot astăzi ar urma să fie făcute și deschiderile de credite la Primăria Sectorului 6 pentru plata burselor sociale și de excelență ale elevilor, după cum a declarat recent pentru Edupedu.ro primarul Ciprian Ciucu, ceea ce ar însemna că bursele ar putea fi acordate elevilor în câteva zile.

Pentru că banii de burse de la școlile private urmează traseul financiar „vechi”, adică trec pe la Consiliile locale înainte să ajungă la școli, ca anii trecuți, bursele pentru acești elevi nu au fost plătite până acum.

  • Banii pentru elevii de la școlile de stat s-au plătit începând din noiembrie anul trecut și se plătesc lunar pe data de 15, prevede metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024.

Deblocarea plății burselor restante de aproape jumătate de an vine după ce Edupedu.ro a scris cu o zi în urmă că primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că bursele nu aveau cum să fie plătite pentru că nu au venit bani de la Guvern prin hotărâre de guvern (HG):

„Noi am plătit premii care țin de primărie, mii de lei pentru elevii olimpici internațional. Bani de burse nu avem, ei întârzie de la Guvern, vin prin hotărâre și nu există. Altfel, alți bani nu avem cum să dăm elevilor”, a spus Negoiță pentru Edupedu.ro. Recent, Consiliul Local Sector 3 a aprobat prin HCL premii de câte 10.000 de lei pentru 21 de elevi olimpici internațional care vor fi premiați marți, 27 februarie, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

  • Am solicitat informații și primarilor din celelalte sectoare ale Municipiului București și, în momentul primirii unor răspunsuri, le vom publica.

Nici elevii de la liceele militare nu au primit vreo bursă de la începutul anului școlar. Bursele acestora ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale: Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – detalii aici.

Context. Bursele elevilor de la școlile private au fost deblocate după ce Edupedu.ro a scris pe 23 ianuarie că bursele acestor elevi, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mai exact, o hotărâre de guvern pentru plata lor în 2023 a fost aprobată de Executiv înainte de Anul Nou și nu a mai avut când să-și facă efectul.

La două zile după publicarea articolului, Ministerul Educației a transmis că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ.

Explicații „în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile și liceele private și confesionale, neplătite pentru primele 5 luni din acest an școlar, poate da ministerul condus de Ligia Deca, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă de partid, în județul Maramureș, pe 27 ianuarie. Prim-ministrul a spus că „o să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe”. – detalii aici


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Dove

Cei mai mulți profesori doresc să-și ajute elevii pe care îi văd în suferință, dar se simt neputincioși, pentru că nu au instrumentele potrivite pentru a-i sprijini. Webinar gratuit pentru profesori, pe 28 noiembrie, susținut de psihologul Domnica Petrovai

Cei mai mulți profesori doresc să-și ajute elevii pe care îi văd în suferință, dar se simt neputincioși, pentru că nu au instrumentele potrivite pentru a-i sprijini, a declarat psihologul…
Vezi articolul
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată pentru anul 2025. Au fost trimise indicații referitoare la aplicarea noilor reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori, conform cadrului legal

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată pentru anul 2025, potrivit unui document ajuns în școli și consultat de Edupedu.ro. Au fost trimise indicații referitoare…
Vezi articolul

Dezvoltăm instrumente de monitorizare a curriculumului, spune Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației: Încă avem un examen de bacalaureat care seamănă extrem de mult cu cel din 1995 

Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu a spus că Ministerul are în desfășurare un proiect „prin care dezvoltăm instrumente de monitorizare a curriculumului”. Bogdan Cristescu a…
Vezi articolul

Introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în toate școlile, solicitată de Consiliul Național al Elevilor pe fondul agresiunilor sexuale din universități și al declarațiilor candidaților la alegerile prezidențiale în legătură cu drepturile femeilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE) lansează apelul „Educă astăzi, pentru a preveni ziua de mâine” prin care subliniază „necesitatea urgentă de a introduce educația sexuală comprehensivă în școli, un pas…
Vezi articolul

Ligia Deca își îndeplinește un vis: va vorbi la un eveniment de tip TED. Ministra Educației, membră PNL, este anunțată la o conferință independentă TEDx organizată de o persoană cu care a lucrat, unde accesul e contra cost și unde trebuie evitat conținutul politic

“De mult mi-am dorit să fiu și eu în poziția să fac un filmuleț TED”, spunea la sfârșitul lui 2022, la o conferință filmată pe teme de educație, ministrul Ligia…
Vezi articolul

DOCUMENT Consiliul Național al Elevilor: Examenele de admitere la colegiile naționale sunt “imposibil de acceptat”, “promovează segregarea” / Solicitările organizației: un fond național al burselor sociale, calendar clar pentru creșterea alocărilor pentru educație, rescrierea capitolului privind educația specială și cea incluzivă

Prevederile din proiectele legilor educației ce permit colegiilor naționale să organizeze examene de admitere în clasa a IX-a sunt “imposibil de acceptat”, deoarece “nu face altceva decât să promoveze segregarea…
Vezi articolul