Cafeneaua filozofică de vineri, cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida: Ce a văzut Galileo când și-a îndreptat telescopul spre ceruri?

671 de vizualizări
Cafeneaua filozofică de vineri deschide pe 11 ianuarie prima întâlnire din acest an. Dana Jalobeanu și Grigore Vida vor discuta despre ce a văzut Galileo când și-a îndreptat telescopul spre ceruri. Pe ce se baza privirea lui de expert? Și cum se naște lumea modernă din niște observații „astronomice”?

Dezbaterea de vineri, 11 ianuarie, este moderată de Ovidiu Babeș. Începe la ora 18:00 și se desfășoară la cafeneaua La petite bouffe Cotroceni, pe Str. Louis Pasteur nr. 38. Intrarea la cafeneaua filosofică este liberă, dar, cum numărul de locuri este limitat, cei care vor să participe la discuții trebuie să trimită un email la adresa info[at]lapetitebouffe.ro. ​Sursa

Bibliografie:
– Galileo Galilei, Sidereus Nuncius sau Anunțul stelar, traducere din latină de Gheorghe Stratan, prefață de Franco Giudice, note și postfață de William Shea și Tiziana Bascelli, cronologie, îngrijirea ediției și traducerea prefeței de Smaranda Bratu Elian (București: Humanitas, 2018, colecția „Biblioteca italiană”)
– Massimo Bucciantini, Michele Camerota, Franco Giudice, Galileo’s Telescope: A European Story, translated by Catherine Bolton (Cambridge/MA: Harvard University Press, 2015)
– Lawrence Lipking, What Galileo Saw: Imagining the Scientific Revolution (Ithaca: Cornell University Press, 2014)

Detalii aici

Dana Jalobeanu a studiat fizică și filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, și-a obținut doctoratul în filosofia științei la Universitatea din București, după care a urmat o serie de specializări post-universitare la Oxford University (Balliol College), New Europe College (Bucureşti), Warburg Istitute (University of London), Princeton University și Max Planck Institute for History of Science, Berlin, potrivit prezentării de pe site-ul Facultății de Filosofie din București. A urmat și cursuri de jurnalism BBC şi în 2001-2008 a fost science editor la BBC România.

Grigore Vida a studiat filosofia la Universitatea din București, unde și-a obținut și doctoratul, în 2009 a obținut o bursă la Institut für Philosophie al Universității din Vienna. Vezi aici CV-ul lui Grigore Vida Grigore Vida face parte din echipa care a tradus, sub coordonarea Danei Jalobeanu, Sylva Sylvarum sau O istorie naturală în zece centurii de Francis Bacon, volum publicat de Editura Humanitas. Detalii aici

Foto: Facebook

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cosmin Prelipceanu, derapaj în direct, la Digi24: ”Să-i scăpăm pe copii de părinții lor. Asta trebuie să facă școala”/ Sorin Cîmpeanu, invitat în emisiune: ”Nu pot să fiu părtaș la această afirmație”

Moderatorul de televiziune Cosmin Prelipceanu a înregistrat un derapaj în direct, marți seară, în timpul emisiunii de la Digi24, atunci când, în timpul unui dialog cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai spune că a invitat-o pe Emilia Șercan să facă parte din comisia care a analizat doctoratul lui Lucian Bode și a cerut observații din partea profesorului Marian Popescu / Șercan: Am avut senzația că UBB încearcă să găsească o garanție că verdictul nu va fi contestat / Popescu: Au vrut să știe dinainte punctul nostru de vedere

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spune, în comunicatul de miercuri prin care descrie parcursul hotărârii comisiei sale de etică în privința tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, că…
Vezi articolul

Teza de doctorat a ministrului Bode: experții Universității Babeș-Bolyai sunt așteptați să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja – rectorul UBB Daniel David

“Mă aștept ca săptămâna aceasta să fie încheiată” o procedură prin care experții din cadrul Universității Babeș-Bolyai se vor pronunța dacă ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat sau nu…
Vezi articolul