Calea Lactee “a furat” câteva microgalaxii ce făceau parte din Marele Nor al lui Magellan

132 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Calea Lactee, galaxia din care face parte Sistemul Solar, a “furat” câteva microgalaxii ce făceau parte din Marele Nor al lui Magellan, o galaxie din apropierea sa, în contextul unui proces de ciocnire galactică, proces întâlnit frecvent în Univers, conform unui studiu publicat în numărul din septembrie al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, relatează Agerpres.

Descoperirea “furtului de dimensiuni galactice” a fost făcută datorită datelor obţinute de telescopul spaţial european Gaia.

Telescopul spaţial Gaia / Foto: rosa.ro

O echipă de cercetători a comparat datele furnizate de telescopul spaţial Gaia cu simulările computerizate care au replicat aceste mişcări pe perioade lungi de timp. Comparaţia a sugerat că patru galaxii pitice cu strălucirea foarte slabă şi alte două galaxii pitice (Carina şi Fornax) au făcut cândva parte din Marele Nor al lui Magellan, scrie agenția de presă.

În timp cosmic, acest “furt” nu s-a produs foarte demult. Aceste galaxii pitice au rămas prizoniere în câmpul gravitaţional al Căii Lactee în urmă cu “doar” aproximativ 1 miliard de ani, în contextul în care vârsta întregului Univers este estimată la aproximativ 14 miliarde de ani.

Coordonatorul studiului, Laura Sales, astronom la University of California, Riverside, a declarat că “dacă atât de multe (galaxii) pitice ni s-au alăturat împreună cu Marele Nor al lui Magellan atât de recent, înseamnă că proprietăţile populaţiei de sateliţi ai Căii Lactee în urmă cu doar 1 miliard de ani erau radical diferite, ceea ce ne modifică înţelegerea modului în care cele mai mici galaxii se formează şi evoluează”, relatează Agerpres.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Nimic despre Cercetare în capitolul “Cercetare și Digitalizare” din programul guvernului Ciolacu, prezentat de PSD / Prioritățile în domeniu, inclusiv o nouă lege a cercetării, sunt prezentate însă în programul de guvernare depus la Parlament

Domeniul cercetării românești, care aștepta, chiar, o nouă lege dedicată, dar și o creștere substanțială a finanțării în anii următori, nu este abordat în niciun fel în capitolul despre “Cercetare…
Vezi articolul