Calea Lactee “a furat” câteva microgalaxii ce făceau parte din Marele Nor al lui Magellan

133 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Calea Lactee, galaxia din care face parte Sistemul Solar, a “furat” câteva microgalaxii ce făceau parte din Marele Nor al lui Magellan, o galaxie din apropierea sa, în contextul unui proces de ciocnire galactică, proces întâlnit frecvent în Univers, conform unui studiu publicat în numărul din septembrie al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, relatează Agerpres.

Descoperirea “furtului de dimensiuni galactice” a fost făcută datorită datelor obţinute de telescopul spaţial european Gaia.

Telescopul spaţial Gaia / Foto: rosa.ro

O echipă de cercetători a comparat datele furnizate de telescopul spaţial Gaia cu simulările computerizate care au replicat aceste mişcări pe perioade lungi de timp. Comparaţia a sugerat că patru galaxii pitice cu strălucirea foarte slabă şi alte două galaxii pitice (Carina şi Fornax) au făcut cândva parte din Marele Nor al lui Magellan, scrie agenția de presă.

În timp cosmic, acest “furt” nu s-a produs foarte demult. Aceste galaxii pitice au rămas prizoniere în câmpul gravitaţional al Căii Lactee în urmă cu “doar” aproximativ 1 miliard de ani, în contextul în care vârsta întregului Univers este estimată la aproximativ 14 miliarde de ani.

Coordonatorul studiului, Laura Sales, astronom la University of California, Riverside, a declarat că “dacă atât de multe (galaxii) pitice ni s-au alăturat împreună cu Marele Nor al lui Magellan atât de recent, înseamnă că proprietăţile populaţiei de sateliţi ai Căii Lactee în urmă cu doar 1 miliard de ani erau radical diferite, ceea ce ne modifică înţelegerea modului în care cele mai mici galaxii se formează şi evoluează”, relatează Agerpres.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Robert Chiș-Ciure, neurocercetător român la International Centre for Neuroscience and Ethics: O poziție academică permanentă într-o universitate din România, pentru un profesor asistent, se plătește cu 3.500 de lei net, în București. Cum putem avea cercetare cu un asemenea salariu de debut?

Cum poate avea România cercetare dacă un profesor asistent debutant, într-o universitate din București, primește un salariu de 3.500 de lei net, spune cercetătorul român Robert Chiș-Ciure. Acesta a participat…
Vezi articolul

Lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, precum laserul de la Măgurele, cele din domeniul nuclear sau centrele de monitorizare seismică – actualizată printr-o hotărâre de guvern / Instalațiile sunt grupate în rețele naționale

Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ansamblul de nave de cercetare  Mare Nigrum-Istros o serie de centre din domeniul verificării și monitorizării în cazul pericol naturale sau din…
Vezi articolul

Cercetătoarea Silvia Marton, singura câștigătoare din România a unuia dintre cele 218 granturi anunțate de de Consiliul European pentru Cercetare la sfârșitul săptămânii trecute, cu o valoare totală de 544 de milioane de euro

Consiliul European pentru Cercetare a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, acordarea a 218 de granturi pentru cercetare avansată în țările europene, granturi cu o valoare totală de 544 milioane de…
Vezi articolul