Regulile după care se verifică și recunoaște valoarea științifică a unei cărți scrise în penitenciar de condamnații definitiv, aprobate după 5 ani: Verificarea de plagiat se face prin softuri recunoscute CNADTCU, lucrările pot fi pe 6 domenii

261 de vizualizări
salarizare pe baza de performanță pentru profesori
Foto: © Serhii Nemyrivskyi | Dreamstime.com
Un ordin semnat de fostul ministru al Cercetării, Ciprian Teleman, pe final de mandat, prin care e aprobată Metodologia de evaluare a caracterului științific al lucrărilor elaborate de persoane din penitenciare, a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. El introduce, astfel, regulile detaliate de aplicare pentru o serie de măsuri introduse încă de acum 5 ani, menite să pună capăt fenomenului prin care numeroși condamnați își reduceau pedeapsa publicând cărți.

“Metodologia de evaluare și recunoaștere de către Consiliul Național al Cercetării Științifice a caracterului științific al lucrărilor elaborate de către persoane private de libertate prin decizie judecătorească definitivă” face ordine și completează regulile de evaluare stabilite prin HG 157/2016. 

Astfel, metodologia prevede:

  • Domeniile pentru care se face evaluarea și recunoașterea, de către CNCS, a caracterului științific pentru acele lucrări, sunt: matematică și științele naturii, științe inginerești, științele biologice și biomedicale, științe sociale, științe umaniste și arte, știința sportului și educației fizice.
  • Evaluarea se face pe baza unei solicitări care trebuie să includă: scrisoare de la directorul penitenciarului cu informații despre lucrarea existentă, dovada achitării costului evaluării și detalii despre modul de plată, o versiune “pdf” și una tipărită a lucrării.
  • Taxa de evaluare, de 1.500 de lei, se colectează într-un cont al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
  • Trebuie întrunite mai multe condiții de eligibilitate, printre care: domeniul și specializarea în care este elaborată lucrarea aparțin celor stabilite în nomenclatorul domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare.
  • Documentele se depun la CNCS, iar UEFISCDI verifică existența lor.
  • Este verificat gradul de similitudine cu alte lucrări (dacă este plagiat), prin programe recunoscute de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
  • CNCS cu sprijinul UEFISCDI desemnează aleatoriu trei experți evaluatori care stabilesc dacă lucrarea are sau nu caracter științific. Experții sunt aleși după criterii precum domeniul lucrării, competența experților, evitarea conflictelor de interese. Metodologia prevede detaliile selectării acestor experți.
  • Numele autorului lucrării supuse evaluării este anonimizat.
  • Evaluatorii stabilesc dacă lucrarea se încadrează în domeniul de cercetare științifică, dacă sunt folosite teorii și metode specifice domeniului, dacă lucrarea conține elemente de noutate în domeniu, dacă structura e adaptată specificului domeniului etc.
  • Fiecare expert evaluator stabilește prin da sau nu dacă lucrarea are caracter științific, iar pentru recunoașterea acestuia e necesară decizia unanimă “da”.

Solicitantul poate contesta decizia CNCS doar pentru vicii de procedură.

Context

Metodologia clarifică măsurile stabilite în 2016, printr-un regulament de aplicare a Legii privind executarea pedepselor, cu modificări ulterioare, regulament ce stabilea forma de evaluare și prevedea că, în baza confirmării caracterului științific al lucrării și ca urmare a publicării acestuia, se putea decide acordarea a 20 de zile considerate ca executate pentru deținuții-autori.

Până atunci, legislația prevedea o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte scrisă și publicată, iar ministrul Justiției de atunci, Raluca Prună, a spus de la începutul mandatului său că va ataca problema numărului mari de condamnați care-și reduceau pedeapsa scriind cărți. Potrivit unei liste din ianuarie 2016, în precedenții trei ani 200 de pușcăriași scriseseră peste 400 de cărți, cei mai harnici fiind Dan Voiculescu și Dinel Staicu (10 lucrări “științifice” scrise în închisoare de fiecare) – vezi lista completă.

Pe parcurs, ministrul de atunci a ajuns la soluția reducerii cu 20 de zile a pedepselor și a validării caracterului științific. După apariția noilor reguli de evaluare, numărul deținuților eliberați pe criteriul semnării de lucrări cu caracter științific s-a prăbușit.

Foto: © Serhii Nemyrivskyi | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, despre cum Ministerul Educației i-a scăpat de răspunderea plagiatelor pe conducătorii de doctorat: Consiliul CNATDCU nu a fost consultat, nici eu. Probabil că au fost consultați alți specialiști

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, CNATDCU, „nu a fost consultat, nici eu nu am avut știință de formularea acestui regulament. Probabil că au fost consultați…
Vezi articolul