Campioana la șah Judit Polgár și metoda de predare bazată pe “sportul minții”: Șahul poate fi folosit în educație în multe moduri, astfel încât copiii nu numai că se joacă, dar se și dezvoltă diferit

596 de vizualizări
Judith Polgar / Foto: Facebook.com
Șahul a provocat mințile umane de secole și continuă să o facă. Nu este doar un joc, ci un instrument pentru a atinge mai multe aspecte diferite ale vieții, motiv pentru care marea maestră a șahului Judit Polgar îl folosește în diverse contexte educaționale, relatează EuroNews.

“Metoda Judit Polgár” a fost prezentată la Festivalul Global de Șah din acest an de la Budapesta, un festival anual de o zi care sărbătorește diversitatea jocului. Sărind pe o tablă de șah, Polgar a demonstrat cea mai recentă invenție a ei: ChessPE (Chess – Physical Education), adică “Șah – Educație Fizică”.

Ce presupune metoda: Un spațiu de joacă este ‘transformat’ într-o tablă de șah, cu 64 de pătrate, inspirându-i pe copii să-și stăpânească mișcările – sărituri, aruncări și echilibru – în timp ce folosesc tehnicile jocului de masă.

“Șahul poate fi folosit în educație în multe moduri, astfel încât copiii nu numai că se joacă, dar se dezvoltă și diferit în funcție de fiecare”, a spus Judit Polgár, care consideră că jocul ei are un impact “atât asupra gândirii dialectice, strategice, cât și asupra celei cauzale și secvențiale”, mai notează sursa citată.

  • Jocul este, de asemenea, conceput pentru a fi accesibil copiilor cu dificultăți de învățare.

“Aici sari în pătrate”, spune Katalin Nagy, o profesoară pentru elevii cu nevoi speciale, explicând regulile ChessPE copiilor. “Echilibrezi, arunci mingea în cerc, alergi de-a lungul diagonalelor, apoi te întorci de-a lungul petelor aurii și ‘te dai jos’ de pe tabla de șah pe ultima săgeată aurie”, indică aceasta.

Despre metoda lui Judit

Judit Polgár, care este recunoscută pe scară largă ca cea mai bună jucătoare de șah din toate timpurile, a început să-și dezvolte metoda de predare în 2012 cu ajutorul unor experți și educatori. Scopul metodei este de a face învățarea mai eficientă și mai diversă folosind șahul ca instrument, mai degrabă decât ca obiectiv de învățare, precizează Euronews.

Alături de ChessPE, programul care însoțește metoda include un loc de joacă pentru șah pentru preșcolari și un ‘Palat de șah’, sub formă de kit și reguli mai avansate – pentru cei puțin mai mari -, ambele oferind o modalitate alternativă pentru copii de a-și dezvolta abilități generale, stimulând gândirea logică și creativă.

Festivalul Internațional de Șah 2021: la Budapesta, acum o săptămână

Educația a fost punctul comun al celui de-al șaptelea Festival anual de șah din acest an, care a avut loc pe 9 octombrie 2021 în Galeria Națională din Budapesta.

Au participat jucători de șah din întreaga lume, consacrați la turnee profesionale de șah, spectacole de artă și conferințe educaționale. Pentru oamenii prezenți la expoziție, a existat chiar și șansa de a juca șah cu maeștri precum Zoltán Almási, mai precizează sursa citată.

“A fost un vis al meu să creez un forum pentru discuții internaționale legate de șah și educație, un forum care prezintă modul în care jocul poate fi încorporat în materiile școlare și aduce punctele forte ale copiilor la suprafață”, a spus Polgár.

Foto: Facebook.com / Judith Polgar


1 comentariu
  1. Sahul e un joc frumos! In lumea reala este la fel de relevant ca numele naturale din matematica pentru fizica moderna. Poate prinde niste mecanisme/miscari discrete, dar lumea e definita de campuri, forte, functii statistice samd… E o relicva interesatanta :). Ca model economic, mentalitatea (constructia mentala formata de SAH) este agreata in Rusia si rezultatele se vad in comparatie cu lumea occidentala. Evident ca a dominat milenii lumea si are inca relevanta lui (ca si fizica Newtoniana), dar in acest moment e depasit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nelu Tătaru îi va propune premierului Cîțu vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru anumite categorii de persoane, printre care și profesorii, iar cine nu se va supune măsurii și reprezintă un pericol să nu mai fie primit la locul de muncă

Introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi, este propunerea pe care consilierul onorific al premierului, fostul ministru al…
Vezi articolul

Ghidul de predare online pentru profesori, aprobat de ministerul Educației. Prezența profesorilor și elevilor va fi monitorizată de școli. Vor recupera materia doar elevii care nu au participat la învățarea online

Ministerul Educației anunță că a fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunea de organizare a procesului educațional pe perioada suspendării cursurilor. Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor…
Vezi articolul