„Când vă cumpărați becurile întrebați dacă există vreo conspirație, a pus cineva în bec o cameră de filmat? Nu, pentru că aveți încredere în funcționarea mecanismelor. Aveți încredere în medicii voștri ” – Răzvan Cherecheș, expert în politici de Sănătate, despre vaccinarea împotriva COVID-19

3.311 vizualizări
Razvan Cherecheș / Foto: Arhiva personală
Oamenii ar trebui să aibă încredere în medici așa cum au încredere și în alți specialiști fără să își imagineze tot felul de teorii ale conspirației, spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta a vorbit în cadrul conferinței tip webinar „Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor! Ce cunoaștem, ce dovezi științifice există?” oraganizată și transmisă pe Facebook de Ministerul Sănătății. El a exemplificat cu mai multe anecdote mesajul său:
 • Atunci când te urci în autobuz, nu îi bați șoferului în geam să-i spui „Domnul, domnul, care este pregătirea dumneavoastră, câte accidente ați avut înainte, eu mă las pe mâna dumneavoastră așa?”. Când vă cumpărați becurile întrebați dacă există vreun complot, vreo conspirație, a pus cineva în bec vreo cameră de filmat? Nu, pentru că aveți încredere în funcționarea mecanismelor.
 • Cum de au făcut vaccinul așa de repede? Au lucrat zeci de ani pe tehnologia mRNA și atunci când a venit virusul acesta peste noi, am fost cu toții extrem de norocoși că a fost dintr-o familie pe care noi o studiam deja de mult timp. Am mai avut infecția SARS-COV-1 și atunci s-a început să se lucreze la un vaccin, dar nu s-au alocat destule fonduri fiindcă nu a fost amenințarea destul de mare. Acum avem amenințare mare și avem mulți bani care sunt alocați, fiindcă a fost un buget. Răspunsul la întrebarea „de ce nu se rezolvă și alte boli?” – pentru că nu alocăm destui bani, pentru că se duc banii pe altfel de priorități în societate, uitați-vă la bugetul alocat Sănătății în fiecare an. Cum să avem cel mai mic procent din PIB alocat Sănătății din Uniunea Europeană? Pentru că până acum nu a fost o prioritate și va fi de acum încolo, vă garantez.
 • Pentru toți cei care se întreabă dacă se pot vaccina, oameni buni, întrebați-vă medicul pentru că e foarte greu de zis dacă există subtilități acolo, reacții inflamatorii, ține de tipul de patologie, ce reacții aveți, întrebați-vă medicul. Aveți încredere în medicii voștri la fel cum avem încredere în instalatorii noștri, cum avem încredere în cei care ne repară drumurile, aveți încredere în specialiști.
 • Simplul fapt că nu înțelegeți cuvintele care sunt utilizate în medicină arată cât de complexă e discuția și exact la fel ca atunci când erați mici ce v-a salvat pe voi a fost că părinții voștri au avut încredere în pediatri, au avut încredere în ortopezi și când v-a durut mâna nu v-au pus uleiuri esențiale pe mâna ruptă, ci v-au dus la ortoped și v-au pus mâna-n ghips, nu au suspectat în niciun moment părinții voștri că în ghipsul acela este un microfon prin care vă ascultă vreo entitate ascunsă, la fel aveți încredere în medici.
 • Va fi un procent dintre noi care nu se va vaccina, pe unii nu poți să-i convingi și nici nu trebuie să-i convingem pe toți. Vaccinarea în acest caz va fi opțională și voluntară pentru că e decizia noastră a fiecăruia. Informați-vă de la oameni care știu ce vorbesc, nu e mai simplu de atâta.

Razvan Chereches / Foto: Arhiva personala

Citește și:
VIDEO Impactul vaccinului anti-COVID asupra corpului uman explicat în 6 minute de o profesoară. “ARN-ul mesager dispare complet din corp în două-trei zile”

20 comments
 1. “Aveți încredere în medicii voștri la fel cum avem încredere în instalatorii noștri, cum avem încredere în cei care ne repară drumurile, aveți încredere în specialiști.” – Cu fraza asta domnul expert m-a castigat! Am in medicii nostri si in domnia sa, exact increderea pe care o am în instalatorii noștri, cum am încredere în cei care ne repară drumurile si cum am încredere în specialiștii nostri! Cred ca acum este clar de ce am incredere si in vaccin!

 2. Mai deplasată comparație ( dacă poate fi numită comparație!!!), n-am auzit în viața mea.
  Domnule…, dacă trebuia să vă introduceți becul în corp, și să vă străbată electricitatea ( dar una zdravănă care să pună în mișcare sinapsele) poate pricepeați ce aberații devotați!
  Scuzați-mi limbajul, dar așa v-ați propus să convingeți???
  Poate ar fi timpul să înțelegeți că există și oameni care gândesc, nu acceptă de facto “la philosophie toute faite” și nu apreciază stilul “prêt-à-porter”.
  Reflectați!
  Apoi, unele studii cu privire la ARN mesager și celulele folosite pentru “creșterea” vaccinului, ar trebui să dea mai mult de gândit, mai ales celor tineri, care vor copii…

  1. @toi par toi-même
   Ooo, dar aici avem un “connaisseur” care gandeste! Facem “comparaisons” de mare finete demontand “aberatii devotate”(??). Un adept al “haute-couture de la pensée” care, se stie, e rezervata celor cu sinapse mobile si nu astora care “emprunteaza” filosofia altora! Si combinatia asta de Montesquieu cu Descartes strecoara la sfarsit o certitudine dobandita in urma “unor studii”: cei care se vaccineaza nu vor mai avea copii. Asa ca mare atentie, tinerilor care doriti un copil, cititi-l pe “Lui par soi-même” si opriti-va! Nu cădeti in capcană! Cei care vor sa va vaccineze asta incearca de fapt.
   Nenea/tanti, omul v-a dat exemplele cu soferul si cu becul tocmai ca sa va fie la indemana. Nu e obligatoriu sa fii de acord cu nimeni (in afara de toi-même, évidemment), dar sa spui ca pe cel care se vaccineaza il paste sterilitatea si sa aduci ca argument unele studii pe care le-ai “feuilletat” tu e deja de noaptea mintii.
   PS. Becurile ecologice se pun la socoteala daca vrei sa ti le introduci in…corp?

   1. @B
    Da, de tot râsul… ( era, de fapt, “debitați”, în mintea mea. Autocorectorul a vrut altfel și eu nu am verificat… probabil din cauza limitării mele native.)
    Cât despre “franțuzisme”, aparțin unui “românaș”!
    Iar “răsfoiala”, rămâne la aprecierea dumneavoastră!
    Cu respect!

 3. Comparatiile cu becul samd sunt cam deplasate, scuze.
  Modificarile genetice “controlate” au dat frecvent rateu chiar la plante. De ce ar functiona acum perfect la oameni ?

 4. Ați pierdut tot creditul populației de când sunteți pe toate televizoarele făcând propagandă pentru vaccinare. Sunt tot mai puțini cei care ascultă medicii. Nu vă întrebați cum de se întâmplă așa ceva? Adică voi vreți oameni sănătoși și ei refuză, sau cum? Vai de medicina românească în ce hal a ajuns! Cum de alegeți meseria asta?

 5. Ce tâmpit și ce comparație: bec=om!
  Înainte să spun că nu mă vaccinez am întrebat medici dacă îmi recomandă sau nu vaccinul și bineînțeles că au spus să mai aștept până în primăvară….având și probleme cu respirația (alergii). Dar ciudat că nici ei nu voiau să se vaccineze…

 6. 1. Medicii români și străini mint de sting.
  2. Medicii români și străini habar nu au cum funcționează vaccinurile.
  3. Propaganda pentru vaccinare este mult prea agresivă. Evident, Big Pharma dorește ca toți oamenii să fie sănătoși!

  1. @je
   Ai uitat sa mentionezi medicii extraterestri. Pe astia pamanteni i-ai recenzat. Cred ca ai gresit site-ul. Probabil nu ti-a functionat sarma-antena-masca in timpul transmisiei 5G la care ai participat fara sa stii din cauza unui cip rebel care a dezertat din “sirincă” si s-a cuibarit in sinusurile tale. Evident, e de dorit sa te insanatosesti. Stii vreun vraci capabil?

   1. Mie mi s-a urcat sângele la cap citindu-l pe Je. Nu știu cum reușiți să vă amuzați, dar o să încerc și eu. Pe mine mă binedispuneți, deci aveți, clar, o abordare mai sănătoasă decât a mea.

    1. @Alis
     Multumesc. Probabil e o reactie involuntara de aparare in fata prostiei in stare pura. Pana anul asta credeam ca poate fi combatuta, poate chiar invinsa. Recunosc, m-am inselat. Nu pot fi convinsi, nu reactioneaza la argumente logice, nu pot fi educati sau reeducati. Si atunci macar cu atat sa te alegi, cu hazul de necazul de a-i avea prin preajma.

    2. @Alis & B(ou)
     Bine ca sângele nu a URCAT în picioare (e posibil, B(ou), nu sări la împuns !)
     Dacă, Doamne ferește, rezulta un ulcer varicos și adio MINIJUPE !
     Francofonule, tradu-i cuvantul lui Alis !

     1. @morț
      O sa fac abstractie, o data, de hotararea de a nu mai purta un dialog cu necuvantatoarele ca tine. Ca imi raspunzi mie revarsandu-ti tonele de prostie e una, dar sa fii mârlan cand te adresezi unei doamne e cu totul altceva. O sa-i solicit eu, in numele tau, sa te scuze, convins fiind totusi ca isi alege interlocutorii dintr-o panoplie care exclude amibele si paramecii.
      Nu te obosi sa continui dialogul, sunetele pe care le scoti nu depasesc profunzimea peretilor pesterii mentale in care iti duci veacul, deci e inutil.
      Repet insa: sa fii neinteligent e una, sa fii prost crescut e altceva.

 7. Becurile sunt testate de zeci de ani. La fel si autobuzele.
  Or fi lucrat zeci de ani pe tehnologia mRNA, dar abia acum o testeaza pe oameni. Insusi producatorul recunoaste ca nu stie care sunt reactiile adverse si afla si ei acum, facand teste pe oameni. Adica Marea Vaccinare e de fapt o mare testare facuta cu cobai neinformati si neplatiti.

  1. @GV
   V-a scapat porumbelu’. De fapt asta va doare. Ca nu va da, maică, ala cu “sirinca”, inainte sa va informeze (ca singuri nu sunteti capabili) si sa va
   intepe, ceva “sa mananca si gura noastra ca e famelia mare si renumeratia mica”. Ehei, daca v-ar strecura o “bacnota” doua, cum ati mai face coada la “cabenet”. Viata-i grea, omătu’ mare, aia cu zaharu’, uleiu’ si galeata au disparut din peisaj ca nu mai e votare…

 8. Asteptam sa comentati si sa invalidati si urmatorul articol in care se discuta efectele adeverse ale vaccinului SARS. Articolul este publicat intr-o revista stiintifica academica indexata in toate bazele de date internationale, ISI WOS, Scopus, etc. Denumirea articolului este: “Immunization with SARS coronavirus vaccines leads to pulmonary immunopathology on challenge with the SARS virus”, PLoS One 2012;7(4):e35421. Banuiesc ca totusi cunoasteti revista, si dumneavoastra ati publicat acolo. Autorii sunt academicieni reputati la diferite institutii de prestigiu. Cine isi asuma responsabilitatea pentru un vaccin dezvoltat atat de repede fara sa satisfaca toate criteriile de siguranta stabilite in trecut? Daca un vaccin impotriva SARS conduce la efecte adverse, de ce nu ar putea si un vaccin nou care nu a fost testat suficient sa aiba actiuni similare?

 9. Becul se probează, șoferul este acolo pentru că știe să conducă. Dar nu se pot compara vaccinurile cu orice altceva. Cercetarea în orice domeniu în România, este subfinanțată. Medicina însă are un sector privat și o industrie proprie care depășește în profit cu mult ceea ce cere. S-a discreditat singură mizând pe bolile oamenilor și nu pe profilaxia lor. Mentalitatea dominantă este rezolvarea efectelor, a bolilor și nu prevenirea lor. Și aici e marea greșeală a medicinii actuale. Și nu numai. În ce îi privește pe oameni nu mai sunt chiar oi de dus la orice înțepătură, iar informațiile pe care le au, între ele chiar ale specialiștilor, ale medicilor care chiar vor să respecte jurământul lor, nu pot minți asupra efectelor. Când nici nu se cunoaște cauza, începutul , sursa, când apar noi tulpini de virus, cum poți avea încredere în vaccin? Când există atâtea contraindicații, cred că automat vaccinul anti Covid trebuie să fie opțional. Nimeni nu trebuie condiționat în profesie, în călătorie, de adeverința pentru acest vaccin. Acestea sunt perspectivele care se văd. Și reprezintă doar faptul că dreptul la libertatea umană devine o vorbă goală. La urma urmei, cred că trebuie să avem dreptul de a decide dacă murim de Covid ca și de orice altceva.

  1. Dacă tot au trimis tabelul ca sa stie cate doze sa comande de ce nu au pus si opțiunea” de care vrei”?
   Însă iti spune ca nu se poate sa alegi.E normal?

  2. De ce am avea încredere in doctori cand toată lumea care se duce într-un spital pentru diverse probleme-operatii…investigatii ,trebuie sa semneze ca este de acord si doctorii nu isi asuma răspunderea si consecințele-malpraxis,sa nu mai vorbim de comparatii de tot rasul,un intelectual nu face comparatii inutile si fara nici o bază elementară, cum fac destui analfabeți prin mass media-tv,radio,presă, internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat a ajuns să fie condiționată de venit, pentru că apare o nouă categorie de burse la care se pot încadra și dispare cuvantul „orfan” din metodologie – proiect / Este o soluție crudă pentru a salva bugetul României, consideră un ONG 

Dacă în anul școlar 2022-2023 elevii orfani cu un părinte decedat sau ambii părinți decedați primeau bursa socială fără a avea o limită de venit, în anul școlar 2023-2023, bursa…
Vezi articolul

Front unit în fața lui Tudorel Toader, în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Al.I. Cuza din Iași: Toți candidații cu număr relevant de voturi îl sprijină pe contracandidatul Liviu Maha în turul II / Toader: trebuie unele abordări nuanțate și îmbunătățite

Numărul candidaților la funcția de rector al Universității „Al.I. Cuza” din Iași care îl sprijină pe Liviu Maha, contracandidatul rectorului în exercițiu Tudorel Toader, în turul doi al scrutinului a…
Vezi articolul

Înființarea a 17 programe și centre naționale, corpuri pentru profesori, consilii și agenții, prevăzută de proiectul legii Educației pentru învățământ preuniversitar propus de Ligia Deca – surse

Proiectul de Lege a învățământului preuniversitar conține prevederi referitoare la înființarea a două programe naționale, șase centre naționale, consilii, instituții și diferite corpuri. Unele sunt de fapt instituții redenumite, cum…
Vezi articolul