Câtă apă trebuie să bea zilnic un copil și un adolescent și care este necesarul de calorii, vitamine și minerale în funcție de vârstă? Ghidul pentru o alimentație sănătoasă a elevilor la școală, publicat în Monitorul Oficial

534 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Alimentația sănătoasă a copiilor și adolescenților este reglementată printr-un ordin emis de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial. Documentul pune accent pe diversificarea alimentației, echilibrul nutrițional și evitarea excesului de zahăr și grăsimi saturate în unitățile de învățământ.

Ordinul nr. 541 emis de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial stabilește principiile esențiale ale alimentației sănătoase pentru copii și adolescenți. Mai exact, detaliază cerințele nutriționale în funcție de vârstă și evidențiază importanța unei alimentații echilibrate, care să asigure o creștere normală și un aport adecvat de nutrienți.

  • Amintim că ordinul referitor la alimentația sănătoasă a copiilor și adolescenților nu a mai fost actualizată de 16 ani, până acum fiind în vigoare OMS 1.563/2008.

Potrivit documentului, printre principalele reguli se numără diversificarea alimentației, evitarea excesului de zahăr și grăsimi saturate, precum și alegerea metodelor sănătoase de preparare a hranei.

De asemenea, documentul oferă recomandări pentru alimentația copiilor în unități de învățământ, cu standarde clare pentru meniuri, porții și necesarul zilnic de calorii, proteine, vitamine și minerale.

Dintre recomandări fac parte:

  • Pentru asigurarea rației zilnice de nutrienți, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvișuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânză.
  • Pentru un program școlar de 6 ore, se recomandă o gustare care să asigure 10% din rația energetică zilnică.
  • În ceea ce privește consumul de apă:
    • Atât băieții, cât și fetele cu vârste între 3-8 ani este recomandat să consume 1,6 litri de apă zilnic, iar de la 9 ani consumul de apă crește diferențiat.
    • Pentru copiii cu vârste între 9 și 13 ani, băieții au un necesar zilnic de 2,1 litri, iar fetele 1,9 litri.
    • În adolescență, între 14 și 18 ani, băieții trebuie să consume aproximativ 2,5 litri de apă pe zi, în timp ce fetele au un necesar de 2 litri, arată documentul.

„Aceste valori includ atât apa potabilă, cât și apa provenită din alimente, în condiții moderate de activitate fizică la temperaturi de mediu moderate”, este menționat în text.

  • Referitor la necesarul mediu de calorii pentru fiecare zi, acesta diferă tot în funcție de vârstă, dar și de caracteristicile grupului:

Principii în alimentația copilului

Potrivit documentului, alimentația sănătoasă pentru copilul mai mare de 24 de luni implică respectarea unor principii de bază, și anume:

  • asigurarea unei varietăți alimentare, ceea ce înseamnă consumul de alimente din toate grupele și subgrupele alimentare pe parcursul unei zile;
  • asigurarea unei proporționalități între grupele și subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte și produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conținut crescut de grăsimi și adaos de zahăr;
  • evitarea consumului de alimente cu conținut mare de grăsimi saturate (unt, untură, carne grasă) și/sau zahăr adăugat.

Reguli generale privind alimentația copiilor în unități de învățământ preșcolar sau alte tipuri de colectivități

  • Conducerile unităților de învățământ preșcolar sau ale oricăror alte tipuri de colectivități de copii și tineri vor asigura o alimentație colectivă adaptată vârstei și stării de sănătate, specificului activității și anotimpului.

Meniurile vor asigura un aport caloric și nutritiv în conformitate cu recomandările prevăzute la anexa — Necesarul zilnic de calorii și macronutrienți, pentru copii și adolescenți și la anexa — Necesarul zilnic de vitamine și elemente minerale pentru copii și adolescenți, proporțional cu timpul petrecut de copil în colectivitate. De exemplu, pentru un program școlar de 6 ore, se recomandă o gustare care să asigure 10% din rația energetică zilnică.

  • Pentru aprecierea cantității și calității alimentelor consumate în medie pe zi de un copil se va realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, a etichetelor nutriționale sau pe baza meniurilor servite pe o perioadă de 10 zile lucrătoare (în două săptămâni consecutive), completate de rețetarul aferent în lunile februarie, mai, septembrie și noiembrie. Pe baza informațiilor cumulate pe cele 10 zile se va calcula rația medie pe copil.
  • Conținutul alimentelor în calorii și în anumite substanțe nutritive (proteine, lipide și glucide) se va stabili prin calcul, folosindu-se tabele de compoziția alimentelor sau programe destinate acestui scop, rezultatele obținute comparându-se cu necesarul zilnic.
  • Se permite depășirea rațiilor recomandate cu până la 20% la lapte și produse lactate, carne și preparate din carne, pește, legume și fructe. La copiii antepreșcolari și preșcolari nu se recomandă untura, ca grăsime animală, ci numai untul sau smântâna.
  • În grădinițele cu orar de zi și cu orar prelungit rațiile realizate trebuie să reprezinte 75-80% din rațiile recomandate.
  • Anchetele alimentare vor fi efectuate de către personal medical calificat, și anume: medici din cabinetele medicale din unitățile de învățământ, dieteticieni, medici igieniști și medici de diabet, nutriție și boli metabolice.
  • Se vor evita la cină mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile.
  • Se vor folosi metode de preparare sănătoase (fierbere, preparare la abur, coacere). Mâncărurile gen tocături sunt acceptate numai dacă sunt prelucrate termic prin fierbere sau la cuptor. Ouăle se recomandă a fi servite fierte tari, ca omletă la cuptor și nu se recomandă prăjirea, ochiurile românești, ouăle preparate termic insuficient.
  • Pentru a asigura aportul de vitamine și elemente minerale corespunzător se vor servi salatele din crudități, precum și legume/frunze adăugate în supe și ciorbe.
  • Se interzice folosirea alimentelor din categoria proteinelor animale (carne, pește, ouă) în stare crudă, de exemplu, a cremelor cu ouă și frișcă nepreparate termic și a maionezelor.
Potrivit documentului, alimentația copilului preșcolar trebuie să respecte următoarele reguli:
  • Alimentația trebuie să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază, așa cum sunt descrise în anexa nr. 4 la ordin.
  • În grădinițe trebuie să existe un orar de mese fix.
  • Pentru asigurarea rației zilnice de nutrienți, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvișuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânză.
  • Masa trebuie să se încheie când copilul s-a săturat, devine neliniștit sau nu mai manifestă interes.
  • Principiul variației: alimentația trebuie să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază, menționate în anexa nr. 4 la ordin, pentru asigurarea rației zilnice de nutrienți.
  • Trebuie asigurată o hidratare corespunzătoare vârstei copiilor, adolescenților și adulților, conform necesarului de apă recomandat la anexa nr. 3C la ordin.
Alimentația copilului școlar trebuie să respecte cu precădere următoarele reguli:
  • să asigure un necesar de calorii, macronutrienți și micronutrienți conform vârstei și ritmului de creștere;
  • să asigure un aport corespunzător de proteine/zi, prin consumul de carne, ouă, produse lactate, dar și din surse vegetale incluzând fasolea, lintea, produse din soia;
  • să asigure un aport de fier conform recomandărilor — Necesarul zilnic de vitamine și elemente minerale, pentru copii si adolescenți — prin consumul de carne de vacă, pasăre și porc, legume — inclusiv fasole și alune, cerealele integrale sau fortifiate, vegetale cu frunze verzi;
  • gustarea să fie formată din fructe, lapte și produse lactate cu un conținut de grăsime corespunzător recomandărilor;
  • să asigure o hidratare corespunzătoare vârstei.
Screenshot
Definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii și adolescenți
DESCARCĂ Principiile de bază ale alimentației sănătoase la copii și adolescenți

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Ah, de 16 ani?! Bună dimineața! A trebuit să le pun in față unor profesori ghidul australian și cel OMS/WHO legat de apa recomandată zilnic pe vârste. Unul din profesori se uita ca curca în lemne, că dânsa mai mult cafea bea, cam 6 micuțe/zi.
    De afișat în clase ghidul cu apa, măcar nu mai leșină copiii la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reclamația Ligii Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, după ce prezența în sesiune a fost condiționată de vaccinare sau un test negativ, respinsă definitiv de instanță ca nefondată

Curtea de Apel Iași a respins definitiv reclamația făcută de Liga Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, care a condiționat prezența fizică la sesiunea din…
Vezi articolul
Noile programe pentru Definitivat 2021

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele și concursurile naționale, precum “Ovidianum” de limba latină și Acadnet de Informatică aplicată, publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Ce tablete cumpără statul pentru 250 de mii de elevi și profesori: de 10 inch, din aluminiu, rezistente la cădere accidentală, procesor octa-core 1.8 GHz cu sistem de monitorizare a activității preinstalat

Tabletele pe care statul vrea să le cumpere trebuie să fie de 10 inch, să aibă conexiune 4G, cartelă SIM inclusă și o configurație de bază detaliată în procedura publicată…
Vezi articolul