Câte zile mai sunt până la Bacalaureat 2021 – LIVE update

3.538 de vizualizări
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Bacalaureatul începe cu proba scrisă la limba și literatura română, care are loc pe 28 iunie în acest an. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au încheiat cursurile pe 4 iunie. Până la momentul începerii probelor scrise au loc echivalările de competențe.

În săptămâna 31 mai – 4 iunie au avut loc înscrierile.

LIVE UPDATE: Au mai rămas 23 de zile până la Bacalaureat 2021.

În perioada 14 – 25 iunie 2021, pentru sesiunea iunie – iulie, respectiv în perioada 23 – 31 august 2021, pentru sesiunea august – septembrie, potrivit metodologiei.

În aceste perioade, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal, cu atribuții în acest sens, vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat 2021. Decizia este prevăzută în metodologia specifică, aprobată prin ordin de ministru. 

1. Cum se echivalează nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă?

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă. Astfel, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste discipline, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaților pot primi următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

  • utilizator mediu: medie cuprinsă între 5 și 6,99;
  • utilizator avansat: medie cuprinsă între 7 și 8,49;
  • utilizator experimentat: medie cuprinsă între 8,50 și 10.

2. Cum se echivalează nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională?

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei. Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.

Nivelul unic de competență se identifică în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbi, și se acordă conform următoarei grile:

  • calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
  • calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
  • calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
  • calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

3. Cum se echivalează nivelul de competență digitală?

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

  • utilizator începător: medie cuprinsă între 5 și 5,99;
  • utilizator de nivel mediu: medie cuprinsă între 6 și 6,99;
  • utilizator avansat: medie cuprinsă între 7 și 8,49;
  • utilizator experimentat: medie cuprinsă între 8,50 și 10.

Atenție! Candidații care nu au studiat disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente vor susține proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza procedurii Centrului Național de Examinare și Evaluare pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D).

4. Ce se întâmplă cu candidații care au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine sau examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale?

Toți candidații aflați în situația menționată mai sus au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal – proba C, respectiv recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale – proba D.

5. Ce taxe plătesc elevii din generațiile anterioare care se înscriu la această sesiune de Bacalaureat?

Absolvenţii învățământului preuniversitar de stat și particular se pot înscrie și pot susține examenul de bacalaureat în sesiunile anului școlar 2020-2021, conform reglementărilor Ministerului Educaţiei privind organizarea și desfășurarea acestor examene, cu respectarea următoarelor precizări, potrivit Adresei 29330/27.05.2021 a Ministerului Educației:

Candidații din promoţii anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puţin de două ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului de bacalaureat achită suma de 367 lei;

În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru candidații din promoţiile anterioare care au susţinut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de bacalaureat se face diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care le susține candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat, cu aplicarea prevederilor articolelor 3, 4, 36 și 37 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat-2011, aprobată prin OMECTS nr. 4799/2010 privind organizarea și desfăşurarea examenului de bacalaureat 2011, cu modificările și completările ulterioare, valabilă și pentru bacalaureatul 2021, conform prevederilor Ordinului ministrului educației și cercetării nr. 5453/31.08.2020 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2021.

ISJ Sibiu, de exemplu, a transmis candidaților că taxa este de 60 de lei per probă.

Calendarul pentru sesiunea iunie-iulie 2021 este următorul:

Luni, 31 mai – vineri, 4 iunie 2021 – înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

Vineri 4 iunie 2021 – se încheie cursurile pentru clasele a XII-a/a XIII-a

14 – 25 iunie 2021 – Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

Luni, 28 iunie 2021 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

Marți, 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă (matematică sau istorie)

Miercuri, 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

Joi, 1 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Luni, 5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

Marți 6 – vineri, 9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor

Vineri, 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale

Testele de antrenament publicate până acum pot fi descărcate din articolele Edupedu.ro.

Un Ghid al Bacalaureatului este aici.

Sfaturi pentru proba scrisă la română, modalități de abordare și rezolvare a subiectelor de la profesoara Irina Țoțan.

Calendarul examenului național de Bacalaureat — 2021

Sesiunea august – septembrie 2021

19 – 26 iulie 2021 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2021 – Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

17 august 2021 – Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

18 august 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

19 august 2021 – Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

23 – 31 august 2021 – Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

31 august 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00—18,00)

1 – 3 septembrie 2021 Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Descarcă noul calendar de Bacalaureat 2021 de aici.

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță o analiză a liceelor cu rezultate slabe la Bac 2022: “Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac”, spune ministrul / Anul trecut au fost anunțate controale la școlile cu rezultate slabe la Bac, dar până acum nu se cunosc rezultatele sau dacă au avut loc aceste verificări

Ministrul Educației a anunțat azi rata de promovare la nivel național a Bacalaureatului 2022: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani, 73,3%. Nivelul a urcat pentru prima…
Vezi articolul