Ce ar trebui schimbat în programa școlară? Scriitorul Radu Vancu: Prezența scriitorilor contemporani la orele de curs ar putea schimba multe – Interviu pentru Culturaladuba.ro

4.105 vizualizări
Radu Vancu / Foto: Facebook.com
Câtă vreme literatura le va fi predată copiilor, în școală, “ca o voce a unor statui moarte, nu vor avea de ce să fie prea interesați de ea”. Declarația vine de la Radu Vancu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani, cunoscut și pentru prezența constantă la protestul mut din fața sediului PSD din Sibiu. Într-un interviu acordat publicației Cultura la dubă, Vancu a vorbit despre modul în care a ajuns să scrie poezii și despre școala din România.

Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, scriitorul a vorbit și despre propriii săi profesori. “La liceu am avut o profesoară de română extraordinară, îmi amintesc prea multe și prea detaliat pentru a putea rezuma. Era, ca și mine, un om care credea că literatura poate rezuma și explica umanul. În generală am avut o profesoară de română de care nu-mi amintesc cu plăcere, fără s-o detest vreodată, pur și simplu era prea milităroasă pentru gustul meu”, a povestit Radu Vancu.

Fragment din interviul acordat de scriitorul Radu Vancu publicației Cultura la dubă:

Culturaladuba.ro: Cum ați ajuns să scrieți poezii?

E un viciu străvechi deja, în ce mă privește. Datând încă din școala generală. Eram un copil timid, care credea că poate spune ceva decisiv despre el însuși în poemașele alea. Între timp, situația nu s-a schimbat cu o iotă.

Culturaladuba.ro: Se vorbește foarte mult despre faptul că românii nu citesc sau o fac foarte puțin, fiindcă asta arată statisticile. Care credeți că sunt cauzele?

Educația deficitară, sub-finanțată și prost gândită ca sistem. Lipsa unor lanțuri de librării. Absența unor programe de stat care să ducă și scriitorul și cartea printre școlari.

Culturaladuba.ro: Ce credeți că ar trebui schimbat în programa școlară, astfel încât copiii și tinerii să fie atrași de lectură?

Prezența scriitorilor contemporani la orele de curs ar putea schimba multe. Când copiii vor înțelege că literatura e o formă de a întreba prezentul despre câteva neliniști esențiale, vor avea interes și pentru ea. Câtă vreme le va fi predată ca o voce a unor statui moarte, nu vor avea de ce să fie prea interesați de ea.

Culturaladuba.ro: Au fost, de-a lungul ultimilor ani, voci care au susținut că ar trebui să fie scoși unii dintre clasicii scriitori români din programa claselor de gimnaziu, fiindcă textele lor sunt mult prea dificile și îndepartează copiii de lectură. De exemplu, că Eminescu ar trebui studiat abia la liceu spre facultate, fiindcă înțelegerea textelor lui necesită și o experiență de viață. Dumneavoastră ce credeți?

Eminescu e un poet dificil, e adevărat, dar nici contemporanii nu sunt tocmai lesne de citit. Aș prefera manuale în care Eminescu și contemporanii să fie deopotrivă reprezentați, tocmai pentru a arăta elevilor că există mai multe moduri de a pune aceleași întrebări. Și că scriitorii vechi pot răspunde la întrebări noi și viceversa.

Culturaladuba.ro: Sunteți și profesor la Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Cum arată un curs al dumneavoastră? Care este relația pe care o aveți cu studenții?

Sper că arată bine. În orice caz, încerc să fac exact ce predicam mai sus – să le arăt studenților că literatura e o formă de a chestiona realitatea în întregul ei; că se leagă și de istorie, și de economie, și de politic, rămânând în același timp una dintre marile încercări de a capta frumusețea.

Culturaladuba.ro: Ați întâmpinat probleme în captivarea atenției lor?

Desigur. Singura soluție e să le aduci sub ochi texte cu o cantitate enormă de frumusețe. Uneori însă, pentru unii dintre ei, frumusețea rămâne invizibilă. N-ai ce face, cum n-ai ce face când un elev n-are ureche muzicală. Își va găsi în altă parte frumusețea necesară supraviețuirii.

Culturaladuba.ro: Ce vă amintiți de orele de română din școală? Ce vă plăcea și ce detestați, ca elev?

La liceu am avut o profesoară de română extraordinară, îmi amintesc prea multe și prea detaliat pentru a putea rezuma. Era, ca și mine, un om care credea că literatura poate rezuma și explica umanul. În generală am avut o profesoară de română de care nu-mi amintesc cu plăcere, fără s-o detest vreodată, pur și simplu era prea milităroasă pentru gustul meu.

Culturaladuba.ro: Ține poezia de foame?

Da.

Culturaladuba.ro: Recomandați-ne o carte pe care să o citim.

Nostalgia lui Mircea Cărtărescu.

 

Sursa Foto: Facebook Radu Vancu

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Atribuțiile inspectorilor școlari din Franța, corectate printr-o notă a Curții de Conturi: aceștia trebuie să aibă rol de sprijin pentru profesori, nu unul administrativ. Recomandările pentru Ministerul Educației din Republică

Într-o notă adresată ministrului Educației din Franța, Jean-Michel Blanquer, Curtea de Conturi din Republică atrage atenția că misiunea inspectorilor școlari din țară se îndepărtează de lumea școlii și capătă o…
Vezi articolul

Fizicianul Cristian Presură: Am eșuat. Deciziile nu mai sunt în penițele unor intelectuali și în argumentele unor profesori, ci în mâinile “soldaților” săi (medicii) și ale “generalilor” (de azi, probabil e adevărat și la propriu)

Am eșuat. Când lumea s-a speriat că masca scade concentrația de oxigen, am făcut experimente pe mine să arat că nu e așa. Nu mă așteptam să fie altfel, pentru…
Vezi articolul