Mecanismul de tenure track a fost adăugat pentru a-i ajuta pe profesorii buni să nu mai dea examene peste examene, „să treacă din zona determinată într-o zonă de angajare pe perioadă nedeterminată, dacă își demonstrează valoarea prin activitățile pe care le fac”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în raportul săptămânal de pe 22 mai. Cu această ocazie, oficialul a explicat ce înseamnă, de fapt, tenure track sau traiectoria pe perioadă nedeterminată, concept introdus în Raportul său de reformă – QX – prezentat luni.
Ministrul Daniel David a propus, în loc de concursul de titularizare, un examen național pentru licențierea în învățământ, iar în urma acestui examen, dacă un profesor obține nota peste 7, intră pe perioadă nedeterminată în sistem. Apoi, nu mai trebuie să repete examenul, este doar evaluat și poate obține un post pe perioadă nedeterminată, după o perioada de timp, dacă postul este viabil.
„Toți candidații care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați în cariera didactică, conform legii, și au automat dreptul de a ocupa un post pe durată nedeterminată în sistem. Examenul nu trebuie repetat, admiterea în cariera didactică se face o singură dată”, se precizează in raportul QX.
„Să presupunem că facem această angajare inițial, să spunem, pe 3 ani. Cum funcționează lucrurile?
Ești evaluat în primul an, așa cum suntem cu toții evaluați prin raportare la fișa postului, cât de bine ți-ai făcut activitățile. Ești evaluat în al doilea an, în al treilea an, iar după aceea, foarte important, dacă ai primit calificativele bune și postul respectiv este viabil, ai finanțare pentru el. Nu mai trebuie să dai concurs pentru a trece pe perioadă nedeterminată, ci treci automat pe perioadă nedeterminată. Cred că este un mecanism foarte bun, care protejează atât omul, cât și calitatea”, a susținut Daniel David la raportul săptămânal.
Ce se întâmplă în cazul profesorilor care sunt deja angajați pe o perioada nedeterminată?
„Pentru cei care sunt titulari în toate domeniile, la un interval rezonabil, probabil de 5 ani, trebuie să faci o evaluare sumativă. Nu este vorba de un examen, este vorba de faptul că la 5 ani ne uităm dacă mai îndeplinești standardele minimale, nu de performanță, pe care le vom stabili împreună cu sindicatele din domeniu, cu actorii implicați în zona respectivă, evident că îți continui activitatea.
Dacă tu nu îndeplinești nici măcar standardele minimale, nu te dă nimeni afară în această fază, dar trebuie să intri într-un program remedial, în care să înveți strategii prin care să-ți corectezi performanța, asta de dragul copiilor, de dragul studenților sau pentru activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, pentru care ești plătit din fonduri publice”, a declarat Daniel David.
Explicațiile ministrului Daniel David despre tenure track
„O întrebare destul de frecventă era una legată de ce înseamnă, de fapt, tenure track. Definiția pentru mine este foarte familiară, obișnuit fiind cu sistemul academic vestic, dar se pare că definiția pe care am dat-o sau explicația n-a fost suficientă pentru toată lumea.
Tenure track înseamnă, de fapt, nu un proces prin care cineva este angajat instant pe perioadă nedeterminată, dar este un mecanism de angajare pe un post cu traiectorie nedeterminată. Altfel spus, este mai mult decât angajarea pe perioadă determinată.
Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că la început ești angajat pe perioadă determinată, fie că vorbim de cercetare, învățământ superior, chiar în zona titularizării am gândit acest mecanism ca să-i ajutăm pe profesori. Ești angajat inițial pe perioadă determinată, o perioadă pe care o stabilim în funcție de domenii de cercetare, de învățământ superior, de preuniversitar.
Să presupunem că facem această angajare inițial, să spunem, pe 3 ani. Cum funcționează lucrurile?
Ești evaluat în primul an, așa cum suntem cu toții evaluați prin raportare la fișa postului, cât de bine ți-ai făcut activitățile, ești evaluat în al doilea an, ești evaluat în al treilea an, iar după aceea, foarte important, dacă ai primit calificativele bune și postul respectiv este viabil, ai finanțare pentru el. Nu mai trebuie să dai concurs pentru a trece pe perioadă nedeterminată, ci treci automat pe perioadă nedeterminată. Cred că este un mecanism foarte bun, care protejează atât omul, cât și calitatea.
Pentru cei care sunt titulari în toate domeniile, la un interval rezonabil, probabil de 5 ani, trebuie să faci o evaluare sumativă. Nu este vorba de un examen, este vorba de faptul că la 5 ani ne uităm dacă mai îndeplinești standardele minimale de performanță educațională sau în cercetare.
Cum ne uităm? Cerând feedback de la cei cu care lucrezi, de la cei pentru care lucrezi, de la șefii tăi și dacă sunt atinse standardele minimale, vedeți că nu vorbim de standarde de performanță, vorbim de standarde minimale pe care le vom stabili împreună cu sindicatele din domeniu, cu actorii implicați în zona respectivă, evident că îți continui activitatea.
Dacă tu nu îndeplinești nici măcar standardele minimale, nu te dă nimeni afară în această fază, dar trebuie să intri într-un program remedial, în care să înveți strategii prin care să-ți corectezi performanța. Asta de dragul copiilor, de dragul studenților sau pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, inovare, pentru care ești plătit din fonduri publice.
Aceasta este filosofia a ceea ce înseamnă tenure track sau traiectorie pe perioadă nedeterminată.
Repet, este un mecanism mai puternic decât angajarea pe care o avem pe perioadă determinată, cum se întâmplă, de exemplu, în cercetare, în învățământul superior sau în zona învățământului preuniversitar și îți dă șansa, dacă ești bun, îndeplinești standardele de calitate, să ajungi pe perioadă nedeterminată.
Altfel spus, rămân angajările pe perioadă nedeterminată de la început, inclusiv varianta de titularizare în zona preuniversitară, dar adăugăm mecanismul de tenure track pentru a-i ajuta pe cei buni să nu mai dea examene peste examene, ci dacă își demonstrează valoarea prin activitățile pe care le fac, să treacă din zona determinată într-o zonă de angajare pe perioadă nedeterminată.”
Informații de context
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
- În fiecare an are loc un concurs național de angajare în învățământ ale căror etape încep abia în primăvară, între 5-16 mai 2025, în cazul anului 2025. Aceste posturi vor fi scoase la concurs in 2025 pentru anul școlar 2025-2026 și au fost deblocate prin adoptarea de către Guvern, pe 24 aprilie, a unei Ordonanțe de Urgență, angajările fiind blocate pentru acest an în sistemul public, din cauza OUG 156/2024.
Conform Raportului privind starea învățământului din anul școlar 2022-2023, cel mai recent astfel de document publicat de Ministerul Educației, în acel an erau 212.332 cadre didactice în învățământul preuniversitar care ocupau 218.627,57 norme de predare. Și s-au scos la concursul național de angajare în învățământ în anul respectiv 72.644 de posturi (34,2%).
Despre tenure track în învățământul preuniversitar – raportul QX
„Mecanismul tenure-track înseamnă o poziție pe perioadă determinată se transformă în timp și la niveluri superioare în una pe perioadă nedeterminată prin performanță.
Sistemul propus menține avantajele existente, elimină dezavantajele și aduce elemente suplimentare de calitate și descentralizare decizională cu responsabilizarea unităților școlare. Ideea centrală este că pozițiile pe perioadă determinată, care nu sunt rezervate în condițiile legii, se tratează în logica tenure-track, acestea putând deveni poziții pe perioadă nedeterminată în funcție de viabilitatea lor și de calitatea cadrului didactic (evaluată complex de beneficiarii principali!).
Principiile de bază sunt următoarele (vor fi operaționalizate printr-o procedură detaliată a ministerului, unde lucrurile se mai pot nuanța/adapta):
- În etapa I, ministerul organizează anual un examen național pentru licențierea în învățământ.
- Toți candidații care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați în cariera didactică, conform legii, și au automat dreptul de a ocupa un post pe durată nedeterminată în sistem. Examenul nu trebuie repetat, admiterea în cariera didactică se face o singura dată.
- Licențiații pot participa ulterior, în orice moment al carierei, la concursurile pentru posturile disponibile, organizate de unitățile școlare. Concursurile se pot organiza la nivelul unității școlare sau într-un centru de concurs care reunește mai multe unități școlare care nu au resursele necesare organizării concursurilor (ex. infrastructură, resursă umană calificată), după o metodologie-cadru care va fi stabilită de minister.
- Toate posturile disponibile în unitățile școlare, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu normă didactică completă sau cu minimum 50% din norma didactică completă, se anunță public de către minister.
- Posturile libere pe perioadă determinată pot să fie rezervate în condițiile legii sau nerezervate (tenure-track).
- Posturile care nu sunt anunțate ca disponibile la concurs nu se bugetează dacă apar ulterior, decât în situații excepționale (ex. ieșirea legală din sistem, pe perioadă nedeterminată sau determinată).
- Licențiații care obțin post pe perioadă determinată își păstrează postul dacă viabilitatea acestuia este prelungită anual de către unitatea școlară, cu condiția unei evaluări interne pozitive, organizată după o metodologie cadru stabilită de minister.
- Licențiații care obțin post pe perioadă determinată – tenure-track – își păstrează postul pe perioadă nedeterminată, cu acordul unității școlare, în baza unei evaluări interne, organizată după o metodologie cadru stabilită de minister, dacă acesta devine viabil prin prisma criteriilor pentru posturile pe perioadă nedeterminată.
- Cei angajați pe perioadă nedeterminată (titulari) sunt evaluați pe baza unor standarde minimale la fiecare 5 ani. Un calificativ nesatisfăcător pentru cadrul didactic va conduce la parcurgerea unor formări obligatorii gratuite, finalizate cu o evaluare riguroasă – dacă această evaluare nu este trecută în timp de doi ani, contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată.
- În etapa a II-a, posturile neacoperite în prima etapă de licențiații se scot la concurs și pot participa toți cei care la examenul de licențiere în cariera didactică au luat nota între 5 și 6,99 în ultimii 3 ani, ocupându-le în regim de suplinitori.
- Posturile rămase neacoperite și după etapa a II-a sunt oferite în regim de plata cu ora de fiecare unitate școlară, după o procedură ce va fi stabilită de minister. ”
16 comments
părerea mea, vor să i scoată pe cei care au luat la titularizare 9 și 10, si la examenele de grade, și să i bage pe cei cu pile, cu 5 – 6,99, vor să elibereze posturi, politic…
La universitari nu e valabil ??
Profesorii sunt deja evaluați anual cnf legislației în vigoare.
Această evaluare este utilizată deja in toate sectoarele de activitate.
Ce propune Ministerul NU e evaluare ci o portiță de distrugere a stabilității pe post, o breșă în integritatea personală prin aducerea unor elemente terțe care nu pot obiectiviza evaluarea (feedback elevi, feedback părinți, aprecieri ierarhice subiective)
Apropo, când are de gând Ministerul sa emită statutul cadrului didactic????
Mai degrabă tenure quack decât track!😂😂😂
In primul rand programa pentru titularizare ar fi cazul să revină la ceea ce a fost înainte de anul 2000, să cuprindă toate unitățile de invatare din programa școlară gimnaziu + liceu.
In al doilea rând cel puțin un subiect ar fi necesar să fie de tip item subiectiv, sinteza fara indicații iar baremul să puncteze originalitatea prin conexiunile realizate în conceperea subiectului.
In al treilea rând prin testarea minimală periodica ar trebui acordate cele 15 credite ECTS iar directorii să justifice cu dovezi clare scădea punctajului unui profesor. Evaluarea negativă a unui profesor să fie aprobată de Consiliul Profesoral cu drept de veto iar în acel Consiliu profesorul subevaluat să poată prezenta contraargumente. Altfel va fi un bun motiv pentru a elibera posturile din ,,buricul târgului” obținute prin muncă susținută pentru că un oarecare director dorește să își mențină/creeze anumite relații. Directorii deasemenea sa prezinte dovezi prin care au venit în sprijinul respectivului profesor pentru a ii îmbunătăți performanța căci acești directori sunt manageri și o componentă a managementului este și resursa umană.
Nu e vorba de nicio ” TESTARE” minimala periodica!!
Formarea continua e importanta si de fapt asta ar trebui verificat la 5 ani.
Evaluarea la 5 ani nu ar fi sub forma de testare, oricum nu are sens ptr ca exista deja evaluare anuala cu care s-ar suprapune.
Ce se întâmplă cu cei care suntem pe viabilitate de mai bine de 3 ani ? Vom putea să fie pe perioadă nedeterminată și să ne completam catedra cu ore din a2a sau a3a specializate?
Buna ziua!
Cea mai mare dorinta a majoritatii patintilor care au elevii in gimaziu sau liceu este ca profesorii, titulari sau suplinitori, sa faca testare psihologica reala si periodica, deoarece in multe cazuri totul scapa de sub control.
Iar , pe langa acest articol, ar trebui sa se puna camere de luat vederi functionale ( daca e posibil cu sonor) in fiecare ungher al scolii
Daa, sa puneti camere in clase, sa vedeti in ce hal se comporta copiii vostri la ore, si ce performanta se poate face in astfel de conditii…
sincer, nu asta e cea mai mare cerință.asta e o jignire. și noi am putea spune sa vă faceți un control, dar ne abținem. școală, totuși, nu e populata de nebuni. ai d-ta impresia, generalizând.
Ma scuzați! Articolul este despre dorințele parintilor ??
Buna ziua, cea mai mare dorinta a profesorilor este sa avem copiii sanatosi din toate punctele de vedere. Vrem sa testam profesorii? Atunci sa testam periodic elevii si parintii ca sa descoperim de unde sunt devierile grave de compartament ale elevilor. Si sa punem si camere cu sonor acasa la fiecare elev ,eventual si la locurile de munca ale parintilor .Si poate si ceva amenzi pentru vocabularul indecent, obscen …
E clar.
Mâine va veni cu alte explicații, cu alte lămuriri.
Un nou experiment care ,,rezolvă” problema a 15% din candidați si creste expunerea la corupție pentru restul de 85%
De ce?
Pt ca unii nu fac diferența (inclusiv in Minister se pare) intre concurs si examen intre post vacant si post pe perioada nedeterminata si confundă nota mare cu obligația statului de a oferi un post in buricul târgului la cea mai titrată școală.
1. Care e rostul acestei evaluari suplimentare la 5 ani, cat timp exista evaluare anuala care urmareste indeplinirea acelorasi standarde?
2. Mecanismul propus , adica totul sa stea in baza unor feedback-uri de la parinti, directori etc, este bizar .
Pai profesorii care nu vor cere mare lucru, vor pune doar note mari vor primi feedback foarte bun, in timp ce altii care sunt mai exigenti , noteaza corect etc, vor primi feedback prost si vor intra la remediere?
Doamne fereste! Un sistem mai prost nici nu se putea imagina, oare de unde scoate aceste aberatii?
Pai de exemplu proful care preda matematica si are examen cu toti elevii, va fi pus in fata unei dileme:
-ori da note mari, are feedback bun dar la examen elevii vor fi praf
-sau este exigent, pune elevii la treaba, le da note pe merit, inclusiv mici, lasa si corigenti daca e cazul, dar la examen elevii vor obtine rezultate bune si foarte bune.
Evaluări pe bază de PCR!
Nu mai știți ce sa inventați. Diavolul sta în detalii și se va vedea de aici înainte cât de nasol poate fi.Nu ma mai interesează titularizarea, nu este o meserie de viitor și este prost plătită, stres mult,mojicie și corupție și mai multe.Si așa te obligă să faci pantofii părinților și sluj în fata directorilor analfabeți,puși politic ,de aici înainte va fi mai rău.
Merg din suplinire în suplinire,nu ma mai stresez,nu mai dau examen decât dacă e necesar și cum găsesc altceva am și plecat.