ULTIMA ORĂ Propunerea ministrului Daniel David pentru schimbarea Titularizării și angajarea profesorilor: după un examen național de „licențiere” în sistem, candidații cu peste 7 să participe la concursuri organizate în școli sau la centre de concurs, ca la rezidențiat

38.420 de vizualizări
Foto: AGERPRES Foto – Alex Tudor
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, recunoaște că actualul sistem de titularizare are atât beneficii, cât și neajunsuri. „Ca titular ești mai protejat, circuli mai ușor de la o școală la alta – dar sunt și dezavantaje – birocrația și faptul că oameni valoroși ajung să repete examenul de titularizare”, a declarat acesta luni, 19 mai, la prezentarea raportului QX.
  • UPDATE 18:25 Raportul QX a fost publicat de ministerul Educației și Cercetării și poate fi consultat mai jos în articol

În locul actualului mecanism, ministrul propune introducerea unui examen național de licențiere didactică, similar rezidențiatului din medicină în ceea ce privește o eventuală organizare în centre de concurs la nivel zonal.

„Dacă iei peste 7, devii licențiat în sistem. Asta te ajută pentru că, fiind licențiat, poți participa direct la concursuri pentru poziții pe perioadă determinată sau nedeterminată – fie direct la școală, fie la un centru de concursuri”, susține Daniel David.

Cât despre profesorii angajați pe perioadă determinată și repetă din an în an concursul de Titularizare, aceștia vor putea primi prelungire din partea școlii anual după prima angajare dacă se conformează mai multor criterii dintr-o metodologie care va fi elaborată ulterior, a spus ministrul.

  • De menționat că există prevăzut în legea educației 198/2023 un examen cu denumirea „licențiere”, dar care înseamnă actualul examen de definitivare care permite ascensiunea în cariera didactică pentru profesorii debutanți.
  • Definitivatul se organizează în condițiile din prezent până în anul școlar 2027-2028 inclusiv; după aceea, este înlocuit de examenul de licențiere în cariera didactică, prevede art. 248 din legea educației 198/2023.

Noua abordare urmărește profesionalizarea carierei didactice și simplificarea procesului de angajare, consideră oficialul.

[UPDATE 17:30] Tot în conferința de luni, Daniel David a spus că profesorii angajați pe perioadă determinată ar putea deveni titulari automat, după 4-5 ani, dacă sunt evaluați pozitiv de școală. Titularii nu vor mai fi până la pensie, ci cu evaluare periodică din 5 în 5 ani, a propus oficialul.

Principalele declarații pe acest subiect:

  • Trebuie să mărim salariul, să vină cu responsabilități. Să avem standarde minime de performanță.
  • Dincolo de salariul mediu, trebuie să creăm indicatori care să le permită profesorilor să câștige mai mult. Nu tuturor, ci celor care se implică mai mult. Vorbim de venituri – dai mai mult, primești mai mult.
  • Avem nevoie și de potențialul de a câștiga mai mult pe baza unor indicatori de performanță, progres și incluziune.
  • Dacă nu facem asta, reformele dacă nu vor da greș, se vor implementa foarte greu.
  • Titularizare: uneori avem profesori buni, care la actualul examen de titularizare nu reușesc să obțină o poziție de titulari – este un examen complex și birocratic.
  • Trebuie să avem curajul să spunem că avem unele avantaje – ca titular ești mai protejat, circuli mai ușor de la o școală la alta, dar ai și dezavantaje – birocrația, oameni buni care repetă examenul.
  • Propunerea pe care am s-o fac va susține punctele bune și punctele proaste.
  • Nu am venit aici cu ordinul de ministru – discuțiile sunt la nivel de viziune și strategie.
  • Este foarte util să avem un examen național care să permită licențierea didactică. Dacă iei peste 7, să devii licențiat în sistem. Te ajută, fiindcă dacă ești licențiat în sistem, tu poți participa la concursuri pentru poziții pe perioadă determinată și nedeterminată – direct la școală sau la un centru de concursuri, pe modelul rezidențiatului.
  • Foarte important: dacă poziția respectivă – una pe perioada determinată, devine viabilă pentru titularizare, se transformă pe perioadă nedeterminată.
  • Locurile care nu se acoperă de licențiați se scot la concurs în regim de suplinire pentru cei care nu trec licențierea.
  • Dacă ai ocupat o poziție pe nedeterminată, ești titular pe poziția respectivă și în sistem. Tot la 5 ani trebuie făcute evaluări raportate la niveluri minime. Dacă nu le îndeplinești, ai la dispoziție o perioadă minimală de 1-2 ani să acoperi standardele.
  • Cumva să ne asigurăm că unitățile școlare vor anunța posturile libere.

DOCUMENT Raportul QX lansat de ministrul Daniel David luni, 19 mai 2025:

Informații de context

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

  • În fiecare an are loc un concurs național de angajare în învățământ ale căror etape încep abia în primăvară, între 5-16 mai 2025, în cazul anului 2025. Aceste posturi vor fi scoase la concurs in 2025 pentru anul școlar 2025-2026 și au fost deblocate prin adoptarea de către Guvern, pe 24 aprilie, a unei Ordonanțe de Urgență, angajările fiind blocate pentru acest an în sistemul public, din cauza OUG 156/2024.

Conform Raportului privind starea învățământului din anul școlar 2022-2023, cel mai recent astfel de document publicat de Ministerul Educației, în acel an erau 212.332 cadre didactice în învățământul preuniversitar care ocupau 218.627,57 norme de predare. Și s-au scos la concursul național de angajare în învățământ în anul respectiv 72.644 de posturi (34,2%).

David, despre sistemul de titularizare: „Eu nu l-aș fi gândit așa”

Cel mai recent, pe 23 aprilie 2025, ministrul Educației a declarat că „sistemul de titularizare este atât de înrădăcinat în mintea oamenilor încât orice schimbare trebuie gândită foarte bine și anticipată”. „Eu nu l-aș fi gândit așa”, a spus el la Prima News.

Un grup de cadre didactice suplinitoare calificate i-au solicitat ministerului Educației organizarea unei dezbateri oficiale privind Concursul de titularizare din învățământul preuniversitar. Printr-o petiție lansată pe platforma Declic în februarie 2025, semnată de 1.460 de persoane la momentul redactării articolului, profesorii atrag atenția asupra obligației de a susține anual examenul pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate, în ciuda faptului că obțin note peste 7 și dețin definitivatul.

La începutul lunii februarie, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că printre politicile educaționale pe care ar urma să le anunțe în iunie 2025 va fi și regândirea titularizării, adică a concursului național de ocupare a posturilor de profesori. El a criticat actualul proces, în care „oameni buni care dau examene peste examene nu reușesc să ajungă” la contract pe perioadă nedeterminată, fiind nevoiți să repete concursul din cauza lipsei de posturi.

Reacția oficialului a venit după ce pe 24 ianuarie 2025 un grup de profesori suplinitori i-a transmis o scrisoare deschisă în care își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În scrisoare, document obținut de Edupedu.ro, aceștia semnalează că, anual, zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină acest concurs, indiferent de rezultatele obținute anterior, ceea ce contribuie la instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional.


21 comments
  1. vă dați seama câte corupție va fi la nivelul școlilor și se va șubrezi și mai tare șansa profesorilor de a ocupa un loc pe perioadă nedeterminată într-o școală bună?!! toate posturile vor fi ocupate de cine are pilele cele mai mari sau pe nepotisime, cum deja e bine știut de zeci de ani. Ca să nu mai vorbim de noile metode de evaluare a profesorilor, care includ feedback de la părinți și elevi. Pe baza a ce criterii sunt ei în măsură să evalueze profesorii? Ca de obicei, domnul David face exact ce a făcut fiecare ministru al învățământului- adică nimic, doar schimbări inutile care fac mai mult rău decât bine.

    1. Bravo! Cea mai buna observație!! Foarte dezamăgită!!! In loc sa simplifice sistemul… îl complică!!

  2. Nimeni nu garantează corectitudinea, de acest lucru se tem profesorii, și pe bună dreptate. Un examen de titularizare unde ești evaluat și prin lecție ținută la clasă, și prin examen scris, e absolut suficient. Există ulterior tot felul de evaluări, arhisuficiente dacă sunt corect făcute. Nu rezolvăm problema profesorilor cu note mari și fără posturi, șubrezind și mai mult statutul profesorului.

  3. felicitări pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume! sper sa și citească cineva și sa înțeleagă exact realitatea! sunt în asentimentul dumneavoastră!

  4. Ca sa faca o scoala un concurs si sa se descentralizeze angajarile trebuie combatuta serios coruptia. Pana atunci ar face bine domnul profesor universitar doctor psiholog sa fie realist. Sa mai lase campania electorala si trancaneala fara rost.

  5. dar cine este ” scoala” in esență ? e directorul de fapt . deci directorii de scoala vor acorda sau nu titularizarea . o sa fie un provizorat total general .
    după 4,5 ani profesorii vor fi pe drumuri la fel ca medicii specialiști după 5 ani de rezi .
    pleaca pe capete .
    deci scolile isi vor face treaba cu profesori Rezidenti sa zic asa , care vor pleca după activa ani SI vor veni alti absolvenți care or sa și dea duhul , ca na, esti tânar ..
    Fix ca in sistemul medical va fi
    vor ramane cei cu pile . directorii au mana libera sa oprească pe cine trebuie ..

  6. Sa știți ca am început sa ma interesez cum pot sa îmi dau demisia.Ani la rand am luat 7 și peste 7,nu am post dar sute de învățători au posturi de profesori asigurate,fără examinare pentru postul ocupat.
    Lucrez intr-o școală unde conducerea nu este abuziva ,este superabuziva și clasele sunt multe cu peste 60% copii cu CES și clar cu retard mintal.Programa este de oameni normali.Doar 5-6 din toate clasele recunosc ca ei nu sunt normali.Adaptam?Cât sa adaptezi?Cât?Aaa!Și au pretenții. Nici nu îți imaginezi ce pretenții au!Discutau între ei ca nota 8 este mica !!Sa mai spun ca ei nici 5 nu au avut la EN,nici 4?Vin părinți cu pretenții, ei sunt bătuți în cap și vor olimpici.Directorii îți cer sa ii duci la olimpiadă la limbi străine și limba romana este o limba străină pentru ei!!!
    Are cineva idee cât de jos a ajuns managementul și învățământul din România!?
    Manuale?
    Doar ce vor directorii că și acolo ai afaceri de încheiat.
    Școlile nu mai sunt centre de cultura ,sunt centre de minciuna și manipulare a părinților și copiilor,alegătorii,de umilire a amărâților de profesori care din salariul lor nu își permit nicio garsoniera decenta sa își cumpere. Am coleg care a putut sa ia o garsoniera 25mp în afara Bucureștiului pentru ca atât ii datea împrumut cu salariul de profesor!!
    Și veniți cu alte umilințe și alte nedreptăți în baza faptului ca se poate.
    Vorbiți de examinare la fiecare 5 ani și sunt mii de posturi ocupate fără examen,fără niciun fel de examen?!Aveți neobrazarea sa ieșiți în public și sa spuneți astfel de prostii?!!

    1. felicitări pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume! sper sa și citească cineva și sa înțeleagă exact realitatea! sunt în asentimentul dumneavoastră!

  7. După porcăria cu direct la școală, m-am oprit.Pai tocmai despre asta e vorba ca se datea Titularizare ca să nu ajungi la mana școlii, sa nu devii penal cu acte în regulă. România educata continuă. Cine va mai intra în sistem cu astfel de reguli?Vreți sa rămâneți doar voi și ai voștri. Și faceți orice ca asa sa fie.Pai dacă sunt mișcări de strada nu ieșim și noi?Nu mai poate lumea de voi.Nu se mai poate de la atâta corupție!!

  8. Și ce vrei, ministrule, pe ăștia care sunt titulari prin concurs național și mai au vreo cinci-șase ani până la pensie (dacă mai apucă, desigur), să-i pui să dea concurs de “licențiere”?! Dar diploma de licență și examenele llde licență pentru ce mai sunt?!

  9. Ar fi cea mai grava eroare din toate timpurile in invatamant! Examenul trebuie organizat la nivel judetean si niciodata in scoala. De asemenea evaluarea trebuie facuta de profesori de specialitate si nu de director, colegi sau elevi, care nu au capacitatea de a evalua nivelul de pregatire al unui profesor, ci doar o simpla parere.

  10. Buna ziua

    ,,Licentiere” în sistem, centre de concurs, evaluare la cinci ani, toate par a fi ideii bune. Poate garanta cineva corectitudinea tuturor examenelor la nivel de școală?
    Nu va exista niciun favorit / favorită?

  11. Ca titular ești mai protejat, poți schimba mai ușor școala (de exemplu când schimbă el planurile și pierzi ore din catedră) – așa că ce propune el… ia să dai un EXAMEN (nu concurs), și după aia să aleagă “școala” adică primarul sau directorul cine vine acolo.

    NU. Dacă vreți schimbări în bine, nu reducerea profesorilor la angajați pe termen determinat e soluția. Ca să nu mai vorbim despre evaluarea la fiecare 5 ani – gradele ce sunt? ECTS-utile la ce sunt bune? Și dacă nu sunt bune la nimic, pentru ce ne obligă ministerul să le obținem? Vă mai bateți joc de noi mult?

  12. In caz de restrangere de activitate ar trebui fixate criterii clare de departajare care sa solicite activitati cu diferite grade de complexitate iar evaluarea sa cuprinda intreaga cariera didactica, documentele care reprezinta dovezi pentru indeplinirea unui criteriu sa fie selectate din intreaga cariera didactica si nu doar ultimii doi/cinci ani (nu imi amintesc precis).

  13. Avem deja „licențiere”, se numește Definitivat. Ce se vrea: Titularizarea o singură dată, apoi la mâna directorilor corupți! Adică desființarea acesteia, dar hoțește, cu minciuni!

  14. Examenul ar fi bine sa fie din materia pe care o predă la clasă. V-XII.
    Sa nu mai fie evaluați după notele date elevilor ,care nu reflectă cunoștințele acestora. Toți trec clasa ușor, li se mărește nota cu evaluări fictive pe proiecte copiate de pe net, cu desene sau alte bazaconii. Ajung la liceu și. nu știu tabla înmulțirii, nu știu să scrie corect sau nu au citit o carte , doar rezumare pe net.
    Schimbați evaluarea elevilor.
    Aplicați metode alternative.
    Faceți campusuri școlare dotate cu laboratoare, cu săli de sport, cu clase dotate pentru activități practice.
    ies din școală fără nicio pregătire pentru viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul

Matematica și motivul notelor mici, la subiecte mai simple decât acum 10 ani – Oana Moraru: Ora de matematică trebuie să fie oră de formare a gândirii logice, nu de bifat file de exerciții

“Unul din motivele pentru care gândirea logico-matematică nu se mai dezvoltă suficient la copiii noștri și avem din ce în ce mai mulți elevi cu dificultăți reale la gimnaziu sau…
Vezi articolul