Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că printre politicile educaționale pe care ar urma să le anunțe în iunie 2025 va fi și regândirea titularizării, adică a concursului național de ocupare a posturilor de profesori. El a criticat actualul proces, în care „oameni buni care dau examene peste examene nu reușesc să ajungă” la contract pe perioadă nedeterminată, fiind nevoiți să repete concursul din cauza lipsei de posturi.
Daniel David a precizat că „în primul rând, înainte de a vorbi de tot felul de mecanisme și politici, trebuie să pornim de la salariu, fiindcă salariul îți dă oarecum și poziția socială a acelei ocupații”. „Dacă noi nu reușim să dăm prestigiu poziției profesorului, mai ales în preuniversitar, prin salariul de bază pe care îl are, nu vom reuși să-i aducem pe cei mai buni în sistem și nu vom reuși să-i menținem pe cei mai buni în sistem”, a spus el în emisiunea Academia Europa FM (video mai jos în articol).
Oficialul a comentat „criticile că nu merită (măriri salariale – n. red.) toți profesorii, că nu toți sunt la fel de buni ca alții”: „Eu am înțeles asta, dar putem gândi pentru salariul de bază niște standarde minimale care trebuie satisfăcute de fiecare pentru a-și lua salariul complet. Și, peste salariul de bază, va trebui să gândim indicatori de performanță astfel încât aceia care sunt mai buni, fie pe excelență, fie pe incluziune, de exemplu, să aibă venituri mai mari decât ceilalți”.
„Fără să facem lucrul ăsta, ne iluzionăm”, a completat David. „Tinerii buni nu vor merge în sistem, fiindcă ei sunt și în momentul când au nevoie de bani pentru a-și întemeia o familie, au copii – cu salariul pe care îl avem acuma să nu ne așteptăm că o să-i atragem și o să-i menținem pe cei buni în sistem. Avem nevoie de o reformă acolo. Și doi, da, trebuie regândit sistemul de titularizare astfel încât să păstrăm lucrurile bune care există până acuma – și, din discuțiile mele cu mulți profesori buni sau cu oameni din zona sindicatelor, sistemul de titularizare are și elemente în regulă. Ai examenul la nivel național, nu lași [angajarea] complet, ca să spun așa, la dispoziția unei școli unde poate să interfereze influența mai politică sau de alt tip”, a continuat ministrul Educației și Cercetării în direct la radio.
„Există și lucruri care nu funcționează bine, posturi care ar trebui să fie de fapt pe nedeterminat și care sunt prezentate ca fiind pe perioadă determinată. Și avem acei oameni buni care dau examene peste examene și nu reușesc să ajungă pe perioadă nedeterminată. Deci este clar că printre politicile din iunie va fi și regândirea sistemului de titularizare, mai ales că în forma actuală, iarăși, uitându-mă la practici din diverse țări, nu am prea întâlnit acest mecanism”, a mai declarat ministrul.
Context: Profesorii au cerut să nu mai repete concursul de Titularizare dacă au notă peste 7
Amintim că, cel mai recent, pe 24 ianuarie, un grup de profesori suplinitori a transmis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Daniel David, în care își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În scrisoare, document obținut de Edupedu.ro, aceștia semnalează că, anual, zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină acest concurs, indiferent de rezultatele obținute anterior, ceea ce contribuie la instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional.
Pe 25 august 2024, un grup de profesori suplinitori au trimis o scrisoare către ministra Educației, Ligia Deca, cerând să nu susțină din nou concursul de Titularizare odată ce au obținut note peste 7. Textul a fost transmis și redacției Edupedu.ro. Profesorii semnatari ai scrisorii acuză și că nu sunt posturi din cauză că profesorii titularii primesc ore suplimentare în regimul „plata cu ora”.
În scrisoarea adresată ministrei Ligia Deca, profesorii subliniază în repetate rânduri că speră că nu va fi un demers „ignorat și de această dată”. Scrisoarea vine după un text asemănător al „grupului de profesori suplinitori” despre care Edupedu.ro a scris pe 12 august, după o petiție online Declic de la finalul lunii iulie semnată de peste 6.000 de persoane și mai multe memorii ale profesorilor angajați pe durata viabilității postului.
La mijlocul lunii iunie, Edupedu.ro a scris despre ministerul Educației care nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns semnat de secretarul de stat Sorin Ion pentru învățământul preuniversiar, pentru memoriile mai multor profesori, instituția nu a găsit vreo soluție pentru cererea cadrelor didactice și care „să nu contravină ordinii normative constituționale”.
- Asta după ce Edupedu.ro a scris pe 30 aprilie despre faptul că profesorii angajați pe posturi cu viabilitate pot fi titularizați pe acestea dacă le obțin prin concurs în același an și au propunerea scrisă a Consiliului de Administrație (CA) al școlii că postul respectiv poate fi ocupat pe perioadă nedeterminată.
- Cu alte cuvinte – prin modalitatea deja prevăzută de lege, după cum se arată în explicațiile secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion (PNL), trimise în Parlament la solicitarea senatoarelor Laura Georgescu și Liliana Sbîrnea (PSD).
- Ministerul Educației a răspuns senatoarelor la întrebările legate de situația celor peste 1.200 de profesori despre care a scris și Edupedu.ro. Aceștia au cerut printr-un memoriu adresat Ministerului Educației titularizarea în Învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, dacă au fost angajați pe un post cu viabilitate și au nota peste 7.
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
Ca sa cităm un ministru
,,Jos labele de pe titularizare”
De ce colegii noi nemultumiti nu se inscriu in sindicat?
Dragă domnule ministru, trimite-i acasă pe seniorii care au împlinit deja 65 și apoi scoate posturile lor la concurs național! Nu-i mai ține în școli până la 70 de ani! După 65, oricine din țara asta merită o pensie liniștită!
Concursul de titularizare, în forma actuala, este un chin interminabil… An de an.. dosare… cazier etc. Faptul ca trebuie sa scrii 15 pagini, fără clima, cu soarele în cap, de multe ori, este inuman. De ce nu se pot da teste grila, cum sunt la avocați, medici,etc..
Nota sa fie valabila 5 ani, te prezinti la examen numai daca speri sa iei o nota mai mare decat cea pe care o ai.Depui dosarul in baza notei obtinute in acest interval.Astfel , scapam de stresul examenelor in lipsa posturilor, de munca din inspectorate, de birocratie, de nervi .Daca prinzi post te titularizezi, daca nu , iei suplinire .
Bun, dar dacă eu m-am născut mai devreme și am avut șansa să ocup un loc de muncă în învățământ, prin concurs, îndeplinind cerințele legii statului român, acum trebuie să fiu azvârlit afară ca să intre un ,,foarte valoros,, nou profesor care repetă an de an niște examene? In alte domenii ale statului sunt dați afară vechii angajați ca să facă loc altora noi? Nu este logic să se primească în învățământ titulari in limita locurilor disponibile și să se înceteze porcăriile astea de examene inutile?
Lasă titularizarea așa cum este…și așa au intrat in sistem numai oameni nepregătiți și îndoielnici…Apoi, vă mirați de ce învățământul a ajuns unde este acum…👎👎👎👎👎👎
Bine ca esti tu mai pregatit si “neindoielnic”!
Ai putea spune la ce te referi prin “indoielnic”?
Posturile sunt ocupate de persoane cu norma dubla 16 ore zi.
Nu este corect.
atâta timp cât lași titularii până la 70 de ani în școală daca sunt ore, n ai decât să te miri că oamenii aia buni nu prind nimic….
Abia acum e timpul pt o mișcare de protest. Una amplă. Memorabilă.
Reîntoarcerea în anii 2000 când posturile erau scoase de directori la mezat și împărțite politic întâi pt amante, sinecuri, rude…NU trebuie sa revină.
Concursul e concurs.
Nu e anticipat, nu e profeție.
Am luat 7 si vreau titular pt postul ce va apărea peste 5 ani.
Unde mai există așa ceva?
Nu e drept dar pt nimeni nu a fost.
In schimb ,,titularizarea” a fost singura șansă pentru meritocrație si egalitate si diminuarea corupției inimaginabile cu care se intra in sistem.
NU ne putem întoarce acolo in numele descentralizarii doar ca sa hrănim gurile politice infometate care nu mai stiu cum sa jecmănească orice resursă.
Probabil unii politicieni și -au adus aminte de vremurile bune pline de bani negrii iar profesorii par sa fi uitat umilința, cozile de la ușa inspectorilor, directorilor pt a obține un post pe care oricum il meritau.
Deca Ligia părea sa fie un rău pt sistem dar David pare sa o întreacă deja in doar 30 de zile.
David, desteptule, cand tu vii si ” arunci in aer” orice calcul privind nr de ore cu aceste propuneri de planuri cadru, cu taieri masive, de unde mai vrei sa le scoata directorii pe nedeterminata? Dumneata gandesti? Orice director normal la cap va scoate acum pe un an, pana se definitiveaza planul cadru, si chiar si dupa, daca raman taieri, nu se vor mai scoate ore ptr ca in 2-3-4 ani dispar! Tocmai ai agravat problema suplinitorilor care repeta an de an concursul…
Uita-te mai bine, in Franta e acelasi sistem de titularizare.