VIDEO Ministrul Educației, despre reforma Titularizării și repetarea examenului pentru profesorii suplinitori: An de an este un nou concurs, la care participă oricine vrea. Postul nu este al tău / Ce facem noi nu este un set de bune practici europene

39.872 de vizualizări
Daniel David / Foto: Guvernul României/ gov.ro
Acest examen de titularizare este destul de specific pentru noi, nu-l găsești ca practică sau cel puțin ca o practică răspândită la nivel european. Și asta din start mie îmi pune un semn de întrebare, spune ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, despre concursul de angajare în școli. El a declarat în interviul Edupedu.ro din seria LaserEdu că din luna iunie va regândi acest proces, mai ales în contextul în care mii de profesori cu note peste 7, care le permite în teorie să încheie contracte pe perioadă nedeterminată, repetă anual concursul pentru că nu au posturi.

„Cum trebuie să le regândim – iarăși în acel moment știu doar că e o problemă. Nici măcar nu corespunde, cum am spus, cu ce se întâmplă la nivel european și vom căuta o soluție astfel încât să avem un model care să ne integreze în ce se întâmplă și la alții la care noi ne raportăm”, a spus David, după ce săptămâna trecută a primit o scrisoare deschisă din partea profesorilor suplinitori care au spus că vor purta banderole albe în semn de protest la concursul din vară.

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Nu știu, nevenind din acest sistem, dar am dat și celor cu care lucrez în zona de consilieri această temă. Ce pot să vă spun până acum e că am descoperit că într-adevăr acest examen de titularizare este destul de specific pentru noi, nu-l găsești ca practică sau cel puțin ca o practică răspândită la nivel european. Și asta din start mie îmi pune un semn de întrebare și că trebuie să regândim lucrurile. Cum trebuie să le regândim iarăși în acel moment știu doar e o problemă. Nici măcar nu corespunde, cum am spus, cu ce se întâmplă la nivel european și vom căuta o soluție astfel încât să avem un model care să ne integreze în ce se întâmplă și la alții la care noi ne raportăm. Eu știu, dar iarăși trebuie să verific acest lucru, că nota pe partea de suplinire o poți invoca de la un an alt la altul.

Mihai Peticilă, jurnalist Edupedu.ro: Doar că au întâietate cei care au notă mai mare și au susținut concursul în anul respectiv.

Daniel David: Corect, dar dacă eu am o notă mare de 10 și o invoc, sau 9, o pot invoca. Am înțeles că a fost și o problemă, este o decizie a Curții Constituționale.

Mihai Peticilă: Pentru că se practica printr-un articol al legii 1/2011 o angajare paralelă, dar nu este vorba despre asta, ci despre a echivala un examen pe care o odată ce l-ai dat, și e la fel în fiecare an, adică nu s-au produs modificări…

Daniel David: … Ideea este că examenul respectiv este un nou concurs la care în principiu poate să participe oricine. Ideea era că nu este postul tău și atunci fiind un nou concurs, oricine poate să participe la concurs și și tu ar trebui să participi la concurs, că nu este un fel de promovare sau de păstrare pe post, postul se pune la bătaie, ca să spun așa. Dar, repet, nu vreau să intru în aceste detalii fiindcă și eu încerc să înțeleg în acest moment, este una dintre marile presiuni care a venit pe mine din prima săptămână. Ce pot să spun este că deocamdată am înțeles că examenul de titularizare așa cum facem noi nu reprezintă un set de bune practici la nivel european și că trebuie regândit cum: o să vin cu propunere tot în luna iunie”.

Context: Profesorii au cerut să nu mai repete concursul de Titularizare dacă au notă peste 7

Cel mai recent, un grup de profesori suplinitori a transmis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Daniel David, în care își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În scrisoare, document obținut de Edupedu.ro și care poate fi citit integral mai jos în articol, aceștia semnalează că, anual, zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină acest concurs, indiferent de rezultatele obținute anterior, ceea ce contribuie la instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional.

Pe 25 august, un grup de profesori suplinitori au trimis o scrisoare către ministra Educației, Ligia Deca, cerând să nu susțină din nou concursul de Titularizare odată ce au obținut note peste 7. Textul a fost transmis și redacției Edupedu.ro. Profesorii semnatari ai scrisorii acuză și că nu sunt posturi din cauză că profesorii titularii primesc ore suplimentare în regimul „plata cu ora”.

În scrisoarea adresată ministrei Ligia Deca, profesorii subliniază în repetate rânduri că speră că nu va fi un demers „ignorat și de această dată”. Scrisoarea vine după un text asemănător al „grupului de profesori suplinitori” despre care Edupedu.ro a scris pe 12 august, după o petiție online Declic de la finalul lunii iulie semnată de peste 6.000 de persoane și mai multe memorii ale profesorilor angajați pe durata viabilității postului.

La mijlocul lunii iunie, Edupedu.ro a scris despre ministerul Educației care nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns semnat de secretarul de stat Sorin Ion pentru învățământul preuniversiar, pentru memoriile mai multor profesori, instituția nu a găsit vreo soluție pentru cererea cadrelor didactice și care „să nu contravină ordinii normative constituționale”.

  • Cu alte cuvinte – prin modalitatea deja prevăzută de lege, după cum se arată în explicațiile secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion (PNL), trimise în Parlament la solicitarea senatoarelor Laura Georgescu și Liliana Sbîrnea (PSD).
Citește și:
Protest al profesorilor suplinitori anunțat într-o scrisoare deschisă către ministrul Daniel David: Cei care au luat cel puțin 7 la Titularizare nu ar mai trebui să repete examenul anual / Vom intra cu banderole albe la concurs
Ministrul Daniel David, despre concursul de angajare a profesorilor, Titularizarea: Avem o procedură, o metodologie și o practică veche. Sigur că merită să fie analizate / Secretarul de stat Sorin Ion: Nu excludem ca în viitor lucrurile să se schimbe
Ministra Educației, despre solicitările profesorilor cu note peste 7 la Titularizare, care repetă concursul și nu au post: Nu se poate, proba diferă de la un an la altul. Nu există concursuri în sistemul public la care să te înscrii cu notele din anii trecuți

23 comments
  1. Asa a fost din totdeauna!
    Aproape toți am trecut prin ,,Ex.de titularizare” , de 2, 3 ori sau chiar mai multe.
    Trebuie menționat însă și faptul ca acum va facilitează si nota inspecției de la clasă ( în trecut, ba), în plus ex. de definitivat și grad did.II …este mai ,,usor”!
    Acum ceva ani se sustinea la universitate, astăzi pe plan local ( def.) , iar gradul II – este simplificat!
    Pentru noi …nu exista titularizare pe viabilitatea… iar pe nota obținută la titularizare ( peste 7) nu puteai sa obții post în aceeași școală consecutiv, dar puteai sa suplinești 3 ani , apoi mergeai din nou la examen!
    Lucrările pt. titularizare și grade didactice erau evaluate de prof.universitari!
    …deci, NU A FOST USOR PENTRU NIMENI!

  2. M am saturat de titularizari…din 2005 particip….note max.prima pe lista….si in fiecare an mai greu,mai greu…!geografie.
    poate se v a schimba ceva….in bine.😇🙏

  3. Școală care are posturi libere trebuie sa angajeze profesori pe post. In școlile private, se trimit CV-urile, unii cer că să susții o lecție, două și te angajează. Spuneți că vor fi angajați cei cu pile. Poate. Dar un director care vrea performanță, vrea să nu aibă reclamatii, vrea să aibă cât mai multe cereri de înscriere la CP și la celelalte clase, va angaja profesori cat mai buni. Titularizarea este o porcărie care trebuie scoasă din uz.

  4. cred ca ar fi bine sa se procedeze ca la Academia de politie ,sa revenim la repartitie , cum a fost si inainte de 1990. Asa s-ar echilibra si ocuparea posturilor din mediul rural. Si inmediul rural sunt copii buni ,s- ar elimina asa si abandonul scolar si alte probleme.

  5. Bună ziua !
    Oare câta lume stie că acst ministru a distrus facultatea din Cluj , a coborât-o in clasament foarte jos ?
    Era o facultate foarte renumită si pe locul 3 in Europa , acuma este jos de tot pentru ca acest ministru a distrus-o.
    Rusine, asa vrea să facă si acum ? omul acesta este un visător !

  6. După cum gândește ministrul, dacă gândește, (eu nu cred) urmează niște rude, pile care trebuie să se angajeze în învățământ și trebuie desființate cât mai multe examene și concursuri. Păi cum să dea concurs o rudă sau o pile?
    Se laudă că sunt experți în educație, dar nu ii duce capul să facă ceva bun, mereu copiază ce este prost la alții, nu gândesc la nivel de țară, ce ne trebuie nouă. O să ajungem să schimbăm profesorii la clasă ca pe șosete.

  7. Mie nici titularizarea pe viabilitate nu mi se pare o alternativă corectă, cel puțin în unele cazuri, pentru că este evident că se fac favoritisme fățișe (în unele locuri!). Și așa se ajunge la situația în care două persoane din localitatea X dau examenul de titularizare în același an, una ia 9, iar alta 7 sau puțin peste. Și cel cu 9 face naveta minim un an de zile prin te miri ce coclauri pentru un post titular (și el știe cum!), iar celălalt, dacă “are noroc”, ia post de suplinitor la o aruncătură de băț, după care primește viabilitate. Ah, ca să nu mai spun că unii suplinitori nici măcar 7 nu obțin, și doar sunt condiționați să ia 7 ulterior la examen, ori mie nu prea mi se par echivalente notele…

  8. Examenul de Titularizare ar trebui desființat! Acest examen este o bătaie de joc,o umilință la adresa tuturor profesorilor,care an de an sunt umiliți și bătaia de joc a acestor incompetenții! EI sunt cei care au distrus sistemul de învățământ,prin aceasta bătaie de joc fata de cadrul didactic! Nu mai există stabilitatea in sistemul de învățământ,in școli. An de an profesori sunt rotiți, aberant,absurd ,discriminatoriu fata de celelalte categorii profesionale. Ce alta categorie profesională mai pățește așa ceva ,și evim asemenea hal umilită??? Nici una! Culmea in nici o țară din Europa dar și din lume!!! Acest cretinism abject, trebuie să dispară! Inclusiv în vara anului trecut la Bruxelles în cadrul Conferinței internaționale pe Educație,unde a fost și madam Ligia Deca, i sa cerut în mod ferm României să elimine orice modalitate inumană de a umili cadrul didactic din România prin aceasta bătaie de joc numită Titularizare și Suplinire,in care profesorul nu are siguranța și stabilitatea decât pe un an ,de parcă e sezonier!! Am fost chiar Avertizați! De ce nu se spune acest lucru??? Ne întrebăm de ce nu sunt laboratoare de fizica,chimie,istorie, biologie,etc ,in școli și liceele din țară? Pentru că profesorul de specialitate,daca știe că decat in acel an sta in acest loc ,in școală respectiva, pentru ce să investească ,să își canalizeze efortul și energia,daca peste câteva luni poate fi out ,sau in alta parte?! Și încă un lucru foarte important și destul de grav: In fiecare an copii noștri au la majoritatea materiilor alt ,și alt profesor. Anul asta are pe cineva,la anul altul, anul următor altul și nu există o continuitate și un model. Acest lucru se vede in modul de percepție a lor ,și sunt dați peste cap de tot! Tocmai când se învățase cu un model de predare a unui profesor,hopa este schimbat cu altul și tot așa! Un talmes- balmeș!!! Exact ce au in cap acești amețiți de la conducerea ministerului! Zerouri!!! Cineva trebuie să vă de-a in judecată și să blocheze acest sistem incompetent!!!

    1. Asa este. Eu lucrez, de peste 20 de ani, ca profesor, într-o țară a UE, unde sunt si titular si vreau sa ma întorc să predau in țară. Dar nu înțeleg de ce trebuie sa dau examene de suplinire, in fiecare an, când am diplomele necesare si am si ceva experienta… Poate-mi răspunde ministrul învățământului…

    2. Sunt de acord cu dumneavoastră și majoritatea colegilor care au făcut comentarii aici ! Pilele contează, nu competența ! Repetarea examenului de titularizare o prostie. De ce să dăm concurs dacă posturile vacante cu viabilitate patru ani nu există pentru că nu sunt date de directori sau nu sunt aprobate de CA ??

  9. Cu tot respectul însă acest distins domn ministru susține ideea că da, dai acest examen pentru că nu este postul tău. Păi atunci dacă aplicăm această regulă, să o aplicăm la toate categoriile (politician, polițist, medic, etc.). Începând de la politician și până la medic, ș.a. mai departe să susțină concurs cum susțin și cadrele didactice. Păi nu? Atunci unde este echitatea și egalitatea de șanse? Păi dăm toți concurs ca să fim siguri că avem doar oameni competenți pe posturi. Inclusiv și dumneata domn ministru ar trebui să dai concurs pentru postul de ministru pentru că deja ai confirmat că ești incompetent prin vorbele tale când ai spus că nu știi cu ce se mănâncă sistemul de învățământ preuniversitar. Uite vezi? De aia trebuie să dau și matale concurs ca să nu mai ajungă oameni incompetenți ca matale pe posturi pe care habar nu au ce să facă. În locul dumneavoastră aș lăsa postul cuiva capabil care știe ce are de făcut, că văd că matale ești pe lângă sistem. Semnat, un cadru didactic obosit de tâmpeniile pseudo-comuniste create de pseudo-politicieni

  10. Dar de ce nu discuta nimeni despre continuitati? Ca acolo se fac musamalizari. Domnul ministru trebuie sa cunoasca toate dedesubturile coruptiei.
    Exemplu. etapa 1. O debutanta, pila directorului, mandra loaza de consilier judetean, este angajata ca suplinitor in septembrie. Ca da, asa se face, se păstrează postul pentru cine trebuie. Etapa 2. In februarie – martie cand e etapa de continuitate, directorasul ii da continuitate, desi scoate postul liber pentru pretransfer. Dar ce sa vezi, la pretransfer, un titular ce vrea sa vina mai aproape de casa nu poate lua postul pentru ca la inspectie i se trântește o nota dedicata si nu primeste astfel celebrul acord de principiu. Fara acest acord de principiu, postul ramane liber pentru etapa de continuitate unde intra in actiune debutanta noastra. Boon. Etapa bifata si primul an bifat.
    Etapa 3. Al doilea an de învățământ pentru debutanta, intra in inspecții pentru definitivat. Si cadourile de rigoare unde trebuie. Vine iar februarie – martie, din nou se fenteaza etapa de pretransfer si debutanta noastra primeste continuitate pentru al doilea an. Etapa bifata si al doilea an bifat. Bravos!
    Etapa 4. Debutanta da definitivatul, il ia, nu spui cum, dar il ia. :)))) A îndeplinit astfel conditia sa se titularizeze la nivel de scoala. Gata, e titularul scolii, atentie, nu al sistemului. Nu mai contează. Postul acela nu va ajunge niciodată pe meritocratie in concurs sau la pretransfer.
    Hai, aveti curaj sa recunoașteti cate loaze cunoasteti de acest tip? Iar astea sunt alea care freaca menta in scoli si pentru care ne luam noi papara, noi, aia, fraierii care muncim, care AM LUAT UN CONCURS PE BUNE. Si care am tocit autobuzele de naveta zeci de ani pana am ajuns la oras. Iar loazele politrucilor au post in oras din primul an si mai si raman pe el.

  11. Propunem sa scoatem.si examenul de magistratura!Si cel de rezidenta!Titularizarea exista in toate tarile dar sub alta denumire.Auzi sa fie numiti profesori de directori si primari.Toate rudele se vor angaja in invatamant.

    1. corect….buna observația cu magistratura …dar na, încep ei sa facă măgarii cu titularii angajați prin concurs,darămite cu cei angajați pe interviu….când pica titularizarea,se duce și sistemul educațional….(deja e pe ducă)

  12. Asta e alta nedreptate a sistemului , in conditiile in care ai sustinut titularizare , an de an , unii de 9 ori , zece , unsprezece ori ..etc deoarece nu erau posturi , si ai luat an de an nota peste 7 !!!!!! Ai obtinut angajare pe viabilitatea postului ..si cica ..pt a fi titular al sistemului , mai trebuie sa mai mergi inca o data la concurs in urmatorul an ..al 12 lea .sa zicem si sa ai acordul Consiliului de Administratie..Whattttt???!!!!! Unde ?? In ce tara din lumea asta ??! Whatt ?! In plus te mai numesti tot suplinitor ( te suplinesti pe tine insuti / insati ) in conditiile in care e postul tau obtinut prin concurs dar nu era scos titularizabil .Whatttt ?? Unde ?!! Hal de Ro!!

    1. Corect. Te duci și dai examen că prostul și dacă ai luat 10 și sări un an examenul, in anul următor te ia altul cu 5. Ce țară e asta??? Și de ce alții s-au titularizat cu 253 și alții chiar cu nota 5????? Când un titular pe istorie exemplu cu master de 2 ani în economie devine titular pe economie iar cel cu facultate de economie să aștepte până iese la pensie că posturile trec prin rotație de la un titular la altul în funcție de master. Cand vom vedea dreptate și noi????? Ca

  13. NU e examen.
    E concurs.

    Cine nu înțelege, nu înțelege.

    Teoretic se poate schimba legea si altfel.

    Ai luat peste 7.
    Ai ocupat un post vacant (nerezervat, nedetașat, complet)

    Dacă postul rămâne liber până la etapa de suplinire să il poți păstra automat fără alt concurs. Dacă postul rămâne liber 4 ani să devii titular automat.

    Problema NU e concursul de titularizare (nici nu se mai numește așa), cum susține ministrul ci ordinea etapelor, categorisirea posturilor vacante, orele ,,disponibile” si tipul lor.

    Exemplu:

    Dacă orele date pensionarilor ar fi ultima etapă inainte de necalificati (31 august) probabil că ar rămâne mii de posturi pt titularizare sau suplinire calificată.
    Dacă detașarea s-ar face doar cu concurs iar cea in interesul învățământului (ar fi doar ce ii spune numele) ar mai fi iar cateva mii.

    Sunt multe soluții de optimizare dar nu se dorește o rezolvare concretă.

    PS
    E frumos sa dai Europa exemplu dar trebuie analizată toată, nu doar pe bucăți după cum e interesul.

    1. Care posturi??? In toate județele apar fracții de ore care au fost suplinite de alt suplinitor in anul respectiv și care este deposedat de ele și trebuie să meargă din nou la concurs pentru că un 5 din anul respectiv bate un 10 din anul precedent. Care posturi , care concurs??????Ar fi corect daca indiferent de anul examenului prioritară ar fi nota la examen. Ce un 10 de anul acesta este mai cu plus decât un 10 de anul trecut???? Nu vedeți ce aberații sunt. Nu mai discutam de mișcările de șah care se fac pe ore cică “conform centralizator” , a ajuns titularizare folosita că definitivatul, bun la toate……..

  14. In momentul in care un candidat cu nota 5 de anul acesta are prioritate fata de un candidat cu nota 10 de anul trecut, undeva trebuie sa existe un mare semn de intrebare privind legitimitatea acestei stari de fapt!

    1. CNU de acum 2 ani: Calculați 3+3=?

      CNU de ieri: Calculați integrala de suprafață a unei funcții (urmează 3km de funcție).

      Cel cu nota 10 de acum 2 ani: DA DE CE NU E POSTUL MEU CĂ AM LUAT 10

      Și evident, valabil și invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizare 2021. Proba scrisă are loc miercuri – care sunt regulile. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu primesc posturi didactice sau catedre în anul școlar următor

Proba scrisă a concursului de titularizare, care permite angajarea în învățământ pe perioadă nedeterminată, acolo unde sunt posturi de acest fel, are loc miercuri, 21 iulie 2021. Intrarea candidaților în…
Vezi articolul

Calendarul examenului de definitivat 2024, publicat în Monitorul Oficial. Profesorii se înscriu până pe 13 octombrie. Prima inspecție de specialitate are loc până la data de 9 februarie 2024

Calendarul examenului de definitivat 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 6.330 din 25 septembrie 2023. Înscrierea profesorilor se face până pe 13…
Vezi articolul

Posibilitatea de reducere a normei didactice pentru profesorii care coordonează proiecte europene în școli ar putea fi amânată pentru încă un an de Guvern – proiect de OUG

Posibilitatea de reducere a normei didactice pentru profesorii care coordonează proiectele europene în școli fără a fi remunerați, prevăzută în noua Lege a Învățământului Preuniversitar, va fi amânată pentru începutul…
Vezi articolul