Profesorii angajați pe perioadă determinată ar putea deveni titulari automat, după 4-5 ani, dacă sunt evaluați pozitiv de școală. Titularii nu vor mai fi până la pensie, ci cu evaluare periodică din 5 în 5 ani – propunerea ministrului Daniel David

36.385 de vizualizări
Foto: IELO 2024
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat luni că susține introducerea unui mecanism care să permită transformarea automată a contractelor pe perioadă determinată în unele pe durată nedeterminată, în cazul profesorilor care ocupă posturi neîntrerupt timp de mai mulți ani. Condiția: evaluarea lor periodică să confirme menținerea unor standarde de calitate.
  • UPDATE 18:25 Raportul QX a fost publicat de ministerul Educației și Cercetării și poate fi consultat mai jos în articol

„Dacă ai dat concurs pentru o astfel de poziție, o poți păstra de la un an la altul pe baza evaluării făcute de școală. Vom crea o metodologie-cadru prin care evaluarea să nu fie făcută doar de director sau profesor, ci să fie una complexă: cu feedback de la părinți, colegi, chiar elevi”, a declarat Daniel David la prezentarea raportului QX despre situația educației și cercetării din România.

Potrivit acestuia, odată cu atingerea unei vechimi de 4-5 ani în învățământ pe acel post, postul ar putea deveni titularizabil automat.

  • Detalii vor fi cuprinse în raportul QX publicat de ministerul Educației în cursul zilei. Edupedu.ro reveni cu acesta când este disponibil.

„Spuneam că, dacă ai obținut o notă peste prag și ai devenit licențiat în sistem, iar școala este mulțumită de performanța ta, ar trebui să ai posibilitatea de a continua de la un an la altul, prin decizia școlii. Iar atunci când atingi vechimea stabilită pentru o poziție pe perioadă nedeterminată – de exemplu, după 4 ani –, să poți trece pe nedeterminată. Dar nu până la pensie, ci cu evaluări periodice din cinci în cinci ani”, a mai spus ministrul, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

La aceeași conferință de luni, 19 mai, ministrul Daniel David și-a anunțat și propunerea pentru schimbarea Titularizării și angajarea profesorilor: după un examen național de „licențiere” în sistem, candidații cu peste 7 să aibă posibilitatea să participe la concursuri organizate în școli sau la centre de concurs, ca la rezidențiat.

Declarațiile integrale pe acest subiect:

„Acest sistem pe care îl avem are unele avantaje. Odată ce ai devenit titular în sistem, ești mai protejat, circuli mai ușor în sistem, de la o unitate școlară la alta. Dar, în același timp, are și foarte multe dezavantaje. Repet: birocrația, faptul că oameni buni sunt puși să dea examenul de mai multe ori pentru a obține o poziție adecvată într-o unitate școlară.

Propunerea pe care am s-o fac încearcă să susțină punctele bune și să elimine punctele proaste. Evident că nu am venit aici cu un ordin de ministru, spuneam că discuțiile sunt la nivel de viziune și strategie, la nivel de principii.

Iată care sunt principiile pentru regândirea titularizării: cred că este foarte util să avem un examen național care să permită licențierea didactică. Adică ai susținut acel examen, iar dacă ai luat peste nota șapte, devii licențiat în sistem. Și la ce te ajută că ești licențiat în sistem?

Te ajută, fiindcă dacă ești licențiat în sistem, poți participa la concursurile organizate pentru poziții pe perioadă determinată sau nedeterminată de unitățile școlare. Unele concursuri sunt organizate direct de școală, acolo unde există resurse – oameni, spațiu, timp. Altele se pot organiza într-un centru de concursuri, așa cum se întâmplă și cu rezidențiatul în zona medicală.

Dacă ai ocupat o poziție pe perioadă nedeterminată, ești titular pe acea poziție și rămâi licențiat în sistem pentru totdeauna – în principiu. Dar trebuie să-ți faci treaba. Cred că tot la 5 ani trebuie făcute evaluări raportate la standarde minime.

Dacă nu sunt îndeplinite aceste standarde, ai la dispoziție o perioadă de remediere, să zicem de 1 sau 2 ani, în care trebuie să le atingi. Dacă nici atunci nu le îndeplinești, atunci e corect ca acea poziție pe nedeterminată să nu mai fie pe nedeterminată.

Ce se întâmplă cu un licențiat care ocupă o poziție pe perioadă determinată? Eu cred că pozițiile pe perioadă determinată trebuie să fie de două tipuri:

  1. Poziții temporar vacante (pentru că titularul are o misiune diplomatică, este ministru, parlamentar etc.);
  2. Poziții libere care se ocupă anual.

Dacă ai dat concurs pentru o astfel de poziție, o poți păstra de la un an la altul pe baza evaluării făcute de școală. Vom crea o metodologie-cadru prin care evaluarea să nu fie făcută doar de director sau profesor, ci să fie una complexă: cu feedback de la părinți, colegi, chiar elevi.

Astfel, un profesor poate rămâne pe poziție încă un an după primul an, apoi încă un an după al doilea an, dar numai dacă evaluarea o permite.

Foarte important: dacă poziția respectivă devine viabilă pentru titularizare, adică este ocupată 4 sau 5 ani în cazul învățământului primar, ea se transformă automat într-o poziție pe perioadă nedeterminată.

Cred că este un lucru corect. Vedeți, transformarea din „determinată” în „nedeterminată” se face pe baza unei evaluări de calitate, realizată chiar de școala în care profesorul lucrează.

Această evaluare are sens, pentru că dacă un cadru didactic nu este performant, nu are rost să i se prelungească anual contractul. Altfel, după câțiva ani, școala s-ar trezi că acel om rămâne titular fără să îndeplinească standardele. Așadar, cred că e un mecanism legal și cinstit pentru cei care vor să intre în sistemul preuniversitar.

Locurile care nu sunt ocupate de către cei licențiați în sistem se scot la concurs în regim de suplinire, pentru cei care la examenul de licențiere au luat între nota 5 și 6,99.

Dacă nici așa nu se ocupă, așa cum se întâmplă și acum, școala le poate scoate în regim de plată cu ora, conform unei metodologii stabilite de Ministerul Educației, prin care să se asigure niște standarde minime și în acest caz.

Cred că este o soluție elegantă și necesară, ținând cont de faptul că avem nevoie de oameni în sistem și, evident, că nu avem suficiente resurse umane”.

Din sesiunea de întrebări din partea jurnaliștilor: „(…) Spuneam că, dacă ai obținut o notă peste prag și ai devenit licențiat în sistem, iar școala este mulțumită de performanța ta, ar trebui să ai posibilitatea de a continua de la un an la altul, prin decizia școlii.

Iar atunci când atingi vechimea stabilită pentru o poziție pe perioadă nedeterminată – de exemplu, după 4 ani –, să poți trece pe nedeterminată. Dar nu automat „până la pensie”, ci cu evaluări periodice la fiecare 5 ani.

Trebuie să ne asigurăm că standardele de calitate sunt menținute, iar evaluarea trebuie să fie făcută de școală pe baza unei metodologii-cadru, pe care o vom stabili noi.

Spun asta pentru că m-a întrebat cineva care sunt criteriile. Nu vi le pot spune acum în detaliu, dar pot să vă spun că evaluarea nu trebuie făcută doar de director, ci trebuie să includă feedback-ul colegilor, al părinților și, inclusiv, al elevilor”.

DOCUMENT Raportul QX lansat de ministrul Daniel David luni, 19 mai 2025:


35 comments
  1. am luat 9 la titularizare, si la definitivat, si pentru unul care a luat 5 pot fi dată afară, ca să fie bagată o pilă a cuiva, astia se sucesc dupa ce spune horoscopul!!!

  2. Ar trebui sa se trezească prof.titulari,sa nu se lase călcați in picioare și să protesteze. De ce înghițim toate mizeriile ministerului?

  3. Ce ne spune ‘don’ ministru. Ca concursul de titularizare se transforma in examen de titularizare, ceea ce era si pana acum iar concursurile se vor muta la scoli, pentru a fi mai aproape candidatul de directorul care incaseaza spaga. Bravos don ministru, asta da ‘reforma’ a la Caragiale.

  4. Se pare ca se cauta ‘alternative’ la concursul de titularizare care trebuie dus cat mai in derizoriu. Art. 253 nu a murit, s-a metamorfozat pana la pilareala completa.

  5. (Neo) tovarășe ministru, dumneta crezi că-ți va fi bine?! Învățământul nu este moșia dumitale! Vei vedea câți oameni vor mai fi dispuși să lucreze în acest sector devenit, pe zi ce trece, tot mai murdar!!!

  6. Există multe întrebări!

    Cel mai probabil, schimbarea va fi în RĂU dacă va fi implementată în forma prezentată în articol.

    După ce te licențiezi în sistem, școala organizează concurs?????

    1. Dacă, la o școală, sunt 30 de candidați, iar la alta doar 3?

    2. Dacă cele două școli organizează concursul în același timp?

    3. De unde știu că persoanele „cu pile” nu vor avea acces la subiectele examenului sau că nu vor fi favorizate la lecțiile demonstrative?

    4. Dacă dau concurs la 10 școli, înseamnă că voi susține 10 examene și 10 lecții demonstrative, pe lângă titularizare?

    5. Dacă nu ești o persoană foarte sociabilă / extrovertita, colegii pot decide că nu ești potrivit pentru școala lor și să nu îți ofere continuitate?

    6. Și în prezent există continuitate și transformarea din angajare pe durata viabilitatii postului in titularizare. Nu vad nimic în plus, ci doar o transformare care ar putea favoriza “pilele”.

    Cu siguranță mai există și alte probleme. La acestea m-am gândit acum, imediat ce am citit articolul.

  7. Confundă învățământul de stat cu o corporație.
    Confundă un drept obținut prin concurs național cu o evaluare locală politizată.

    Ministerul va pierde procesele pe bandă rulantă si va plăti despăgubiri.

    Curaj David, ca pare ca te pricepi la legislație ca toți cei din Ministerul Reformei permanente.

  8. E o propunere foarte buna! In felul acesta, cei care cred ca au un “scaun” de care sunt “legati” pe vecie nu mai trebuie sa fie profesori implicati in activitatea didactica, care nu mai trebuie sa tina pasul cu vremurile in care traiesc, sa invete lucruri noi, care sunt cerute ca competente pe piata muncii.

    1. O propunere foarte proastă. Profesorul preda conform programei. Dacă preda altceva se cheamă ca nu își face materia/ jobul.

    2. acum să fim sinceri, în aceste condiții ce inconștient ar mai intra in învățământ? Nu-i mai rentabil un job liniștit și fără stres in politie, pompierii, jandarmi sau armată care conferă siguranța zilei de mâine? Nu asta caută tot omul? Nu mai amintesc faptul că învățământul are o lipsă acută de cadre calificate din cauza unei salarizării deficitare.. Ar trebui ca ministrul David să mai reflecteze la această propunere

  9. și uite așa,vom obliga profesorii să facă orice,sa vina oricând la școală,sa suporte orice abuz,de teama de a nu și pierde postul …titular sau nu!

    1. in astfel de conditii cine ar mai intra in învățământ? Tinerii ar opta pentru joburi bugetare mult mai avantajoase, unde siguranța zilei de mâine fără stres dar și veniturile nu ar mai fi o problemă. Politia, jandarmeria, pompierii și armata vor fi ticsite de profesori 😁 Și așa învățământul duce o lipsă reală de cadre calificate…ar fi începutul dezastrului. Ar fi bine ca securistul David să ia în considerare acest inpediment

  10. Cred că rolul directorului este mult prea mare în luarea deciziei privind rămânerea sau nu a unui profesor la clasă. Directorii, majoritatea numiți politic, dispun cum vor ei de posturile vacante. ..le țin pentru favoriți. Am auzit de nenumărate ori..” dacă te place directorul(-a), ai noroc”
    Evaluarea periodică, la fiecare 5 ani, este foarte bună. Unii ies din învățământ doar cu picioarele înainte și sunt deprofesionalizați, dar titulari pe viață, continuând să contribuie la un învățământ de slabă calitate.

    1. Cu tot respectul pentru responsabilitățile directorilor de scoli, cu siguranță vor apărea multe cazuri în care corupția va fi în floare.

  11. vor să ocupe toate posturile pe șpagă ! i auzi evaluare făcută de director ! vrea să aducă mafia in sistem ! adică ei oricum nu scot posturile la titularizare. Nu mai vrea sa se dea concurs de titularizare tocmai pentru a nu se mai ocupa corect și pentru ca partidul să aducă oameni în sistem . directorul sta degeaba in cabinet și nu face nimic toată ziua , i auzi sa evalueze directorul tocmai cel care nu muncește sa aibă putere să dea ordine la servitori și să aducă în școala pe cine vrea . vor să desființeze titularizarea și să dea concurs la nivel de scoala , unde evident va fii picat candidatul care nu da șpagă !

    1. Si de parinti, ba chiar si de elevi.
      “Vom crea o metodologie-cadru prin care evaluarea să nu fie făcută doar de director sau profesor, ci să fie una complexă: cu feedback de la părinți, colegi, chiar elevi”, a spus ministrul Daniel David, în conferința de presă din 19 mai.”

    1. Îl invit sa fie învățător, diriginte câțiva ani și apoi sa mai vorbească despre reforme.

  12. Scuzati-ma, dar acest domn trăiește o alta dimensiune. 🤪 De unde până unde discriminarea asta? Pai, sa adauge și universitarul, și poliția, și judecătorii , și sănătatea. Omul asta, scuzati-ma, are doar idei de distrugerea sistemului. Pe dânsul l-au evaluat studenții sau părinții, nubde alta,dar i-aș spune și eu cate ceva🤣 m-am saturat că despre preuniversitar da își dea cu părerea toți neaveniții.

    1. Să înțeleg că un titular, licențiat al uneu universități , cu studiul de lungă durată, care are rezultate la :olimpiadă, concursuri școlare, extrașcolare, are gradul l , masterat, ar trebui testat din 5 ani în 5 ani…
      Iar unul, care ia o notă de 5, stă în școală 4 ani, poate fi încadrat pe perioadă nedeterminată…Adică cel cu ,,note mari”, este defavorizat în favoarea CUI???
      Nu sunt importante cunoștințele deținute de către cadrul didactic, ci părerile managerului, colegilor, și mai nou ale elevilor…Să nu ne mirăm că vor fi ,,suplinitori în floare”…Și catedrele- de adevărații profesori-goale…

  13. Buna ziua! Sunt titulara recent în învățământ, cu 12 concursuri naționale anuale pentru un post de suplinitor. Nu este corect sa fim evaluați la nivel de școala, de către o comisie care știe deja verdictul înainte de evaluare. Copiii au nevoie de stabilitate, de cadre didactice competente, nu de evaluări la nivel de școala, unde conform specializării nu exista cadru didactic evaluator. Aceasta metoda are ca scop dezbinarea profesorilor și încurajarea reclamațiilor părinților pentru copiii care nu au cei șapte ani de acasă. Va mulțumesc pentru atenția acordată!

    1. Strutocamila acesta din învățământ în ceea ce privește raporturile de munca, frezeaza absurdul. O data ce susții aceasta titularizare, în fapt, echivalează cu promovarea unui examen/ interviu pentru un post cu contract pe perioada nedeterminata. Acest contract, cf legii muncii se poate desface numai disciplinar sau din voința angajatului. Dar lucrurile sunt scăpate atât de mult de sub control, ca întreg sistemul de învățământ nu își poate asuma ca va plăti acel profesor pana la pensie.

  14. D – îl ministru caută niste procese colective și ceva despăgubiri…. Diferența de la greva, mai știți ceva de ea ?

  15. Este corect și bine că se susțin concursuri în fiecare an – acest lucru stimulează performanța și reduce dependența de pile. Totuși, cunosc situații în care realitatea este cu totul alta: posturile bune sunt oferite pe criterii de favoritism, nu de merit. Titulari corecți vor fi inlăturați prin pretexte inventate, iar sistemul va începe să semene tot mai mult cu un mecanism politic. În unele școli, atmosfera este toxică: profesori marginalizați, bârfe, manipulări asupra elevilor și părinților, iar linșajul profesional se face uneori chiar din interiorul colectivului.

  16. Ce se va face in situatia in care nu se realizeaza cifra de scolarizare si s-a dat titularizare cum propune domnul ministru? E vorba de liceele tehnologice si scolile profesionale?

  17. O porcarie!
    Oricum,in mediu rural,’pilele directorilor” fenteaza examenul!
    Am luat 7:90 la examen si cand am ajuns cu repartitia la o scoala,nu m-a primit directorul!
    Dar nu se sesizeaza nimeni!
    Sa vedeti titularizari pe banda rulanta!

  18. feed back de la părinți – colegi- elevi, zice ministrul??? sincer, ce om normal la cap , care lucrează în sistem, ar fi de acord cu așa ceva, in evaluarea lui , pt. a putea fi titular în continuare?
    spuneti-mi , va rog, și îl desfid pe ministru , sa îmi spună ce competente are un elev cu vârsta între 11 și 17 ani sa își dea cu părerea , să judece profesorul lui, profesor care are o vechime, o prestanta, o anume exigenta( pe care copilul ar putea-o interpreta că severitate)?
    de ce introduce divide etc impera între colegi prin acest feed-back? ce sa mai spun despre părinți???? pai , sa vina ultimul terchea berchea ce își bea banii sau își bate copiii și nevasta sa ne de-a noua feedback, când el habar nu are de nimic , ci doar pe baza de presupuneri in urma unor bârfe sau șușoteli?
    stimați colegi, e ultimul pas spre dezastrul total al învățământului daca lasam sa se întâmple așa ceva, iar șefii de la sindicate stau Intr o tăcere asurzitoare.

    1. acuma , nu că e vb de „ prestanță „ dar omul acela are o munca in spate , are o facultate terminata , niste examene date și luate , stat in camine și invatat , veri întregi in care a invatat pt titularizare , inspecții la clasa etc , e munca acolo . . Cum sa faci abstracție de asta și sa iei in calcul părerea unui țânc pe care l duce mă sa la scoala cu mașina și stă pe tiktok toată ziua , ca asta e munca lui sa dea .. like..
      a ajuns iedul sa și dea cu părerea daca i bun și folositor laptele de capră …
      a ajuns onor ministerul sa i propuna lapte praf ( inteligența artificiala ) la schimb cu laptele mă- sii

  19. Am o mare dilemă! Am observat de curând în Metodologia Cadru, la capitolul VIII, art 64, la pct 8 și 9 , doua probleme majore ,care NU sunt aplicate de MEC din Inspectorate!! La acele puncte se face referire clara la angajarea personalului didactic pe perioada nedeterminata 8 și pe perioada determinata la pct.9! Cine are Definitivatul luat cu nota 8 ar trebui să i se facă contract de munca pe perioada Nedeterminata!!!! De ce nu se respectă acest demers din Metodologia Cadru????

  20. ce șerpi o sa iasă din cutie ..
    deci ăla care avea nu o să mai aibă iar ăla care nu avea o sa aibă , daca am inteles eu bine .
    la provizoratul ăsta , te duci pe alte plantații mai m(b)ănoase

  21. Da, se caută alternative, dar CONCURSUL trebuie să rămână concurs. Și…NU UITAȚI: există (încă 😀 ) și concurs de directori, care nu trebuie ,,sărit politic” (așa cum e acum)! APROPO: SE MAI RESPECTĂ LEGEA CU isj-URILE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anul școlar actual s-ar putea încheia luna viitoare, avertizează sindicatele din învățământ în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor

Acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, scriu într-un comunicat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.…
Vezi articolul
Formatori pentru profesori de gimnaziu

DOCUMENT Matematica, depunctată cu 33% în subiectele de examen pentru învățătorii care susțin Definitivatul în 2021, față de cele de anul trecut. Practic, cadrele didactice pot obține definitivarea în învățământ să fără să știe deloc matematică

Componenta de Matematică a fost depunctată cu 33% în subiectele de examen pentru învățătorii care susțin Definitivatul în 2021, față de cele de anul trecut, potrivit modelelor publicate pe site-ul…
Vezi articolul

Serie de evenimente susținută de APRIL

VIDEO Este necesară apariția unui post în toate unitățile de învățământ, responsabil de toate programele sociale, spune inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea

Înființarea unui post în fiecare școală care să aibă în responsabilitate toate programele sociale, aceasta este propunerea făcută de Cosmin Hogea, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar al Județului…
Vezi articolul