Ce hârtii să dispară din școli? Sondaj pentru profesori, lansat de doi membri ai Comisiei pentru debirocratizare în învățământ cu o zi înainte de ședința de la Ministerul Educației

13.442 de vizualizări
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
“Comisia de tăiat hârtii” constituită de ministrul Educației are mâine, 21 noiembrie, prima întâlnire la sediul Ministerului, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Doi dintre participanți au lansat astăzi două sondaje prin care le cer profesorilor să spună care sunt documentele pe care le consideră inutile în învățământul preuniversitar, pentru a le prezenta joi, în ședința grupului de lucru de la Ministerul Educației, cu propunerea de a fi anulate.

Mihai Mihăescu, profesor la Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești și membru în grupul de lucru pentru debirocratizare constituit de Minister, a declarat pentru Edupedu.ro că a lansat un sondaj online, “pentru a strânge cât mai multe soluții de la colegii mei”.

Descarcă de aici sondajul creat de profesorul Mihai Mihăescu, prin care fiecare profesor poate spune care sunt documentele pe care este obligat prin legislație să le întocmească “și să le transmită/prezinte pe linie ierarhică verticală și orizontală”, dar care nu îi sunt utile în activitatea didactică.

Al doilea sondaj a fost lansat de Asociația Human Catalyst, care a anunțat că, “împreună cu Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România din România și Grupul Civic Părinții cer schimbare, salută inițiativa lansată recent de către Ministerului Educației și Cercetării și vin în sprijinul ‘Comisiei de tăiat hârtii’, lansându-vă invitația de a propune acele documente pe care le considerați inutile”. Descarcă de aici sondajul pentru profesori lansat de Human Caralyst.

Informații de background

Amintim că Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat încă de la preluarea funcției că prioritatea sa o reprezintă debirocratizarea învățământului. În urmă cu 5 zile, Anisie a anunțat public faptul că a înființat o comisie de tăiat hârtiile din Educație.

Termenul până la care vor fi tăiate hârtiile este finalul acestui an școlar, iar consultarea publică pentru problemele din sistem va începe luna viitoare și se va încheia la începutul semestrului al doilea, adică în această iarnă.

Mesajul publicat de Monica Anisie, pe 15 noiembrie:

„Dragi colegi educatori, învățători, profesori,

Va informez ca am semnat ordinul prin care vreau ca munca dumneavoastră să fie eficientă și centrată pe elev! O comisie alcătuită din persoane din toate mediile educaționale va ,,tăia hârtiile” care vă îngreunează munca!
Sunt alături de dumneavoastră, vă respect pentru tot ceea ce faceți și vă rog să îmi transmiteți, pe adresa de email monica.anisie@edu.gov.ro, toate problemele care considerați că vă îngreunează munca!
Începutul semestrului al II-lea este termenul limită pentru finalizarea consultării publice!

Anul școlar viitor (2020-2021) va fi ALTFEL și datorită implicării dumneavoastră!

Haideți la treabă!”

Mesajul său a fost distribuit și pe pagina oficială a Ministerului Educației și Cercetării:

„Start oficial în campania de „tăiere a hârtiilor” care îngreunează munca profesorilor! Ministrul Monica Cristina Anisie a semnat astăzi, 15 noiembrie, ordinul de constituire a comisiei care va elabora un proiect de debirocratizare a activității din învățământul preuniversitar. Proiectul urmează a fi supus consultării publice la începutul lunii decembrie, punctul terminus al acestui proces fiind începutul semestrului al II-lea.”

Reamintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la preluarea oficială a mandatului că și ea este membră în “doar 3 comisii”, fiind profesoară de limba română la Colegiul Național “Tudor Vianu”, și că aceste comisii școlare vor fi desființate împreună cu hârtiile pe care profesorii sunt obligați să le completeze zilnic.

Monica Anisie: „Un profesor este înglobat în hârtii. Ăsta este adevărul. Aproape 80% din timp un profesor și-l dedică realizării hârtiilor necesar și nu se gândește la ora pe care el trebuie să o desfășoare decât foarte puțin timp. Nu are timp de asta. Prin urmare, ARACIP-ul [Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, instituție în subordinea Ministerului Educației care inspectează grădinițele și școlile private și de stat, pentru autorizare, acreditate și menținerea acestora – n.red.] este, și cred că dumneavoastră cunoașteți foarte bine lucrurile acestea, dacă întrebați orice profesor din sistem o să vă răspundă că ARACIP-ul este instituția de care lor le este cel mai… hai să nu zic teamă, că nu este vorba de teamă.

Ludovic Orban: Care-i agasează cel mai mult.

Monica Anisie: Da, ăsta este adevărul. Vom face o analiză în acest sens, vom vedea cum anume putem îmbunătăți, ce aduce de fapt bun, care este calitatea actului educațional dacă eu realizez 100 de hârtii că îmi vine ARACIP-ul”, a declarat Anisie, la ceremonia de preluare a mandatului.

Întrebată din câte comisii școlare face parte, Monica Anisie a a spus: „Vă răspund în câte comisii, comitete și comiții, că sunt și profesor de limba română. Am condus până luni comisia de control managerial intern. Sunt prezentă în trei comisii. Doar trei, pentru că eram membru în Consiliul de Administrație al școlii, dar ceilalți colegi ai mei erau, unii dintre ei, și în 5-6 comisii. Știți că în mandatul de secretar de stat pe care l-am avut în 2016 am fost cea care a redus numărul de comisii din ROFUIP, erau 24 prevăzute, au rămas numai 7 și acestea prevăzute de alte legi speciale, nu cele ale…

Reporter: Ce veți face cu aceste comisii?

”Regulamentul prevede 7 comisii, dar pe de altă parte, prin diverse metodologii, prin diverse alte acte subsecvente sunt înființate alte comisii și alte comisii. De aceea, tăierea hârtiilor presupune și tăierea acestor comisii, pentru că nu văd cu ce îmbunătățește predarea, învățarea, evaluarea că sunt eu într-o anumită comisie sau nu. Această analiză va fi făcută cu oamenii din sistem, cu colegi profesori și din învățământul rural și urban, deci din toate domeniile. Și de la învățământul preșcolar, până la cel postliceal,” a încheiat Anisie.

Școlile sunt obligate, prin lege, să înființeze șapte comisii. Printre acestea se numără Comisia pentru Evaluare și Asigurare a Calității, care realizează autoevaluarea anuală, conform standardelor ARACIP, și întocmește raportul anual de evaluare internă, precum și alte comisii cu mandate speciale privind curriculumul, formarea continuă și dezvoltarea profesională, dar și combaterea violenței școlare, a absenteismului și a abandonului școlar.

Pe lângă aceste 7 comisii permanente, există și alte 7-10 comisii care au caracter temporar, dar și între 5 și 10 comisii cu caracter ocazional”.

Citește și:

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Emmanuel Macron ar vrea ca uniforma să fie introdusă în școlile din Franța, dacă se dovedește că ajută la combaterea discriminării în școli: „Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează respect” / Franța derulează pilotări în peste 100 de școli pe tema aceasta

Toți elevii din Franța ar putea purta uniformă în școli din anul 2026, dacă rezultatele unor proiecte pilot, derulate în câteva școli din Republică, vor arăta că aceasta ar ajuta…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare, puse în dezbatere publică de Ministerul Educației, cu întârziere

Standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru acordarea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, propuse de CNATDCU, au fost puse în…
Vezi articolul

Apel la transparență, făcut de Societatea Academică din România, pentru care Ligia Deca a lucrat în trecut: Ministrul, secretarii de stat și secretarul general să facă publice lucrările academice ale căror autori sunt

Ministrul Educației, Ligia Deca, secretarul general și secretarii de stat, precum și cei care dețin funcții de conducere la nivelul instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației să își…
Vezi articolul

Guvernul vrea să modifice legea „de succes” privind stagiul absolvenților de facultate, prin care s-au angajat 28 de tineri în doi ani / Autoritățile au făcut un sondaj în rândul angajatorilor și au aflat că “multitudinea de documente care trebuie întocmite, mai ales la finalul stagiului, este descurajantă”

Guvernul a aprobat și trimis Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, care simplifică procedura, anunță ministerul…
Vezi articolul