Cea mai mare simulare de până acum pentru studierea evoluției universului, realizată pe un supercomputer din Anglia. Modelul standard de cosmologie ar putea rămâne istorie, după procesarea noilor date primite din spațiu

195 de vizualizări
Foto: ras.ac.uk
Astronomii au efectuat cea mai amplă simulare computerizată realizată vreodată, de la Big Bang până în zilele noastre, pentru a studia modul în care a evoluat universul, relatează marţi DPA/PA Media, conform Agerpres.

Proiectul, numit Flamingo, a calculat evoluţia tuturor componentelor universului – materia obişnuită, materia întunecată şi energia întunecată – conform legilor fizicii.

Pe măsură ce simulările progresează, galaxii virtuale şi grupuri de galaxii apar în detaliu.

Instrumente precum telescopul spaţial Euclid lansat recent de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi telescopul spaţial James Webb al agenţiei spaţiale americane NASA colectează date despre galaxii, quasari şi stele.

Cercetătorii speră că simulările le vor permite să compare universul virtual cu observaţii ale lucrurilor reale surprinse cu ajutorul unor telescoape noi, de mare capacitate, potrivit sursei citate.

Acest lucru i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă dacă modelul standard al cosmologiei – folosit pentru a explica evoluţia universului – reprezintă o bună descriere a realităţii.

“Cosmologia se află la o răscruce de drumuri. Avem date noi uimitoare de la telescoape puternice, dintre care unele, la prima vedere, nu sunt conforme cu aşteptările noastre teoretice. Fie modelul standard de cosmologie este defectuos, fie există un bias subtil în datele observaţionale. Simulările noastre de super precizie ale universului ar trebui să ne poată oferi răspunsul”, a declarat unul dintre colaboratorii din cadrul proiectului Flamingo, profesorul de fizică fundamentală Carlos Frenk de la Institutul pentru cosmologie computaţională din cadrul Universităţii Durham, Regatul Unit.

Simulări anterioare, care au fost comparate cu observaţii ale universului, s-au concentrat asupra materiei întunecate rece – despre care se crede că este o componentă cheie a structurii cosmosului.

Cu toate acestea, în prezent astronomii sunt de părere că efectul materiei obişnuite, care reprezintă doar 16% din toată materia din univers, şi neutrinii, particulele minuscule care interacţionează rar cu materia normală, trebuie de asemenea luate în considerare atunci când se încearcă înţelegerea evoluţiei universului.

Profesorul Joop Schaye, cercetător principal la Universitatea Leiden din Ţările de Jos, a declarat: “Deşi materia întunecată domină gravitaţia, contribuţia materiei obişnuite nu mai poate fi neglijată, acea contribuţie putând fi similară cu deviaţiile dintre modele şi observaţii”.

În ultimii doi ani, cercetătorii au efectuat simulări cu ajutorul unui supercomputer puternic din Durham.

Simulările au durat peste 50 de milioane de ore CPU (unitatea centrală de procesare) pe Supercomputer Cosmology Machine (COSMA 8), un supercomputer găzduit de Institutul pentru cosmologie computaţională al Universităţii Durham în numele DiRAC High-Performance Computing Facility.

Pentru a face posibile aceste simulări, cercetătorii au dezvoltat un nou cod, numit SWIFT, care distribuie activitatea de calcul la mii de CPU, uneori chiar şi 65.000, mai notează Agerpres.

Flamingo este un proiect al Consorţiului Virgo pentru simulări cosmologice pe supercomputere.

Finanţarea proiectului a provenit de la Consiliul European pentru Cercetare, Consiliului pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Regatul Unit, Organizaţia pentru Studii Ştiinţifice din Ţările de Jos şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Elveţia.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 


1 comment
  1. Poate ca modelul “vechi” ar putea ramane istorie, dar… deocamdata ramane de vazut. In plus, resultatul unei simulari nu e de-ajuns pt a stabili o noua paradigma in cosmologie si oriunde in fizica. Nu va grabiti cu concluziile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală

Mai mult de 15% din elevii cu vârste peste 12 ani sunt vaccinați. 4.500 de copii s-au vaccinat în ultimele 5 zile. Cîmpeanu: Mai mulți elevi s-au vaccinat în ultimele 10 zile decât angajați din sistemul de învățământ pe parcursul verii

România a depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, a anunțat vineri seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, pe fondul deschiderii anului școlar…
Vezi articolul

Profesoara Iuliana Șerban: Acolo unde părinții eșuează, ar trebui să intervină școala, dar ne așteptăm să vină superoameni care să trăiască doar din vocație. Ei bine, nu prea există superoameni / Op Ed

Sistemul de educație este atât de complex încât este aproape imposibil de făcut o analiză cuprinzătoare a interdependențelor din interiorul lui și a lanțului cauzal generator de disfuncționalități. Voi încerca…
Vezi articolul