Cearta secretarilor de stat pe concediile obligatorii ale profesorilor și ale personalului nedidactic în Vacanța de Paște, în contextul pandemiei

16.738 de vizualizări
Ministerul Educației a trimis o adresă către toate școlile, pe 2 aprilie, prin care le spune directorilor și inspectorilor că tot personalul din școli și inspectorate va fi obligatoriu în concediu de odihnă de pe 4 aprilie, până pe 21 aprilie, adică toata Vacanța de Paști. Adresa nr 88/RBL/02.04.2020 avizată acum de secretarul de stat actual pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari (PNL), are la bază o notă (atașată documentului), dată anul trecut de fostul secretar de stat, Florian Lixandru (PSD). Acesta din urmă a criticat pe pagina sa de Facebook decizia actuală, susținând că nota dată anul trecut era doar pentru personalul didactic și că ceilalți nu pot fi obligați de angajator să își ia concediu. Imediat actualul secretar de stat i-a dat replica, iar discuției s-a alăturat și directorul general al ministerului, Daniela Bogdan, cea care semnează adresa din prezent.

Adresa ministerului prevede intrarea în concediu de odihnă pe perioada Vacanței de Paști a tuturor angajaților.

”În perioada vacanței de primăvara anului școlar 2019-2020, respectiv 04-21.04.2020, întreg personalul din unitățile de învățământ/unitățile conexe și cei din inspectoratele școlare, cu asigurarea continuității la conducerea inspectoratului școlar și a casei corpului didactic, va fi programat în concediu de odihnă”, prevede documentul.

Adresa impune ca regulament de respectat un Ordin de ministru din 2011 și o notă din 18.10.2019, semnată de Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în ministerul Educației în perioada mandatelor lui Valentin Popa și al Ecaterinei Andronescu. Lixandru a reacționat pe Facebook.

Lixandru: „Angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă ca să stai acasă, dacă tu nu vrei”.

„Adresa impune directorilor şi inspectorilor şcolari generali să treacă în concediu de odihnă în perioada vacanţei de primăvară tot personalul… inclusiv nedidacticul. Ca să se acopere au pus în spate o notă semnată de mine pe vremea când eram secretar de stat, dar care se referă strict la efectuarea concediului de odihnă pe perioada vacanţelor de către personalul didactic de predare! Să ne înţelegem!

Concediul de odihnă se ia la iniţiativa angajatului cu aprobarea angajatorului în funcție de volumul de muncă sau situațiile ce nu necesita amanare. Deci obligarea angajatului sau inducerea către acesta a faptului că trebuie sa își ia concediu de odihna platit, încalcă, din punctul meu de vedere, principiul bunei-credinte în raporturile de munca. Angajatorul este cel care trebuie să-l ferească pe salariat de riscul contaminarii, angajatul fiind partea slaba din contract și neavand resursele necesare de apărare contra unei astfel de situații.

Totuși, putem regăsi o excepție în acest caz, aceea fiind: atunci când din anul anterior exista report de zile de concediu, angajatorul poate dispune efectuarea acelor zile din report. Însă nu poate obliga la efectuarea acelor zile aferente anului 2020.

Prin urmare, contrar opiniilor ”avizate” din ultima perioadă, angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă ca să stai acasă, dacă tu nu vrei.

Asadar, o rog pe doamna ministru să își asume ceea ce decide dumneaei sau cei din subordinea dânsei și să nu se mai ascundă după umbre ale trecutului!” a scris Lixandru.

Barcari: Situațiile de criză impun măsuri adecvate

Actualul secretar de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari, care avizează adresa actuală, i-a răspuns într-un comentariu:

„Stimate coleg, constat cu uimire cât de vocal ați devenit în ultimul timp! Mi-ar fi placut să fiți atât de implicat și pe vremea când erați secretar de stat. Eu nu vă consider purtatorul de cuvânt al personalului din învățământ. Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic, au înțeles situația de criză prin care trecem cu toții și sunt convinsă că preferă să stea în siguranță, alături de familie, decât să se expună unei contaminari. Îi asigurăm pe toți că prioritatea noastră în această perioadă este sănătatea elevilor și a intregului personal. Situatiile de criză impun măsuri adecvate, pe care dumneavoastră, domnule Lixandru ar trebui să le înțelegeți!”, a scris Barcari.

Replica lui Lixandru a venit imediat:

„Stimată colega, până azi nu v-am simțit nici eu implicarea ca secretar de stat. Să ne abținem de la comentarii că e mai sănătos! Eu înteleg foarte bine multe lucruri.”

Bogdan: Fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației

După care s-a alăturat comentariilor și Daniela Bogdan, directorul general al ministerului, cea care semnează adresa privind concedile:

„Mă gândesc că fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației. Unii, se pare, nu ajung la acest catharsis. Eu am reținut din tot acest cocktail de vorbe (insalubru), doar autoeticheta “umbră a trecutului”.

Replica lui Florin Lixandru nu s-a lăsat mult așteptată:

„Daniela Bogdan cred că vă referiți la dvs. atunci când afirmati: “Mă gândesc că fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației. Unii, se pare, nu ajung la acest catharsis.” Și autocritica este de apreciat.”

Citește și:

FOTO: Luminița Barcari/Florin Lixandru/Facebook.com


2 comments
 1. Mizeria din MEC se baga sub pres. Din fericire/ din pacate le cunosc pe cele doua inscrise la posturile de ministrese,de cate ori este nevoie. Ca ” fara surda,nu se face urda!”.
  Incapacitatea,.mitocania,dezorganizare etc au ajuns la paroxism.
  Yohanis si Orban sa faca doi pasi in spate. Nu pot,domnilor! Punct. N au nici echipa,toti se invart in jurul cozii. Jenant!
  Copiii mici si mari,parintii,profesorii va vor afara! Aveti demnitate? Ba bine ca nu!
  Ipocritele astea,care ling pantofii unor neica nimeni,sa conduca scoala? Astea nu stiu nimic. N au stat la catedra. Au umblat dupa functii. Ministra,profa de romana la Colegiu Vianu nu stie corect limba materna,pe care o preda! Greselile se succed cu o viteze uimitoare. Cealalta a cochetat cu post de inginer la nucleara de la Cernavoda,dar n a fost buna de nimic acolo. Ne amuzam de pisiceala ei. N a rezistat. Afara! Acolo i armata!
  Nu si pregateste fata, pentru proba de chimie,miza mare la intrarea in Facultatea de medicina, si o duce la o profesoara eminenta. N are decat IP3 si nu face fata,dar e secretar de stat,aici se pricepe…Pe naiba! Legislatie,pe sarite.,greseli fatale.
  Trimit ele model datat 2016,muncit de cei de la management,dar nu de habarnam Bogdan,alta ametita,prietena la catarama cu cele doua sus citate, care cred ca a luat locul unor eminenti directori de la management si politici publice.S a trezit vorbind cu Secretarul de Stat Lixandru ca pe strasse! Pilonii educatiei ?Repetente la purtare!.Si lesislatie!
  E o vorba din batrani,care in istetimea populara nescrisa zice:” Ajuta le doamne sa moara( profesional si de pe functii) ca sa scape de noi!”
  Eu zic: “Adu le,Bunule, mintea pierduta ca sa stie ca e bine sa se retraga in plina glorie lovita de razboiul,in care suntem,cu un inamic invizibil!”AMIN!

 2. Nu le-ar fi rușine amândurora!

  Ei se ceartă iar copiii, profesorii și părinții sunt prinși la mijloc.

  Stimabile doamne cu asta va ocupați? În loc sa nu aveți somn și sa găsiți soluții.
  Ca doar nu v-a luat nimeni cu forța și v-a pus miniștri, secretari de stat sau directori. Nu am votat schimbarea sa vedem aceeași mizerie. Doar ca este puțin mai la dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ce înseamnă că profesorii care nu vor să se vaccineze sau testeze „să se odihnească puțin”? Cîmpeanu: Atunci au dreptate acei părinți care spun că acel profesor poate reprezenta un pericol pentru elevii cu care intră în contact / Vom respecta întocmai cadrul legal

“Vom respecta întocmai cadrul legal fără niciun fel de discriminare și fără a exceda Codul Muncii”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24, întrebat ce a vrut să spună…
Vezi articolul

Rezultatele elevilor de la evaluările standardizate să nu fie un criteriu de evaluare pentru activitatea profesorilor – amendament al sindicatelor din învățământ la proiectul legii Deca

Sindicatele din Educație solicită ca rezultatele elevilor de la evaluările standardizate să nu fie un criteriu de evaluare pentru activitatea profesorilor, potrivit amendamentelor trimise Ministerului Educației. În documentul obținut de…
Vezi articolul

Această distincție nu este numai a mea, ci a colegilor mei excepționali și a copiilor mei, a elevilor mei, pentru că până la urmă acesta este rostul nostru, al profesorilor – Mirela Tanc, după ce a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler și a dus la Cotroceni lucrările elevilor săi

„Sunt mulți profesori din țara aceasta, nu doar profesori slabi, sunt și profesori excepționali și mulți care sunt anonimi. Cum spuneam, le dedic această distincție și lor, pentru că e…
Vezi articolul