“Cei mai valoroși cercetători români” vor primi trofee pentru realizările lor, la Gala Cercetării Românești – prima ediție, pe 31 ianuarie / “Recunoaștere simbolică” pentru performanță în domeniul în care guvernul alocă sub 0,2% din PIB

651 de vizualizări
Cei mai valoroși cercetători români
Foto: MCID
O Gală a Cercetării Românești va fi organizată, în premieră, de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), pe 31 ianuarie, pentru a “premia realizările celor mai valoroși cercetători români, din țară și din diaspora”, potrivit unui anunț făcut, vineri, de instituție. Reprezentanții ministerului au precizat pentru Edupedu.ro că premiile vor consta în trofee, o “recunoaștere simbolică” a realizărilor premiate.

Gala va avea loc în ultima zi a lunii, la Ateneul Român, de la 17:00. MCID precizează că la eveniment – prefațat printr-un anunț inițial făcut la sfârșitul anului trecut – și-a anunțat prezența și premierul Nicolae Ionel Ciucă, “dovadă a importanței pe care cercetarea o are la cel mai înalt nivel și a aprecierii muncii cercetătorilor români care construiesc viitorul României”. 

  • Amintim că bugetul alocat Cercetării pentru 2023, în cadrul Ministerului Cercetării și Digitalizării, rămâne la un nivel de sub 0,2% din PIB, în condițiile în care a crescut, dar departe de nivelul “cel puțin dublu” anunțat în toamnă de premierul Ciucă. Ținta de finanțare a cercetării era, în programul de guvernare, de 2% din PIB (1% finanțare publică + 1% finanțare privată) în 2024, termen amânat în Strategia Națională de Cercetare până în 2027.

Potrivit anunțului MCID, “această primă ediție se dorește a fi începutul unui eveniment de tradiție, prin care să se recunoască meritele deosebite și rezultatele excepționale din domeniul de cercetare, proiecte aplicate, precum și potențialul de a anticipa și de a aborda provocările viitorului”.

Juriul nu este încă finalizat, însă MCID precizează că acesta va fi format din reprezentanți ai structurilor guvernamentale și neguvernamentale, cu expertiză în domeniul cercetării științifice.

Premiile vor fi acordate pentru cercetare și inovare pentru cercetători individuali și echipe de cercetare, în două categorii: 

Categoria I: Cercetători cu experiență

  • Cercetător
  • Echipă de cercetare

Categoria II: Tineri cercetători

  • Cercetător
  • Echipă de cercetare

Pentru fiecare categorie, juriul va selecta trei finaliști. Dintre aceștia, în cadrul Galei se va anunța câștigătorul. 

Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este 18 ianuarie 2023, iar candidaturile vor fi apreciate de către juriu în perioada 19-25 ianuarie. Informații suplimentare – pe site-ul evenimentului https://galacercetarii.research.gov.ro/.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LIVE VIDEO Ministrul Educației: Suspendarea cursurilor în București, pentru 14 zile, ar trebui să fie decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență. Săptămâna aceasta s-ar desfășura cursurile online, iar săptămâna viitoare ar fi vacanță pentru grădinițe și primar

Ministrul Educației a declarat în această dimineață că, “în conformitate cu rata incidenței care a depășit limita de 3 la mia de locuitori, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență ar…
Vezi articolul
Workshop Siguranta online

Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului

Situație inedită la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică. Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din București, participanți la etapa pe municipiul București a OSC, au…
Vezi articolul

Școlile vor fi deschise cu prezență fizică din septembrie și rămâne în vigoare indicatorul numărului de paturi COVID ocupate în spitale pentru o eventuală închidere punctuală, pe termen scurt, spune ministrul Sănătății

Școlile se vor deschide cu prezență fizică pentru toți elevii, din toată țara, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat la Digi24 că nu vor mai exista închideri ale…
Vezi articolul

INTERVIU Mihaela Ștefan, noul inspector școlar general din București despre supraaglomerarea școlilor: 9 instituții funcționează în 3 schimburi. Va fi nevoie de extindere sau de găsirea unor soluții împreună cu consiliile locale

Nouă școli din Capitală funcționează în trei schimburi, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro Mihaela Ștefan, noul inspector școlar general al Capitalei. „În București este o situație specială în sensul…
Vezi articolul