Cele mai cele mai vechi molecule organice din universul cunoscut, descoperite într-o galaxie la 12 miliarde de ani lumină distanță, de telescopul spațial James Webb

101 de vizualizări
Foto: J. Spilker / S. Doyle, NASA, ESA, CSA via Space.com
Oameni de ştiinţă care folosesc telescopul spaţial James Webb (JWST) au identificat un nor de molecule organice complicate într-o galaxie la 12,3 miliarde de ani lumină distanţă – cea mai mare distanţă faţă de Pământ unde au fost detectate vreodată molecule de acest fel. Descoperirea, care a fost publicată pe 5 iunie în revista Nature, i-ar putea ajuta pe astronomi să prezinte o imagine mai clară a modului în care se dezvoltă galaxiile, potrivit livescience.com, transmite agenția națională de presă Agerpres.

“Nu ne aşteptam la aşa ceva”, a declarat Joaquin Vieira, astronom la Universitatea Illinois Urbana-Champaign şi coautor al noului studiu, potrivit unui comunicat. “Detectarea acestor molecule organice complexe la o distanţă atât de mare schimbă jocul”, a spus el.

Moleculele complexe în cauză se numesc hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Pe Pământ aceste molecule se găsesc în mod obişnuit în fumul cauzat de incendiile de vegetaţie. În spaţiu, ele ar putea avea un rol crucial în formarea stelelor. Oamenii de ştiinţă consideră că aceste molecule ar ajuta la reglarea temperaturii norilor de gaz din pepinierele stelare, gestionând astfel când şi unde se dezvoltă stelele, potrivit publicaţiei Nature.

Cercetătorii au detectat pentru prima dată galaxia numită SPT0418-47 în 2020, utilizând South Pole Telescope al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă. Masa îndepărtată de stele a fost vizibilă doar datorită unui “truc” al fizicii cunoscut sub numele de efect de lentilă gravitaţională.

Echipa a studiat această lumină, iar analiza lor iniţială a indicat că SPT0418-47 era bogată în elemente grele. Dar cercetătorii nu au putut observa bine componentele sale organice, care conţin carbon, folosind South Pole Telescope, care nu captează lungimea de undă potrivită a luminii.

Cu toate acestea, JWST poate observa exact intervalul infraroşu potrivit pentru a detecta moleculele HAP. În august, anul trecut, cercetătorii au observat o masă de molecule organice complexe.

“Peste tot unde vedem moleculele se formează stele”, a declarat pentru Nature Justin Spilker, astronom la Universitatea Texas A&M şi coautor al studiului. Acest lucru susţine ipoteza că moleculele organice ajută la formarea stelelor.

Dar, în mod ciudat, au existat şi regiuni din galaxie care nu aveau nori HAP – iar echipa a observat stele formându-se şi în acele locuri. “Aceasta este partea pe care încă nu o înţelegem”, a spus Spilker. Înţelegerea modului în care se formează stelele în aceste regiuni şi cum interacţionează cu moleculele organice va necesita studii suplimentare. “Această cercetare este doar primul pas”, a explicat Joaquin Vieira.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Granturi pentru combaterea abandonului școlar 2022. Ghidul solicitantului, publicat în dezbatere la aproape două luni de la lansarea programului / Care sunt condițiile de eligibilitate și activitățile decontate

Peste 1.000 de școli sunt vizate, în prima rundă de finanțare, în cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului școlar, potrivit Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi…
Vezi articolul

Articol susținut de ROMANIA TECH NATION

Robotica la gimnaziu și liceu, proiect-pilot lansat de primăria Reșița. „Vrem să devenim un centru pentru domeniul tehnician operator roboți industriali și începem cu robotica, cu Nextlab.tech, de la copiii de vârste mici” – Ildiko Pataki, consilier pentru politici educaționale

Primăria Reșița a lansat un proiect pilot de robotică în școli, printr-o investiție în roboți educaționali cu tehnologie Nextlab.tech, ca parte a strategiei de relansare a orașului. Iar în această…
Vezi articolul

Prioritățile propuse de Ministerul Educației pentru “consolidarea calității” doctoratelor și integritate în mediul universitar / Prioritățile pe termen mediu pentru studenți, finanțarea și reforma activităților universitare – descrise în proiectul de buget pe 2022

Transparentizarea deciziilor pe care le iau universitățile cu privire la studiile doctorale este o prioritate pe termen mediu pentru Ministerul Educației, alături de “strategii proprii” ale universităților pentru prevenirea fraudelor…
Vezi articolul

Cercetătorul Dacian Dolean – Rezultatele PISA 2022, primele concluzii: România iese în evidență clasându-se pe ultimul loc dintre toate țările participante la capitolul echitate educațională. Acest lucru poate însemna și că performanța multor elevi e dependentă de măsura în care părinții își permit să plătească meditații

Au fost publicate rezultatele testării PISA 2022, iar performanțele elevilor din România la acest test indică cel puțin trei concluzii importante: În plus, rezultatele plasează România pe locul 4 în…
Vezi articolul