Cele mai cele mai vechi molecule organice din universul cunoscut, descoperite într-o galaxie la 12 miliarde de ani lumină distanță, de telescopul spațial James Webb

98 de vizualizări
Foto: J. Spilker / S. Doyle, NASA, ESA, CSA via Space.com
Oameni de ştiinţă care folosesc telescopul spaţial James Webb (JWST) au identificat un nor de molecule organice complicate într-o galaxie la 12,3 miliarde de ani lumină distanţă – cea mai mare distanţă faţă de Pământ unde au fost detectate vreodată molecule de acest fel. Descoperirea, care a fost publicată pe 5 iunie în revista Nature, i-ar putea ajuta pe astronomi să prezinte o imagine mai clară a modului în care se dezvoltă galaxiile, potrivit livescience.com, transmite agenția națională de presă Agerpres.

“Nu ne aşteptam la aşa ceva”, a declarat Joaquin Vieira, astronom la Universitatea Illinois Urbana-Champaign şi coautor al noului studiu, potrivit unui comunicat. “Detectarea acestor molecule organice complexe la o distanţă atât de mare schimbă jocul”, a spus el.

Moleculele complexe în cauză se numesc hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Pe Pământ aceste molecule se găsesc în mod obişnuit în fumul cauzat de incendiile de vegetaţie. În spaţiu, ele ar putea avea un rol crucial în formarea stelelor. Oamenii de ştiinţă consideră că aceste molecule ar ajuta la reglarea temperaturii norilor de gaz din pepinierele stelare, gestionând astfel când şi unde se dezvoltă stelele, potrivit publicaţiei Nature.

Cercetătorii au detectat pentru prima dată galaxia numită SPT0418-47 în 2020, utilizând South Pole Telescope al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă. Masa îndepărtată de stele a fost vizibilă doar datorită unui “truc” al fizicii cunoscut sub numele de efect de lentilă gravitaţională.

Echipa a studiat această lumină, iar analiza lor iniţială a indicat că SPT0418-47 era bogată în elemente grele. Dar cercetătorii nu au putut observa bine componentele sale organice, care conţin carbon, folosind South Pole Telescope, care nu captează lungimea de undă potrivită a luminii.

Cu toate acestea, JWST poate observa exact intervalul infraroşu potrivit pentru a detecta moleculele HAP. În august, anul trecut, cercetătorii au observat o masă de molecule organice complexe.

“Peste tot unde vedem moleculele se formează stele”, a declarat pentru Nature Justin Spilker, astronom la Universitatea Texas A&M şi coautor al studiului. Acest lucru susţine ipoteza că moleculele organice ajută la formarea stelelor.

Dar, în mod ciudat, au existat şi regiuni din galaxie care nu aveau nori HAP – iar echipa a observat stele formându-se şi în acele locuri. “Aceasta este partea pe care încă nu o înţelegem”, a spus Spilker. Înţelegerea modului în care se formează stelele în aceste regiuni şi cum interacţionează cu moleculele organice va necesita studii suplimentare. “Această cercetare este doar primul pas”, a explicat Joaquin Vieira.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesori de sport din Teleorman, Vrancea și Brăila, în audiență la Ministerul Educației: Săptămâna viitoare ministerul poate spune că e sustenabil să scoți profesorii de sport de la primele clase

O delegație formată din aproximativ 30 de profesori de educație fizică a fost în această dimineață în audiență la ministrul Educației, au declarat pentru Edupedu.ro reprezentanți ai Federației Sindicatelor din…
Vezi articolul

Ce predau profesorii de liceu la clasa a IX-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru toate disciplinele au fost publicate cu 11 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare

În locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012, elevi care anul acesta…
Vezi articolul