Cele mai cele mai vechi molecule organice din universul cunoscut, descoperite într-o galaxie la 12 miliarde de ani lumină distanță, de telescopul spațial James Webb

104 vizualizări
Foto: J. Spilker / S. Doyle, NASA, ESA, CSA via Space.com
Oameni de ştiinţă care folosesc telescopul spaţial James Webb (JWST) au identificat un nor de molecule organice complicate într-o galaxie la 12,3 miliarde de ani lumină distanţă – cea mai mare distanţă faţă de Pământ unde au fost detectate vreodată molecule de acest fel. Descoperirea, care a fost publicată pe 5 iunie în revista Nature, i-ar putea ajuta pe astronomi să prezinte o imagine mai clară a modului în care se dezvoltă galaxiile, potrivit livescience.com, transmite agenția națională de presă Agerpres.

“Nu ne aşteptam la aşa ceva”, a declarat Joaquin Vieira, astronom la Universitatea Illinois Urbana-Champaign şi coautor al noului studiu, potrivit unui comunicat. “Detectarea acestor molecule organice complexe la o distanţă atât de mare schimbă jocul”, a spus el.

Moleculele complexe în cauză se numesc hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Pe Pământ aceste molecule se găsesc în mod obişnuit în fumul cauzat de incendiile de vegetaţie. În spaţiu, ele ar putea avea un rol crucial în formarea stelelor. Oamenii de ştiinţă consideră că aceste molecule ar ajuta la reglarea temperaturii norilor de gaz din pepinierele stelare, gestionând astfel când şi unde se dezvoltă stelele, potrivit publicaţiei Nature.

Cercetătorii au detectat pentru prima dată galaxia numită SPT0418-47 în 2020, utilizând South Pole Telescope al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă. Masa îndepărtată de stele a fost vizibilă doar datorită unui “truc” al fizicii cunoscut sub numele de efect de lentilă gravitaţională.

Echipa a studiat această lumină, iar analiza lor iniţială a indicat că SPT0418-47 era bogată în elemente grele. Dar cercetătorii nu au putut observa bine componentele sale organice, care conţin carbon, folosind South Pole Telescope, care nu captează lungimea de undă potrivită a luminii.

Cu toate acestea, JWST poate observa exact intervalul infraroşu potrivit pentru a detecta moleculele HAP. În august, anul trecut, cercetătorii au observat o masă de molecule organice complexe.

“Peste tot unde vedem moleculele se formează stele”, a declarat pentru Nature Justin Spilker, astronom la Universitatea Texas A&M şi coautor al studiului. Acest lucru susţine ipoteza că moleculele organice ajută la formarea stelelor.

Dar, în mod ciudat, au existat şi regiuni din galaxie care nu aveau nori HAP – iar echipa a observat stele formându-se şi în acele locuri. “Aceasta este partea pe care încă nu o înţelegem”, a spus Spilker. Înţelegerea modului în care se formează stelele în aceste regiuni şi cum interacţionează cu moleculele organice va necesita studii suplimentare. “Această cercetare este doar primul pas”, a explicat Joaquin Vieira.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu anunță că școala va putea începe pe 5 septembrie și se va putea încheia pe 16 iunie, în anul școlar 2022-2023, cu vacanțe pentru toți copiii în lunile octombrie și februarie / În 2023, vacanța de Paște va fi pe 7-18 aprilie

“Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16…
Vezi articolul

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 din județul Iași, anulate de Inspectoratul școlar. ISJ anunță că va publica teste de antrenament din modulul 3 de cursuri

Simulările pentru Evaluarea Națională și pentru examenul de Bacalaureat 2024 din județul Iași, care ar fi urmat să se desfășoare în luna ianuarie 2024, au fost anulate de către Inspectoratul…
Vezi articolul

Materiale de dezinformare împotriva grevei profesorilor au fost promovate în campanii plătite, pe Facebook, la începutul acțiunilor de protest, pe cel puțin 3 pagini folosite în trecut în campanii politice – anchetă Misreport

Trei pagini de Facebook neasumate public, dar care au fost folosite în trecut în campanii politice, au plătit la finalul lunii mai postări sponsorizate cu conținut negativ la adresa profesorilor…
Vezi articolul

Elevul de la liceul sportiv din Constanța care n-a fost lăsat de șoferul unui microbuz să folosească abonamentul gratuit, pe motiv că nu ar fi venit de la școală, ci de la antrenament, anunță că va da în judecată Consiliul Județean și firma de transport

Elevul de la liceul cu program sportiv “Nicolae Rotaru” din Constanța anunță că dă în judecată Consiliul Județean (CJ) și firma de transport, după incidentul produs marți, caz semnalat de…
Vezi articolul