România și UNESCO au semnat la Paris reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) de la Măgurele / Acordul reprezintă o continuare a proiectelor de cercetare în fizică și domenii interdisciplinare aferente, spune ministrul cercetării, inovării și digitalizării

231 de vizualizări
Foto: MCID
Ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, și directoarea generală adjunctă pentru sectorul științe naturale al UNESCO, Shamila Nair-Bedouelle, au semnat la Paris acordul dintre Guvernul României și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) ca centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO, potrivit unui comunicat de presă.

“CIFRA este o instituție fundamentală a cercetării și pregătirii avansate în fizică, cu o activitate remarcabilă și rezultate impresionante”, spune Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

Acordul inițial între Guvernul României și UNESCO privind înființarea CIFRA a fost semnat în 21 noiembrie 2012. Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) de pe Platforma Măgurele, deschis la 20 septembrie 2018, este unica instituție de profil din Europa de Est care va funcționa sub patronajul UNESCO și care oferă facilități de pregătire și cercetare avansată pentru tinerii din toată zona Europei de Est și Centrale. 

Reînnoirea Centrului, oficializată astăzi la Paris, a fost semnată și de directorul general al CIFRA, prof. dr. Sabin Stoica.

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, inovării și digitalizării: „Reînnoirea acordului reprezintă un angajament în fața partenerilor internaționali și o continuare a proiectelor de cercetare în fizică și domenii interdisciplinare aferente, alături de activitățile de formare pe care le derulează. 

Pe lângă semnarea acordului, am avut câteva întâlniri extrem de interesante, ce se vor concretiza în proiecte cu impact în România”, mai afirmă oficialul, potrivit comunicatului.

“Shamila Nair-Bedouelle, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe naturale, mi-a prezentat programul de microștiințe pentru copii, prin care aceștia învață științe exacte – robotică, biologie, chimie, fizică etc. Am discutat despre implementarea unui program prin care aceste kit-uri să ajungă la copiii din România, inițial printr-un proiect pilot, dar vizăm toate comunitățile, inclusiv cele defavorizate.

În întâlnirea cu Gabriela Ramos, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe sociale și umane, am vorbit despre etica în inteligența artificială, un subiect extrem de actual. Reprezentantul UNESCO a apreciat și lăudat atenția deosebită pe care am acordat-o în ordonanța pentru cloudul guvernamental temelor legate de protecția datelor și a drepturilor românilor de a ști exact cine, când și de ce le sunt accesate datele.

Aplicația de jurnalizare gândită și legiferată de România, după modelul fraților din Republica Moldova, este la frontiera eforturilor globale de protejare a datelor cetățenilor și un exemplu de bună practică pentru restul lumii. Pentru că este esențial să privim noile tehnologii și prin prisma eticii și a protecției, pe lângă rolul vital de creștere a productivității și dezvoltare, am stabilit să organizăm un eveniment la București, în această toamnă, în care să dezbatem acest subiect cu toți cei interesați, mai ales că România va finanța un hub de inteligență artificială cu 100 de milioane euro din fonduri europene”, precizează Sebastian Burduja. 

CIFRA – Măgurele este singurul centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO din Romania și singurul centru în științe de bază, din zona Europei de Sud-Est. CIFRA acționează ca centru regional UNESCO și oferă oportunități de pregătire și cercetare în laboratoare din România pentru studenți din zona Europei de Sud-Est, precum și pentru cei din țări mai puțin dezvoltate (Africa, Asia).

De asemenea, CIFRA desfășoară cercetări avansate în fizică și cercetări multidisciplinare (științe de bază, inginerie, TIC, etc.) în cooperare cu UNESCO și centrele/institutele asociate UNESCO, mai scrie în comunicat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Robert Chiș-Ciure, neurocercetător român la International Centre for Neuroscience and Ethics: O poziție academică permanentă într-o universitate din România, pentru un profesor asistent, se plătește cu 3.500 de lei net, în București. Cum putem avea cercetare cu un asemenea salariu de debut?

Cum poate avea România cercetare dacă un profesor asistent debutant, într-o universitate din București, primește un salariu de 3.500 de lei net, spune cercetătorul român Robert Chiș-Ciure. Acesta a participat…
Vezi articolul

VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri: „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

„În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”, a declarat astăzi Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018. Supranumit „părintele științific al laserului de…
Vezi articolul

Petiție inițiată de Marius Andruh, Daniel David, Vlad Manea și un grup de oameni de știință, pentru creșterea finanțării în cercetare: autoritățile să revină la alocarea de 2 miliarde din PNRR pentru cercetare-dezvoltare, guvernul să-și respecte propriul program de investiții

Președintele Klaus Iohannis, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia urgent măsuri astfel încât alocarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru cercetare-dezvoltare, redusă drastic, să revină la 2…
Vezi articolul