CERCETARE Finanțare pentru „soluții și sisteme” de monitorizare aeriană cu drone, în cazul pandemiei de COVID-19, plus alte 8 teme lansate de minister

1.690 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
„Soluții și sisteme pentru activități de monitorizare și lucru aerian în sprijinul sistemului de sănătate publică în cazul pandemiei COVID-19 utilizând sisteme UAS”, este una dintre cele nouă teme de cercetare propuse în al doilea set de către Ministerul Educației și Cercetării, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Sistemele UAS înseamnă Unmanned. Aerial. Systems – Sisteme Aeriane Nepilotate, adică popular drone. Alte teme caută soluții pentru tratament sau diagnosticare, prevenție, protecție sau decontaminare.

Competiția de proiecte este deschisă universităților, institutelor de cercetare, companiilor sau oricăror instituții interesate de cercetare și de oferirea de soluții, preciza secretarul de stat pentru cercetare Dragoș Ciuparu la Radio România Cultural.

Reamintim că prima rundă de teme a fost lansată pe 3 aprilie, iar Ciuparu susține că au fost primite peste 300 de aplicații până acum, potrivit sursei citate.

Redăm comunicatul ministerului:

„Ministerul Educației și Cercetării continuă susținerea intervențiilor eficiente în limitarea răspândirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul României. Astfel, a fost aprobată a doua listă a temelor de cercetare care vor fi atribuite printr-o nouă rundă de competiții „top-down” de cercetare-dezvoltare.

Temele au fost propuse de Grupul Interinstituțional pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare în domeniul Securității (GI-CDIS) şi vor fi atribuite în cadrul primului apel din 2020 dedicat problematicii pandemiei COVID-19, organizat în cadrul  Programului 2 – „Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare şi inovare”, Subprogramul 2.1 -„Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare şi Inovare” din Planul Național de Cercetare – Dezvoltare și Inovare” pentru perioada 2015-2020.

Proiectele vor fi executate într-un interval de timp cuprins între 30 de zile şi 7 luni, cu rezultate din prima lună de implementare sub formă de produse, servicii și/sau procese de fabricație inovatoare.

Instituțiile responsabile și instituțiile susținătoare sunt Ministerul Sănătății, Agenția Spațială Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.

Lista de mai jos detaliază nouă teme, structurate în cadrul a patru obiective generale:

Obiectiv 1: Monitorizare şi Management

  • Abordări privind managementul sănătății publice în contextul pandemiei COVID-19;
  • Sistem informatic integrat de monitorizare şi modelare epidemiologică pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus în cazul transmiterii comunitare;
  • Soluții și sisteme pentru activități de monitorizare și lucru aerian în sprijinul sistemului de sănătate publică în cazul pandemiei COVID-19 utilizând sisteme UAS.

Obiectiv 2: Sisteme de protecție

  • Dezvoltarea de soluții inovative pentru protecția personalului (expus profesional) și a populației împotriva contaminării cu virusul SARS-CoV-2;

Obiectiv 3: Sisteme de decontaminare

  • Dezvoltarea de soluții inovative pentru decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2 (suprafețe, echipamente, spații închise și deschise);
  • Dispozitive de decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2 (UV, microunde, raze X, biochimice, nanoparticule, altele).

Obiectiv 4: Prevenție/Diagnostic/Tratament

  • Dezvoltarea de prototipuri de ventilatoare cu parametri adaptați pentru asistarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2;
  • Dezvoltarea în regim de urgență a unor instrumente moleculare pentru evaluarea emergenței și re-emergenței COVID-19;
  • Dezvoltarea de tehnologii și sisteme de diagnostic local și la distanță eficiente al infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Competiția organizată în cadrul acestui apel este de tip „top-down” (licitație restrânsă), urmând a se desfășura conform prevederilor HG 1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finanțarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acțiunilor cuprinse în Planul național de cercetare-dezvoltare şi inovare, cu modificările si completările ulterioare.

Detalii cu privire la modalitatea de desfășurare a competiției sunt disponibile aici.

Idei noi de proiecte de cercetare pot fi accesate aici.”

FOTO: Image by LoggaWiggler from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sesizarea de plagiat pentru teza de doctorat premierului Nicolae Ciucă a fost trimisă la CNATDCU, anunță un deputat USR. Consiliul este singurul organism care poate da verdict de plagiat și propune retragerea titlului de doctor

Sesizarea de plagiat pentru teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a fost făcută și trimisă la CNATDCU de către deputatul USR Mihai Polițeanu, a anunțat acesta pe pagina sa…
Vezi articolul