Cercetătorii Ad Astra îi cer ministrului Hurduc să publice declarațiile de avere ale tuturor directorilor generali de institute de cercetare

747 de vizualizări
SURSA: freepik.com
Cercetătorii îi cer ministrului Hurduc să facă publice declarațiile de avere ale tuturor directorilor generali de institute naționale de cercetare care au contract de management cu Ministerul. Într-o scrisoare deschisă, Asociația Ad Astra îi solicită lui Nicolae Hurduc și să publice concluziile controlului pe care l-a început la cele 48 de institute de cercetare aflate în coordonarea sa.

Hurduc a anunțat că a demarat acest control, după ce cercetătorii Lucian Ancu, Mihai Miclăuș și Octavian Micu au scris pe blogul comun Doi Mici și un Anc că, în bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, conducerea Institutului de Cercetare în Silvicultură “Marin Drăcea” din Voluntari, Ilfov, figurează cu drepturi salariale de 1,9 milioane de lei în acest an. Într-un drept la replică, Institutul spune că în acea sumă intră prime de până la 12 remunerații brute lunare pentru cel puțin un director general.

Cea mai cunoscută asociație a cercetătorilor români, Ad Astra îi cere ministrului Cercetării să publice metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale ale directorilor de institute și să explice “cum este evitat conflictul de interes al membrilor CA dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată ca procent din salariul DG”.

Scrisoare deschisă a cercetătorilor Ad Astra – text integral

“Stimate dle ministru, Prof Nicolae Hurduc,

Vă adresăm prezenta scrisoare în contextul informațiilor prezentate de mass-media referitoare la drepturile salariale ale directorilor generali (DGi) ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD).

  • Din interviul acordat de către dvs. pentru stiripesurse.ro în data de 16.07.2019 (accesibil aici), Asociația Ad Astra a luat la cunoștință decizia dvs. de a trimite corpul de control la toate INCDurile din subordinea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI). În același interviu ați declarat că salariul brut al unui DG de INCD este stabilit, prin contractul de management, la 16.000 lei brut lunar, adică 192.000 lei anual. OM 337/2019 prevede însă drepturi salariale substanțial mărite pentru majoritatea DGi, cu discrepanțe evidente între INCDuri. Constatăm de asemenea existența unor prime de până la 12 remunerații brute lunare pentru cel puțin un DG, așa cum reiese de aici.
  • Având în vedere statutul de funcționar public al DGi, numiți în funcție prin OM, observăm că majoritatea dintre aceștia nu se conformează prevederilor legale care impun completarea și publicarea declarațiilor de venit, respectiv de interes.
  • Consiliile de administrație (CA) ale INCDurilor sunt formate din 7 sau 9 membri, MCI având cel puțin un reprezentant în acestea. Indemnizația lunară a membrilor se calculează ca procent din salariul de bază al DG.

În baza celor de mai sus, membrii Asociației Ad Astra vă solicită:

Publicarea rapoartelor ce vor rezulta în urma acțiunii de control la INCDurile din subordinea MCI;

Să explicați opiniei publice mecanismele legale prin care salariul brut al unui DG este crescut la sumele incluse în OM 337/2019 și care sunt motivele ce generează discrepanțele dintre INCDuri;

Să publicați pe site-ul MCI, centralizat, declarațiile de avere ale tuturor DGi care au contract de management cu ministerul (pentru toți anii acoperiți de aceste contracte);

Să publicați metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale (inclusiv competențele celor care fac evaluarea) ale DGi și care pot genera acele prime de performanță pentru aceștia;

Să explicați cum este evitat conflictul de interes al membrilor CA dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată ca procent din salariul DG.

De asemenea, în contextul în care DG are un contract de management cu normă întreagă cu MCI, vă solicităm să explicați dacă și cum este posibil ca acesta să ia parte și în activități de cercetare în cadrul INCDului pe care-l conduce. Cine semnează, cu evitarea conflictelor de interese, pentru norma adițională aferentă activității de cercetare?

Vă mulțumim anticipat.

Cu respect,
Membrii Asociației Ad Astra”

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Banii de cărți și cursuri, pentru profesori, reintroduși prin amendamente la legea Educației. Titularizarea în mediul rural, premiată cu 3 salarii minime brute – propuneri PSD / Cadrele didactice fără locuință proprie ar putea primi chirie de 400 de euro pe lună

Profesorii ar putea să beneficieze anual de două salarii minime brute pentru dezvoltarea profesională și pentru achiziționarea de materiale didactice, potrivit unor amendamente depuse de Partidul Social Democrat (PSD). Alte…
Vezi articolul

Universitatea de Arhitectură din București vrea dezbateri cu studenții, din septembrie, în plină vacanță a acestora, după cazul profesorului care hărțuia sexual studente și admiterea cu probleme din această vară

Conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București anunță că va organiza dezbateri și consultări cu studenții, din luna septembrie, potrivit unui comunicat al instituției. Măsura în…
Vezi articolul

RAPORT 42% dintre elevi nu pot interpreta o informație, nu pot construi idei proprii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje, arată Raportul național de literație / Doar 11% au competențe funcționale de literație

În medie, elevii din România nu au competențe în interpretarea unei informații, în formarea unor idei proprii și integrarea acestora în contextul dat prin interpretarea și argumentarea unor ipoteze, nu…
Vezi articolul

George Purcaru, FSLI, reacție la memorandumul guvernului: E clar, dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat astăzi, la Digi24, că „dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta…
Vezi articolul

OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă

Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” este monitorizată timp de un an de zile, potrivit unui ordin publicat miercuri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.781…
Vezi articolul