NASA anunță că va încerca din nou să lanseze racheta SLS spre Lună, sâmbătă, de la ora 21:17, ora României

73 de vizualizări
Foto: NASA / Joel Kowsky
NASA a anunţat că va reîncerca lansarea spre Lună a noii sale rachete gigantice sâmbătă, după ce prima încercare a eşuat luni din cauza unei probleme tehnice, informează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

“Am fost de acord să schimbăm data de lansare pentru sâmbătă, 3 septembrie”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Mike Sarafin, responsabilul misiunii Artemis 1, care va marca debutul programului spaţial american ce vizează revenirea oamenilor pe Lună, etapă care ar trebui să permită echipajelor de astronauţi să ajungă ulterior şi pe planeta Marte.

Fereastra de lansare va începe la ora locală 14:17 (18:17 GMT) şi va dura două ore.

Un responsabil meteorolog a avertizat că probabilitatea de apariţie a unor condiţii nefavorabile, cum ar fi ploi sau furtuni, este pentru moment ridicată, estimând-o la aproximativ 60%, însă s-a declarat “optimist” cu privirile la posibilitatea lansării, potrivit sursei citate.

Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA a fost anulată luni din cauza unei probleme tehnice detectate la unul dintre motoarele principale ale vehiculului spaţial.

Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea cu ajutorul rachetei gigantice SLS (Space Launch System), cea mai puternică din lume, a capsulei Orion, de această dată fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure pentru a opera zboruri viitoare cu echipaje de astronauţi, mai notează Agerpres.

După această primă misiune, Artemis 2 va duce în 2024 un echipaj de astronauţi până în proximitatea Lunii, fără însă să aselenizeze. Această onoare îi va reveni echipajului misiunii Artemis 3, în 2025 cel mai devreme. După aceea, NASA doreşte să lanseze o misiune lunară pe an.

Citește și:
29 august – NASA lansează astăzi racheta SLS cu capsula Orion spre Lună. UPDATE Lansarea s-a amânat, inginerii nu au reparat în timp util scurgerea de hidrogen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Școlile pot decide cu acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a angajaților să instaleze sisteme de supraveghere audio-video / Acestea pot fi instalate „doar cu informarea persoanelor vizate”, în situații excepționale / Dispare mențiunea că încălcarea normelor privind datele personale este o abatere disciplinară – ordonanță actualizată, aprobată de Guvern

UPDATE A fost adoptat proiectul de OUG, vineri, 28 iunie, document ce prevede că unitățile de învățământ preuniversitar vor avea nevoie de acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar…
Vezi articolul