Cercetătorii de la Universitatea Oxford vor studia efectele generate de variantele SARS-CoV-2 și de vaccinuri în timpul sarcinilor

366 de vizualizări
Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com
Studiul va fi realizat la mai puţin de un an după ce oamenii de ştiinţă de la prestigioasa universitate britanică Oxford au descoperit că femeile însărcinate şi care au COVID-19, precum şi copiii lor nou-născuţi, se confruntă cu un risc mai mare de complicaţii medicale, precum naştere prematură şi risc de deficienţă a organelor interne, decât se ştia în trecut, scrie Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunţat marţi că vor evalua efectele generate de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 asupra femeilor însărcinate şi nou-născuţilor, precum şi efectele vaccinurilor anti-COVID-19 asupra complicaţiilor medicale apărute în timpul sarcinilor şi după naşteri, informează Reuters.

Vor participa aproximativ 1.500 de femei care au fost testate pozitiv cu noul coronavirus în orice stadiu al sarcinii şi va compara rezultatele lor cu cele obţinute de la 3.000 de femei neinfectate pe parcursul unei perioade de patru luni. Rezultatele studiului sunt aşteptate în luna mai.

Specialiştii britanici au spus că studiul lor a dorit să acopere aceste goluri privind informaţiile medicale cunoscute, vizând efectele provocate de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv de varianta Omicron, într-un grup de mare risc în care a fost constatată o rată de vaccinare “alarmant” de scăzută.

“Efectele COVID-19 asupra sarcinii au fost subevaluate şi insuficient studiate”, a declarat Jose Villar, profesor la Universitatea Oxford şi coautor al studiului.

“Femeile însărcinate nu au fost incluse în testele clinice dedicate vaccinurilor anti-COVID-19, fapt care a permis informaţiilor înspăimântătoare şi care nu sunt bazate pe ştiinţă să fie difuzate pe scară largă”, a adăugat el.

Multe autorităţi sanitare din lumea întreagă au declarat deja că vaccinarea în timpul sarcinii este sigură, iar un studiu american publicat luna trecută a arătat că vaccinarea femeilor însărcinate nu a fost asociată cu naşteri premature şi nici cu bebeluşi subdezvoltaţi la naştere, mai scrie Agerpres.

În noiembrie, datele publicate de Agenţia britanică pentru siguranţa sănătăţii au arătat că vaccinarea anti-COVID-19 este sigură pentru femeile însărcinate şi că această procedură nu a fost asociată cu apariţia unor rate mai mari de complicaţii medicale.

Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate…
Vezi articolul

Școlile din Marea Britanie se vor deschide după sărbătorile de iarnă, asigură premierul britanic Boris Johnson, în ciuda numărului ridicat de cazuri de Covid-19 din Regatul Unit. În funcție de situație, examenele naționale se pot anula și în vara anului 2022

Școlile din Marea Britanie vor fi deschise în luna ianuarie, după vacanța de iarnă, în ciuda numărului de cazuri de Covid-19 care crește, asigură premierul din Regatul Unit, Boris Johnson,…
Vezi articolul

Guvernul amână până în 2025 prevederea legală prin care cadrele didactice și de cercetare din universități primesc două salarii în momentul pensionării – proiect de ordonanță

O prevedere din Legea învățământului superior, potrivit căreia profesorii și cercetătorii din universități urmau să primească două salarii în momentul pensionării, va fi aplicată din anul universitar 2025-2026, așa cum…
Vezi articolul

Peste 100 de ONG-uri solicită eliminarea unei prevederi din proiectul legii educației care va discrimina elevii cu cerințe educaționale speciale: Orice director de școală poate refuza copiii cu CES. Ne întoarcem în trecut când nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în școlile de masă, în anii în care erau izolați și invizibili

Rețeaua RO TSA și FEDRA însumând peste 100 de ONG-uri solicită Ministerului Educației și Senatului eliminarea articolului 68, alineatul 11 din proiectul legii educației, care prevede că „Înmatricularea beneficiarilor primari…
Vezi articolul

Clasa noastră a hotărât că vrea să “dăruiască viață”. Elevii de la a XII-a D de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca şi-au donat banii economisiţi Primului Spital de Oncologie și Radioterapie din România

Elevii clasei a XII D de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca au ales drept “uniformă” tricourile asociației Dăruieste Viață pentru a-și arăta implicare socială. Donația lor reprezintă cărămizi pentru Primul Spital…
Vezi articolul