A doua zi de greva foamei la Ministerul Educației / Părintele care cere respectarea legii Educației de către școlile cu predare în limba germană maternă, de către inspectorate și minister, a petrecut toată noaptea pe trotuarul din fața instituției și anunță că nu renunță la protestul extrem până când nu obține o soluție

15.003 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Peste 15 mii de oameni au citit pe Edupedu.ro despre Oana Corina Rogojanu, părintele unei eleve în clasa a XII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, care de ieri, 29 aprilie, a intrat în greva foamei în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării din București. Situația sa a atras atenția și celor din minister, care au invitat-o la discuții, fără să îi ofere o soluție la revendicările sale.

După primele 30 de ore petrecute în stradă, pe trotuarul din fața sediului din str General Berhelot al Ministerului Educației și Cercetării, Oana Rogojanu a declarat pentru Edupedu.ro că a fost invitată la discuții de oficiali și reprezentanți ai ministerului, dar până acum aceștia nu i-au oferit nicio soluție pentru solicitările pe care le are. S-ar fi pus problema unei posibile modificări a legii învățământului, care prevede obligativitatea pentru școlile cu predare în limba maternă de a preda la toate disciplinele în limba maternă. Asta pentru că școlile, inspectoratele și ministerul nu respectă această lege prin politica actuală, lucru arătat și într-o analiză Edupedu.ro și reliefat în protestul Oanei Rogojanu. „În loc să fie aplicată legea în forma ei actuală, se caută adaptarea ei la o realitate care nu respectă cadrul legal”, a comentat părintele această intenție sugerată în cadrul discuțiilor. „Voi continua greva foamei până la găsirea unei soluții”, a mai sprecizat aceasta.

Reamintim, Oana Corina Rogojanu, părintele unei eleve în clasa a XII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, a intrat în greva foamei marți, 29 aprilie, în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării din București, ca răspuns la refuzul autorităților la care a apelat în ultimele 6 luni, printr-o serie de demersuri, de a rezolva situația privind organizarea probei de Limba Germană Maternă la Bacalaureat. Părintele arată că unitatea de învățământ nu respectă condițiile legale pentru a funcționa ca școală cu predare în limba maternă și solicită ca nici elevilor să nu le fie impusă obligativitatea susținerii la examenul de bacalaureat a probei de limba maternă.

Redăm declarația integrală a Oanei Rogojanu:

„A fost o primă zi dificilă, dar adevărata încercare a fost noaptea. Am dormit lângă gardul Ministerului Educației, în apropierea postului de pază, ceea ce m-a făcut să mă simt în siguranță. Totuși, nu m-am putut odihni – am dormit poate două ore în total, din cauza zgomotului, frigului și disconfortului.

Ieri am fost invitată de două ori la discuții în Minister: prima dată cu directorul pentru minorități, apoi cu domnul secretar de stat Sorin Ion. Azi dimineață am avut o nouă întâlnire la cabinetul domnului Sorin Ion, alături de alți patru reprezentanți ai ministerului.

Din păcate, mi s-a transmis că nu se mai poate modifica nimic pentru Bacalaureatul 2025, deși s-a recunoscut că la Colegiul Brukenthal și în alte instituții similare nu se respectă prevederile legale privind predarea integrală în limba maternă.

În cadrul discuțiilor, domnul secretar de stat a sugerat, ca posibilă direcție pentru viitor, o eventuală modificare a legii educației, prin schimbarea paragrafului referitor la învățământul în limba minorităților. Mi s-a părut mai degrabă o opinie exprimată în contextul discuției, nu o intenție fermă, însă această sugestie lasă impresia că, în loc să fie aplicată legea în forma ei actuală, se caută adaptarea ei la o realitate care nu respectă cadrul legal.

Practic, în ambele zile, domnul secretar de stat a indicat ca unică soluție modificarea prevederilor legale, fără a propune o măsură concretă pentru generația actuală de elevi.

E o mare dezamăgire să aflu că legea poate fi ignorată, iar copiii noștri rămân să suporte consecințele.

Un lucru pentru care nu am fost pe deplin pregătită, în această formă de imobilizare voluntară în fața Ministerului Educației, este lipsa accesului în clădire. Intrarea este permisă doar în baza unei invitații oficiale pentru discuții, ceea ce înseamnă că nu dispun de un spațiu în care să mă pot retrage sau schimba în condiții decente.

Cu toate acestea, am avut parte de sprijin din partea unor oameni inimoși care lucrează sau locuiesc în vecinătatea ministerului. Le mulțumesc sincer pentru omenie.

Voi continua protestul și greva foamei până când Ministerul Educației va recunoaște public problema și va identifica o soluție corectă, în litera și spiritul legii, pentru toți elevii aflați în această situație”.

Edupedu.ro a scris pe 17 aprilie despre fenomenul care a cuprins majoritatea școlilor cu predare în limba germană. Acestea nu respectă legea și nici dreptul minorității de a primi integral instruire în limba maternă, dar Ministerul susține că ele își păstrează statutul pentru că „elevii nu pot fi privați de acest drept”.

Gestul extrem vine ca răspuns la refuzul autorităților la care a apelat în ultimele 6 luni, printr-o serie de demersuri, de a rezolva situația privind organizarea probei de Limba Germană Maternă la Bacalaureat, potrivit unui comunicat de presă primit la redacție. Părintele arată că unitatea de învățământ nu respectă condițiile legale pentru a funcționa ca școală cu predare în limba maternă și solicită ca nici elevilor să nu le fie impusă obligativitatea susținerii la examenul de bacalaureat a probei de limba maternă.

Părintele reclamă că, deși școala ar trebui să ofere predare exclusiv în limba germană, în realitate peste jumătate dintre materiile școlare sunt predate în limba română, iar multe cadre didactice nu sunt calificate să predea în limba minorității germane. Astfel, susținerea probei E.b. la Limba Germană Maternă ar reprezenta, în opinia sa, o evaluare incorectă și nealiniată cu pregătirea reală a elevilor, se arată într-o scrisoare înaintată reprezentanților ministerului, primită și ea pe adresa redacției.

Demersurile către Ministerul Educației și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, începute încă din noiembrie 2024, nu au adus nicio soluție concretă. În scrisoarea deschisă și în comunicatul de presă, Oana Corina Rogojanu subliniază că fiica sa și colegii ei sunt victimele unui sistem care tolerează încălcarea legii, invocând abuziv prevederi vagi din Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale.

Printre revendicările transmise Ministerului Educației se numără:

  • Verificarea respectării condițiilor legale de predare în limba germană la Colegiul „Brukenthal” și în alte unități similare;
  • O soluție echitabilă pentru elevii promoției 2025, cum ar fi posibilitatea susținerii probei la limba germană ca limbă modernă sau eliminarea obligativității notei de la proba E.b. de pe diploma de Bacalaureat.

Scrisoarea deschisă poate fi consultată aici:


5 comments
  1. Toti care invata in colegiile germane din tara stiu ca femeia are dreptate. Materiile nu sunt predate in germana.

    E o problema grava a sistemului care acum iese la suprafata. Ministrul in loc sa ceara o situatie de la colegiu cu cate materii a avut copilul pana in clasa a XII a in germana, in loc sa o invite la audienta , prefera sa se duca la discutii politice.

    Rusine, nu are timp sa vada problemele reala, dar are timp de politica.

    Felicitari mamei pentru taria de caracter!!!

    Danel David poti sa dormi cand stii ca in fata ministerului e o mama in a 3 a zi de greva foamei?

  2. Ce nu se stie decat de catre colegii domnitei implicate din Brukenthal- fata nu a invatat materia de bacalaureat si in loc sa o motiveze sa se apuce in a 12lea ceas sa invete, mama gaseste un loophole cu 6 saptamani inainte de examen. Trist ca i se ofera platforma sa faca circ.

    1. Regret tonul acestui comentariu, care nu aduce clarificări, ci doar atacuri personale. Fiica mea a urmat grădinița și școala în sistemul german și a obținut nivelul C1 la DSD, un certificat care atestă o competență avansată în limba germană. Dacă vorbiți în numele colegilor ei, vă invit să vă asumați opinia cu nume complet, pentru un dialog onest.

  3. Dacă problema o reprezintă limba germană, atunci copilul trebuia transferat în clasa a XII a la o secție echivalentă a unui colegiu cu predare în limba română.
    Dacă problema o reprezintă deficitul de cadre didactice calificate, acesta este generalizat în învățământul românesc, după cum chiar dvs ați publicat într-un articol anterior. Oare să declarăm opționale toate materiile la care ne lipsesc profesorii calificați? Cred că problema este pusă un pic greșit. Fondul ei este legat de politicile economice neprietenoase în acest sector de activitate. Și de rolul tot mai “discret” al educației în formarea unui tânăr. Adică de politici socio-profesionale.

    https://www.edupedu.ro/romania-inregistreaza-deficit-de-profesori-calificati-la-matematica-stiinte-educatie-fizica-arte-si-alte-materii-raport-international/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de strategie pentru digitalizarea educației, redus de la aproape 100 de pagini la un subcapitol de 4 pagini și jumătate în proiectul “România Educată”. Ce rămâne?

Dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, includerea educației digitale în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, consolidarea infrastructurii și elemente precum securitatea cibernetică sunt principalele prevederi pe tema…
Vezi articolul

Școlile sunt obligate să transmită Asistenței Sociale numărul copiilor cu părinții plecați în stăinătate, în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare – adresă a Ministerului Educației

Școlile sunt obligate să transmită Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare, situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate și…
Vezi articolul

10 burse de 1.000 de lei pentru elevii performanți care trăiesc în medii defavorizate, acordate de Academia Română / Care sunt criteriile de selecție și ce trebuie să cuprindă dosarele candidaților. Bursele se acordă anual până la finalizarea studiilor de liceu sau facultate

10 burse de câte 1.000 de lei pentru elevii care trăiesc în medii defavorizate și care au rezultate școlare excepționale vor fi acordate de Academia Română, în anul 2023, potrivit…
Vezi articolul

E „cam dezastru” în școli pe competențe digitale și lingvistice, iar programele tehnologice sunt în limba engleză, inclusiv Inteligență artificială. Tehnicul fără competențe lingvistice este zero, spune Florina Popescu, profesoară de limba engleză

Profesoara de limba engleză de la Liceul Tehnologic Constantin Șandru din județul Gorj, Florina Popescu, spune că e „cam dezastru pe competențe digitale și lingvistice” în învățământul tehnologic. Profesoara a…
Vezi articolul