Cercetătorii și specialiștii IT au nevoie de un jurământ al lui Hippocrate – propunerea unei profesoare britanice

446 de vizualizări
SURSA: Freepik.com

Matematicienii, specialiștii în IT și cercetătorii din domeniile înrudite ar trebui să adopte un jurământ similar cu cel depus de medici – jurământul lui Hippocrate, pentru a proteja publicul de eventualele utilizări ne-etice ale rezultatelor muncii lor. Aceasta este propunerea făcută de Hannah Fry, profesor de matematică la University College London, potrivit The Guardian.

Acest jurământ i-ar face pe oamenii de știință să se gândească serios la modul în care sunt folosite inovațiile și ar crea o presiune în societate pentru respectarea principiilor etice.

Hannah Fry susține că acest angajament este esențial, dat fiind impactul uriaș pe care munca specialiștilor în computere îl are asupra viitorului societății.

”Avem nevoie de un jurământ hipocratic așa cum există la doctori. În medicină înveți despre etică din prima zi. În matematică ar trebui să fie la fel, să fie acolo din prima zi și în mintea ta la fiecare pas pe care îl faci”, a spus Fry.

Problema eticii în știință a devenit tot mai presantă pe măsură ce cercetătorii construiesc sisteme, algoritmi și softuri care adună și vând cantități uriașe de date personale, cu un impact uriaș asupra alegerilor făcute de utilizatori.

În trecut au mai existat discuții aprinse despre asemenea angajamente. Filosoful Karl Popper a propus în 1969 o discuție despre responsabilitatea oamenilor de știință.


1 comment
  1. In Romania si magistratii jura dar degeaba si ministri jura cu mana pe biblie si degeaba si totusi nu exista nici-o lege care sa-i pedepseasca ca mint când jura. Magistratii jura ca vor respecta legile tarii dar lupta din rasputeri sa nu raspunda penal sau material pentru sentinte josnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Știrile PROTV: Ministerul Educației lucrează la o legislație pentru monitorizarea și reglementarea centrelor private de îngrijire a copiilor / Nicio autoritate nu știe câte astfel de centre funcționează la nivel național

După o anchetă făcută de reporterii PROTV la un centru de îngrijire copii din Popești Leordeni, județul Ilfov, unde funcționa un SRL fără autorizare de unitate de învățământ, deși părinților…
Vezi articolul