Cererea de a elimina texte la Bacalaureat, poezia îndeosebi, care presupune și memorare, este o eroare, susține profesorul Vasile Nicoară

11.275 de vizualizări
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com
„Pledarea pentru a elimina texte la Bacalaureat, poezia îndeosebi, care presupune și memorare este o eroare”, considera profesorul Vasile Nicoară, directorul Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța. „Nici nu e cazul ca să cerem părerea subiecților dacă e necesar sau nu Bacalaureatul”, a declarat acesta, la Radio România Constanța, referitor la propunerea de desființare a Bacalaureatului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „unele îngrijorări ale elevilor sunt legitime, faptul că își doresc să înțeleagă mai bine care este utilitatea examenului, să fie poate mai adecvat pentru ceea ce își doresc ei să facă în continuare, însă discuția nu cred că trebuie să fie centrată pe a fi sau a nu fi examen de Bacalaureat. Avem nevoie de o certificare de competențe”, pe 21 martie.

Profesorul Vasile Nicoară le cere colegilor profesori, mai ales celor de Limba și literatura română să îi învețe poezii pe copii, să le ceară să memoreze versuri. „Cu fiecare poezie memorată, cu atât crește și capacitatea de funcționalitate a creierului, adaugat acesta.

Intervenția profesorului Vasile Nicoară despre solicitarea de eliminare a examenului de Bacalaureat 

Rep.: Cum comentați faptul că în urmă cu câteva zile, reprezentanții Asociaţiei Elevilor din Constanța au propus scoaterea Bacalaureatului, desființarea acestui examen, pe motiv că nu le pune în valoare cunoștințele adevărate.

Vasile Nicoară: Aș face niște considerațiuni privind acest comentariu, care cred eu că este un exercițiu inutil. 

În primul rând, cred că nu acesta a fost sensul pe care au vrut copiii aceia să îl dea exprimării. Mai degrabă pe ei îi interesează o mai bună adecvare a disciplinelor și conținuturilor examenului cu nivelul lor de pregătire, cu specializările din licee, decât să-și pună problema fundamental dacă e necesar sau nu Bacalaureatul. 

În al doilea rând, nici nu e cazul ca să cerem părerea subiecților dacă e necesar sau nu Bacalaureatul. Cred că și specialiști în pedagogie au în domeniul acesta o serie de îndoieli, dar nu privind lucrul fundamental al existenței sau nu a Bacalaureatului. 

În al treilea rând, pledarea pentru a elimina textele, poezia îndeosebi, care presupune și memorare, este în ton cu apariția inteligenței artificiale, în care individul uman crede, poate și speră că într-o zi își va implanta un cip care să gândească în locul creierului lui. Gândirea, creierul, fără acțiunea de memorizare, nu poate să își dezvolte funcțiile pentru care există

Partea esențială a capacității de sinteză și de analiză a unui individ provine din mulțimea cunoștințelor acumulate. Nu ne înclinăm în fața unor personalități enciclopedice ale timpurilor. Suntem uimiți de un Nicolae Iorga care își cunoștea pe din afară miile de volume din biblioteca personală. Ne raportăm la Einstein ca vârful genialității umane, cu o minte atotcuprinzătoare. Oare de ce? Pentru că era inutilă memorarea? Sunt într-o gravă eroare cei care cred chestiunea aceasta și le-aș da exemplu și un interviu de curând al președintelui Academiei, care pledează foarte frumos, aproape părintește, și invocă ceea ce le cer și eu colegilor profesori, mai ales celor de Limba și literatura română învățați-i poezii pe copii, cereți-le să memoreze versuri. Cu fiecare poezie memorată, cu atât crește și capacitatea de funcționalitate a creierului.

Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Reformarea sau eliminarea Bacalaureatului? – întrebarea la care profesorii și elevii pot răspunde în consultarea online lansată de Consiliul Național al Elevilor
Profesorul Radu Gologan: Bacalaureatul este învechit și nu verifică competențele unui elev de 18 ani, nici articularea la ceea ce este nou. Peste 10 ani vom avea copii care gândesc altfel și care trebuie testați altfel
Ligia Deca, despre propunerea de eliminare a examenului de Bacalaureat: Unele îngrijorări ale elevilor sunt legitime, însă avem nevoie de o certificare de competențe
Consiliul Național al Elevilor ia apărarea Bacalaureatului, după ce Asociația Elevilor din Constanța a cerut desființarea sa în forma actuală: Rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare
Profesorul Cătălin Ciupală, despre subiectele la Matematică, simulare BAC 2024: Ar trebui să se schimbe paradigma de a face subiectele. Nu-ți trebuie foarte multă imaginație ca să iei cinciul
Bacalaureatul ar trebui să fie diferențiat „cu adevărat” și la Limba română, cum este la Matematică, susține profesoara Dorica Boltașu
Profesorul Doru Căstăian: Subiectele de la ştiinţe socio-umane şi ȋn special cele de logică nu reușesc să verifice atingerea de către elevi a competenţelor. Trebuie să ȋncetăm să facem lucrurile aşa / Elevul a ajuns să nu vrea să ştie şi să poată, ci doar să ia bacul şi să scape mai repede

18 comments
 1. Una este sa memorezi o poezie sa fie ok ideea de a-ti exprima parerea in legatura cu ea si alta este sa memorezi parerea altuia urmand ca la examen doar sa o rescrii din minte. Asa functioneaza bacalaureatul de foarte mult timp.

 2. Nu stie ca n-are rotitele necesare stiintei de a sti! Si n-o cheama N, o cheama oanaM, insa din cand in cand se joaca de-a camuflajul la ea in salon. Dati-i ignore si delete, ca va pierdeti vremea!

  1. @B ! Te rog să ai grijă la limbaj ! E deja obrăznicie ! Ai greșit persoana și faci confuzii mari de la cer la pământ ! Mi-am exprimat opinia așa cum și tu faci acest lucru ! Nu înțeleg de ce ar trebui să adopt punctul tău de vedere ! Nu înțeleg de ce te interesează opinia mea atât de mult ! Personal nu mă interesează ce crezi tu având în vedere că nu m-am băgat în seamă cu tine și nici eu nu ți-am reproșat ceva până acum ! Poți să te duci în alt loc dacă nu îți place comunicarea civilizată. Până la urmă oamenii au diverse opinii și nu suntem obligați să adoptăm modul tău de gândire !

 3. Tot aberați atâtea statistici ca nivelul ca nu stiu ce .Dar de peste 10 anii în școliile din România nu se face școală nu vin profesorii la ore nu se preda.

 4. >> Cu fiecare poezie memorată, cu atât crește și capacitatea de funcționalitate a creierului.
  Wow, sa i se dea un premiu acestui domn pentru aceasta descoperire. Nobelul e prea putin.

 5. Foarte bine, oricum suntem ultimii la toate, așa că cel mai bine este sa le dați direct toate diplomele de care au nevoie și nu mai pierdeți bani și timp și așa nivelul de alfabetism este mult mai mare decât cifrele oficiale, măcar asa vom ascunde acest lucru.

 6. Domnul Profesor ne prezintă un discurs comunist și extremist care ridică în slăvi memorarea inutilă și papagalicească a poeziilor comunistoide care au fost scrise de niște șmecheri pentru a-și scoate banii de o pâine. Dimpotrivă, ,, cu fiecare poezie memorată, cu atât crește și prostia, îndobitocirea și manipularea elevilor ,, , iar acest fapt conduce către degradarea democrației și a minții umane. Având în vedere drepturile omului, chiar ,, este cazul să cerem părerea subiecților dacă e necesar sau nu Bacalaureatul ,, . Memorarea poeziilor este cea mai mare tâmpenie și idioțenie de pe tot pământul ăsta. Eu personal mă opun unei astfel de măsuri și să știți că sunt mulți profesori care nu sunt de acord cu memorarea prostiilor de poezii. O să ne opunem până la capăt acestui comportament ilegal și deviat. Domnul profesor tot un comunist înrăit a rămas. Se pare că unii încă trăiesc în trecut , dar lasă că din urmă vin generații tinere de profesori cu mentalități liberale și democratice care vor da de pământ cu poeziile eretice și propagandistice și le vor arunca la gunoi odată pentru totdeauna.

   1. @B ! Ai greșit persoana ! Nu înțeleg ce dorești ! Doar mi-am exprimat punctul de vedere ! Nu trebuie să fim de acord cu voi mereu . Probabil credeți că toți oamenii trebuie să gândească la fel! Uite că alții au și alte mentalități !

   1. @ Profu ! Nu v-am nominalizat, așa că puteți pleca ! V-ați băgat singur în seamă ! Eu nu v-am menționat numele până acum ! Îmi permit să vorbesc deoarece gândesc cu propria minte și nu las manipularea să persiste ! Este un punct de vedere personal și este bazat pe argumente științifice și psihologice reale ! Nu sunt singura persoană care împărtășește acest punct de vedere . Sunt mult persoane din domeniul educațional care sunt conștiente de acest aspect. Ar trebui să învățați faptul că într-o societate există diverse opinii și mentalități . Nu înțeleg de ce trebuie să gândesc eu ca tine. Și nu înțeleg de ce voi toți doriți ca toți oamenii să gândească fix ca voi . Uite că mintea umană este complexă…

    1. @wăi ! Poți să spui ce dorești ! Pe mine nu mă interesează! Nu suntem obligați să acceptăm punctul vostru de vedere ! Măcar să existe un limbaj civilizat între noi ! Dacă tu atât știi și atât poți…

   1. @Vasile ! Te poți duce la un psihiatru sau psiholog și să îi vorbești de ura și înverșunarea ta împotriva oamenilor. Lasă deoparte comportamentele golănești și huliganismul! Învață să trăiești într-o societate! Dacă nu știi cum să te comporți civilizat atunci poți pleca ! Nu suntem obligați să acceptăm comportamentele antisociale.

   2. @Vasile ! Te comporți într-o mod necivilizat ! Poți să te duci la un psiholog sau psihiatru și poți să vorbești despre obsesiile și răutățile tale . Poate măcar reușește să îți scoată ura și răutatea din cap . Poți pleca în alt loc dacă nu îți convine . Nu putem tolera huliganismul la nesfârșit.

  1. Domnule N,nu stiu daca stii,dar poezie nu s-a scris doar in perioada 1945-1989!Poezie s-a scris inca din zorii existentei omului pe pamant!Asa ca nu toata poezia este comunista sau comunistoida!

   1. @Eusitu ! Știam lucrul acesta ! Bineînțeles că există poezii de sute și mii de ani ! Este un mod de a spune și de a atrage atenția asupra unui fapt prin cuvântul ,, comunist ,, ! Dar există și unele poezii comuniste și nu numai , ci și poezii ideologizate sau poezii idolatrice . Era doar o expresie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, angajat la cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, după un internship în care a fost aproape nedespărțit de demnitar. Robert Avram: Este pur și simplu o evoluție pe plan profesional

Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Robert Avram, a fost angajat în cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de acesta. Angajarea în instituție vine la…
Vezi articolul

VIDEO Studenții voluntari de la Universitatea de Agronomie au început să curețe Baza Sportivă Cireșarii, din Sectorul 1, un spațiu de 3 hectare lăsat în paragină, pe care Ministerul Educației a anunțat că îl va reamenaja pentru copii

Studenții voluntari de la Universitatea de Agronomie au început să curețe Baza Sportivă Cireșarii, din Sectorul 1, potrivit unor imagini primite de Edupedu.ro de la reprezentanții USAMV. În fotografii se…
Vezi articolul