China adoptă o lege a „educației familiale”, se angajează să dea mai puține teme elevilor și le cere părinților să reducă sarcinile grele de studii de acasă, pentru mai mult timp de sport

1.174 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
China a adoptat o lege a educației menită să reducă presiunea generată de teme excesive și de afterschool-uri, transmite presa de stat, citată de BBC. Părinților li se cere, astfel, printr-o lege de promovare a educației familiale, să se asigure că toți copiii au timp pentru odihnă și exerciții fizice și nu petrec prea multă vreme online, într-un parteneriat administrație locală – părinți.

În august, China a interzis examenele scrise pentru copiii de șase și șapte ani, în încercarea de a mai reduce presiunea asupra elevilor, percepută ca o frână în calea creșterii natalității, relata AFP și preluată atunci de EduPedu.ro.

Oficialii au avertizat la acea vreme că sănătatea fizică și psihică a studenților este afectată.

  • În ultimul an, statul comunist a introdus și o serie de măsuri care vizează moderarea „dependenței” copiilor de internet și de cultura populară. Cea mai recentă măsură a fost adoptată sâmbătă de Comitetul Permanent al Congresului Popular Național, organul legislativ permanent al țării, mai informează BBC.

Detaliile complete ale legii nu au fost încă publicate, dar rapoartele din presă sugerează că aceasta încurajează părinții să cultive o atitudine echilibrată moral, totodată să se asigure de dezvoltarea intelectuală și de obiceiurile sociale ale copiilor.

„Nu poți exploata muncitorii și totuși să le ceri să aibă copii”

Administrația locală va fi responsabilă de implementare, cum ar fi furnizarea de finanțare pentru „îmbogățirea portofoliului de activități extracurriculare”.

Legea a primit reacții diverse pe site-ul de socializare Weibo, unii utilizatori lăudând eforturile pentru o bună educație parentală, în timp ce alții s-au întrebat dacă autoritățile locale sau părinții înșiși vor putea să fie implicați de-a dreptul.

„Lucrez ‘996’ [n. red. de la 9:00 la 21:00, șase zile pe săptămână], iar când vin acasă noaptea mai trebuie să fac educație în familie?”, a întrebat un utilizator, citat de ziarul South China Morning Post.

Industria meditațiilor și firmele private de “tutoring”

În iulie, Beijingul a interzis firmelor de meditații online, care operează în țară, să poată să obțină profit din predarea disciplinelor de bază – detalii aici.

Noile seturi de măsuri guvernamentale au restricționat, de asemenea, investițiile străine în industria meditațiilor și au întrerupt sectorul privat de îndrumare școlară (eng. private tutoring), care valora aproximativ 120 de miliarde de dolari (87 miliarde de lire sterline) înainte de revizuirea situației de către executivul chinez.

La acea vreme, mișcarea a fost văzută ca o “încercare a autorităților de a uşura presiunile financiare legate de creșterea copiilor”, după ce China a înregistrat o rată record scăzută a natalității, mai notează sursa precizată.

Inechitatea în educație: taxele la școlile de top din China

Inechitatea în educație este, de asemenea, o problemă: părinții mai înstăriți sunt dispuși să cheltuiască mii de dolari pentru a-și duce copiii la școli de top.

În actualul sistem chinez ultra-competitiv, intrarea într-o grădiniță excelentă reprezintă deja rampa de lansare pentru accesul la școli primare prestigioase și așa mai departe: primii ani de studiu sunt considerați fundamentali de familiile chineze și, conform celor explicate agenției ANSA de profesioniștii din sector, pregătirea copiilor cu vârste sub 6 ani, pregătire care include lecții de pian, de caligrafie, scris, actorie sau chiar sărituri de coardă, poate costa între 4-5.000 de dolari, informează G4Media.ro, citând ANSA.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești: „Guvernanții nu prezintă soluții pentru studenți și nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituțiilor de învățământ superior”

„Guvernanții nu prezintă soluții pentru studenți și nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituțiilor de învățământ superior din România cu privire la modul de desfășurare a actului educațional, care…
Vezi articolul

Închiderea Colegiului Național „I.L. Caragiale” și școală 100% online, discutată azi în ședința Consiliului de Administrație, după ce joi seara a fost confirmat încă un caz de coronavirus în rândul elevilor – surse

Consiliul de Administrație al Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București se reunește astăzi pentru a decide condițiile de intrare în scenariul roșu, după ce joi seara a fost confirmat încă…
Vezi articolul