Cîmpeanu: Am solicitat în bugetul învățământului 530 de milioane de lei pentru bursele școlare

3.103 vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a cerut 530 de milioane de lei în bugetul învăţământului pentru bursele şcolare din 2021, potrivit unei declarații pe care a făcut-o în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație.

 „Hotărârea de Guvern din decembrie privind cuantumul minim al burselor pentru elevi de 100 de lei este binevenită și necesară. Însă, nu este deloc îndeajuns, pentru că în anul 2020 cuantumul total al acestor burse la nivel naţional a fost de 270 de milioane de lei. Împărţiţi cele 270 de milioane de lei la 9 luni, asta înseamnă 30 de milioane. Împărţiţi la cei aproape 3 milioane de elevi şi o să vedeţi că veţi obţine un cuantum de 10 lei pe lună/elev.

Am insistat ca aceste sume, de data aceasta 530 de milioane de lei, să fie cuprinse în buget, să se plătească prin autorităţile locale, dar să vină din buget. Am cerut 530 de milioane de lei pentru bursele şcolare la care se adaugă o creştere absolut necesară pentru costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale.

Această creştere trebuie să fie semnificativă şi trebuie să fie acoperită. Este mult mai importantă creşterea acestei componente destinate cheltuielilor materiale decât cea destinată creşterilor salariale, fără să neglijez importanţa creşterilor salariale. Această sumă ar trebui să fie de aproape 600 de milioane de lei şi să fie distribuită prin bugetele autorităţilor locale”, a declarat Cîmpeanu.

Sursă foto: gov.ro

Citește și:
VIDEO Cîmpeanu: Nu sunt de acord cu forma planurilor-cadru pentru liceu propuse pentru profilul teoretic
BREAKING Reducerea la 26 a numărului maxim de elevi dintr-o clasă de liceu, filiera teoretică și la 24 pentru tehnologică, școală profesională și liceu vocațional, decisă de ministrul Educației. Până acum clasele se constituiau cu 28 de elevi / Inspectoratele trebuie să refacă cifrele de școlarizare până la 1 februarie

1 comment
  1. Hristos a înviat! Cred ca este în lucru bun. Trebuie înlăturată inechitatea dintre sectoare. Nu este deloc corect pt un copil din S6 cu aceeași medie ca a unui copil dinS1 sa aibă o bursa de 4ori mai mica. În caz contrar avem și noi soluții. O sa ne mutam toți la școlile din S1. Nu ar fi echitabil? Bursele trebuie acordate din bugetul ME, la care ar trebui sa participa cu o anumita suma, fiecare primărie. Sa numai existe “” Bursă primarui”, asa cum o numește cel din S6, de parca ar da din buzunarul personal. Sper ca intentia sa nu rămână la stadiul de propunere, ci sa și se materializeze. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE România a câștigat 13 medalii de aur la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată din Indonezia. Elevii și-au plătit singuri biletele de avion, după ce Ministerul Educației ar fi refuzat să susțină financiar participarea, ba chiar ar fi tergiversat deplasarea, potrivit profesorului coordonator / IAChO 2024 apare în calendarul oficial românesc cu olimpiade finanțate de ME

Elevii olimpici români au câștigat 10 medalii de aur la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO) 2024 din Bandung, Indonezia, anunță într-o postare pe Facebook profesoara coordonatoare a acestora, Daniela…
Vezi articolul

BREAKING 40 de inspectorate școlare din cele 42 s-ar desființa dacă ordonanța de urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor ar fi aplicată și în Educație, atrage atenția deputatul Szabo Odon. La fel, toate centrele judeţene de excelenţă și cluburile sportive şcolare din România / Peste jumătate din şcoli şi-ar pierde personalitatea juridică, „ceea ce nu poate fi acceptat”

Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, respectiv partea referitoare la desfiinţarea instituţiilor cu sub 50 de angajaţi, ar afecta domeniul Educaţiei: aproape toate inspectoratele școlare ar urma să fie desființate în…
Vezi articolul