Cîmpeanu: La finalul celor 2 săptămâni de vacanță, vom avea finalizată și achiziția testelor pe bază de salivă

577 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
„În cele două săptămâni sunt convins că vom avea finalizată și achiziția testelor pe bază de salivă de către ONAC”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, astăzi la Digi24.

Amintim că, în total, 33 de firme au depus marți oferte pentru loturile celor 70 de milioane de teste de salivă.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația se face în procedură de urgență și va dura 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. Pentru fiecare lot în parte se vor încheia acorduri-cadru cu maximum 10 operatori economici. În total, sunt 3 loturi.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. 

Miercuri, 13 octombrie, ministrul a spus la Digi24, despre calendarul licitației, că „ar trebui până la final de octombrie să fie în școli, este târziu din punctul meu de vedere dar asta este”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU.

Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
ULTIMA ORĂ 33 de firme au depus oferte pentru toate loturile de teste Covid de salivă destinate școlilor. Licitația vine la mai bine de o lună de la începerea școlii, în pragul închiderii complete a acestora din cauza incidenței uriașe de infectări cu coronavirus
DOCUMENT Licitația pentru testele de salivă dedicate școlilor a fost lansată. Valoarea estimată pentru 70 de milioane de teste este de peste 1 miliard de lei, fără TVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elevi, întrerupere a școlii

Sesizarea președintelui Iohannis privind legea care condiționează educația sexuală în școală de acordul părinților va fi discutată de Curtea Constituțională în 16 septembrie, după începutul anului școlar

Sesizarea președintelui Iohannis privind legea care condiționează educația sexuală în școală de acordul părinților va fi discutată de Curtea Constituțională în 16 septembrie, la două zile după începerea anului școlar.…
Vezi articolul

Reacția Ligiei Deca despre cazul grădiniței din Târgu Jiu, unde părinții au fost obligați să semneze o declarație pe propria răspundere dacă lasă copiii în clădire: “Nu cred că este normal ca părinții să-și asume pe propria răspundere să ducă copii într-o clădire cu risc seismic”

Ministrul Educației crede că “nu este normal ca părinții să-și asume pe propria răspundere să ducă copii într-o clădire cu risc seismic”. Ligia Deca a răspuns unei întrebări privind situația…
Vezi articolul

Proiect pilot de masă caldă într-o școală din Brașov, prin care familiile cu venituri lunare de peste 5.500 de lei/membru le plătesc masa copiilor, iar ceilalți elevi sunt susținuți gradual și de primărie, în funcție de veniturile părinților

Consilierii locali din Braşov au votat o hotărâre care prevede oferirea unei mese calde în şcolile din municipiu. În primă fază, beneficiari vor fi 1200 de elevi de la o…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația The Institute

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, la lansarea unui proiect de colectare selectivă în școli: Îmi asum desființarea ghenelor. Vom amenaja puncte unde se va duce gunoiul lângă bloc, cu acces pe cartelă magnetică

Primarul sectorului 6 a anunțat că “este momentul să îmi asum ca politician și primar al Sectorului 6 desființarea ghenelor”. În cadrul unei conferințe în care ASAP a anunțat, alături…
Vezi articolul