Cîmpeanu: Se fac demersuri pentru a se susține o testare non-invazivă în școli

10.548 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației face demersuri pentru testări non-invazive COVID-19 „care ar fi mai ușor de administrat pentru că nu necesită personal medical și mai ușor de acceptat pentru părinți pentru simplul fapt că este non-invazivă”, a declarat astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Amintim că astăzi, 11 martie, se împlinește fix un an de când toate școlile din România au fost închise și educația a trecut complet online în perioada stării de urgență care a marcat primele două luni de la debutul pandemiei de coronavirus în țara noastră. În ultimul an, școala a funcționat în trei scenarii, în funcție de incidența infectărilor din localități: cu prezență fizică, cu model hibrid (50% în clasă, 50% online de acasă, prin rotație săptămânală) sau complet închise fizic și doar cu ore online, la care nu au avut acces constant sau deloc zeci de mii de copii, după cum arată și ultimul raport al World Vision România.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu la Digi24, la un an de la închiderea școlilor din cauza pandemiei de coronavirus:

„Avem un număr de 1.900 dintr-un total de 136.000 de clase suspendate din perspectiva prezenței fizice, avem de asemenea un număr de infectări care este mult sub media națională, ceea ce înseamnă că școala nu îmbolnăvește, școala dimpotrivă te ajută prin respectarea regulilor să te protejezi.

Este foarte important după un an de la declanșarea crizei să putem organiza evaluările de la a II-a, a IV-a și a VI-a cu prezență fizică, pentru a ști unde ne aflăm.

Este foarte important să organizăm simulările pentru clasa a VIII-a și a XII-a cu prezență fizică pentru a ști unde ne aflăm și ce este de făcut, având în vedere că examenele naționale se apropie și dacă știm ce este de făcut trebuie să și facem prin intermediul programului național de ore remediale, la care va avea acces orice elev. Aceste pierderi trebuie recuperate cât mai mult și cât mai repede înainte de finalizarea acestui an școlar.

Conform ultimului ordin de ministru comun, prezența pentru simulări și evaluări la a II-a, a IV-a și a VI-a este permisă cu prezență fizică indiferent de scenariu, în toate școlile, cu excepția zonelor carantinate. Va trebui să vedem ce soluție alternativă putem găsi pentru derularea evaluărilor și simulărilor în cazul în care ele (localitățile) vor fi în continuare carantinate. Simulările pentru clasa a VIII-a și a XII-a încep în data de 29, respectiv 22 martie, să vedem care va fi situația la momentul respectiv.

Se fac demersuri pentru a se susține o testare non-invazivă care ar fi mai ușor de administrat pentru că nu necesită personal medical și mai ușor de acceptat pentru părinți pentru simplul fapt că este non-invazivă.”

Foto: © Paulus RusyantoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Un an de la închiderea istorică a școlilor, din cauza pandemiei COVID-19
40% din elevii dezavantajați, majoritatea din mediul rural, nu au făcut școală online / Elevii fără acces la educație au pierdut 24 de săptămâni de școală – Raport al World Vision România, la 1 an de la prima zi de școală online
TABEL pe județe. Preșcolari și elevi cu COVID: 2.038, cei mai mulți în București / Profesori confirmați: 1.852 / Clase suspendate: 1.899

6 comentarii
 1. Pana termina demersurile se termina naibii pandemia! Ca de obicei, e pandemie de un an…pe noi ne-a apucat pregatitul abia acum…mai importante fusera martisoarele…

 2. De ce sunt testele rapide” invazive “domnule ministru ,daca le fac și persoane nespecializate, la domiciliul lor?!?! Dar când făceau și se mai fac și acum exudate nazo-faringiene pentru intrare în colectivitate -oblugatoriu,se mai punea problema că sunt invazive?!?! Mai bine spuneți -ne de ce in alte tari europene se face testul din saliva și la noi nu????Ce aprobări le mai trebuie???Nu suntem tara europeană???Teste rapide au fost si pină acum ,de ce nu le-ați folosit că sa poată veni copiii la scoala?Aaa nu erau elocvente acum sunt….erau prea ieftine,trebuia să scoatem din buzunar 300-400 de lei…

  1. Cum cine? Cadrele didactice, care e OK sa ia contact cu saliva unui potential purtator, nu? Da, unii ne-am vaccinat, dar vaccinul nu garanteaza ca nu transmitem virusul familiei.

   1. Cred ca glumesti. Intr-un milion de ani nu as accepta sa fac asa ceva… Indiferent de amenintari. Si cu copilul altuia in plus. Auzi la ei…Asta mai lipseste, ca-n rest am fost: bona, parinte, psiholog, psihiatru, asistent medical scolar, paznic Lidl termoscanare, infirmier etc. Asta mai lipsea sa ma transform in doctor. Sa revenim cu picioarele pe pamant zic!!!

 3. Un an de dezastru marca Ansie, dezastru continuat de Campeanu. Dupa un an “se fac demersuri” pentru ca acum un an planificarea a fost facuta prost de niste incompetenti.
  Sa se duca Campeanu intr-o scoala din Bucuresti sa numere cati elevi mai vin la orele lui “normale”.

  BTW, nici testele “invazive” nu au nevoie de personal medical. In alte tari copiii au fost invatati sa-si faca singuri testul si inca nu si-a gaurit niciunul creierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like