Cine este Monica Berescu, propusă de USR ministru al Cercetării și Digitalizării în guvernul Cioloș: parlamentar fără niciun fel de experiență în cercetare, dar cu experiență de câțiva ani în IT

2.605 vizualizări
Monica Berescu, la o acțiune “Educație pentru sănătate în școli” la Iași, în 2020 / Foto: Facebook.com
Guvernul propus de Dacian Cioloș, care încearcă să obțină votul Parlamentului, include foarte puține schimbări în privința celor care au fost miniștri și în guvernul de coaliție de până acum. Una dintre acestea este înlocuirea lui Ciprian Teleman cu Monica Berescu, în poziția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, înlocuire apărută pe parcursul zilei de ieri, în condițiile în care, duminică dimineață, Teleman era vehiculat drept cel propus să-și reia activitatea la ministerul de profil. Nominalizată acum pentru acest portofoliu, Monica Berescu este parlamentar cu câțiva ani de experiență in IT, preponderent în zona corporatistă, dar cu niciun fel de experiență în domeniul cercetării.

Monica-Elena Berescu, în vârstă de 34 de ani, este parlamentar de Iași, aleasă fiind pe listele USR-PLUS. Are studii de drept și de managementul resurselor umane, activitate în IT și, mai recent, în politică, iar în lista cu domeniile de expertiză nu atinge nici tangențial cercetarea.

Este vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților. Ca parlamentar, a fost o prezență mai degrabă discretă până acum: a avut, de când a preluat mandatul, la sfârșitul lui 2020, două luări de cuvânt, două declarații politice, dar s-a numărat printre inițiatori în cazul a 29 de propuneri legislative, dintre care 1 transformată în lege. Pe lângă prezența în Comisia de IT, mai este membră în Comisia pentru muncă și protecție socială.

  • În politică a intrat prin RO 100, platforma lui Dacian Cioloș care a precedat PLUS, fiind “comunicator RO100 Iași” în 2018, devenind apoi președinte PLUS Iași. Agerpres menționează că din 3 octombrie face parte din Biroul Național al USR PLUS.

Potrivit CV-ului oficial, Monica Berescu a urmat, în 2006-2009, studii de științe administrative la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, continuate cu un master în Managementul și Dezvoltarea Resurselor Umane, între 2009-2011. Între timp, a urmat și studii de drept cu licența obținută în 2011 la Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iași, universitate particulară ale cărei programe de licență au intrat în lichidare în 2014-2015.  Ea menționează, la studii, și o bursă Erasmus pe perioada Masterului, în 2010-2011, la Université de Poitiers din Franța.

Activitatea sa profesională include poziții de “team manager” și operations manager în compania internațională de IT Capgemini (2012-2018), iar în 2018 a fost cofondator și digital brand manager al unui proiect de design grafic/machine learning, Layout.ai.

De la social media marketing la suport IT și educație digitală

Domeniile de expertiză incluse în CV: IT Project Management, Social Media Marketing, Managementul resurselor umane, Management financiar, Management operațional, Soluții outsourcing pentru suport IT, Negociere.

Pe parcursul ultimului an, a publicat mai multe editoriale pe tema digitalizării pe site-ul Digi24.ro, în care nu a atins și tema cercetării, dar a discutat despre digitalizare în educație. Ea afirma, între altele, într-un articol din martie a.c.:

  • “În concluzie, mai întâi avem nevoie de educație digitală atât pentru elevi cât și pentru adulți, înainte de a vorbi de transformare digitală. Este esențial să înțelegem cu toții care sunt avantajele tehnologiei dar și riscurile existente online în ceea ce privește siguranța datelor private și a celor financiare.”
Investiții și plasamente

Declarația sa de avere menționează puține proprietăți fizice, dar multe active financiare. Astfel, ea declară două terenuri cu suprafață totală de aproximativ 1.500 de metri pătrați în comuna Rediu din județul Iași, un apartament de 57 de metri pătrați și un autoturism Ford Fiesta.

În schimb, are 15 conturi bancare (curente, depozite bancare, fonduri de investiții), ea indicând sumele de 105 mii euro într-un cont asociat fondurilor de investiții sau echivalente și unul de circa 30 de mii de euro într-un cont similar. La plasamente, investiții și împrumuturi, ea menționează acțiuni în câteva zeci de entități listate pe bursă, de la Alphabet (compania-mamă a Google) la Coca Cola, Microsoft, Mastercard dar și UiPath, Digi Communications, Electrica, Fondul proprietatea, SIF-uri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like