Cercurile pedagogice din județul Neamț, programate pe 15 februarie, nu se vor mai desfășura dimineața, ci de la ora 14 – adresă a inspectoratului școlar

11.420 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Cercurile pedagogice din județul Neamț, care au loc în data de 15 februarie, nu se vor mai desfășura dimineața, ci începând cu ora 14:00, potrivit unei adrese a Inspectoratului Școlar Județean Neamț, document consultat de Edupedu.ro. Decizia a fost luată în ședința Consiliului de Administrație din data de 13.02. 2024. În textul inspectoratului școlar este menționat „interesul suprem al elevului”, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

„Având în vedere interesul suprem al elevului, conform art. 3, alin. (v), din Legea învățământului preuniversitar nr. 198 din 4 iulie 2023, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 13.02.2024, s-a hotărât ca activitatea de Cerc pedagogic să aibă loc în data de 15.02.2024, începând cu ora 14.00”, se arată în informarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Potrivit agendei cercurilor pedagogice din anul școlar 2023-2024, activitățile programate în data de 15 februarie ar fi trebuit să se desfășoare la ora 9, perioadă în care copiii de grădiniță și elevii au cursuri.

Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, unul dintre principiile care guvernează învățământul preuniversitar este principiul interesului superior al elevului:

Articolul 3 – „Principiile care guvernează învățământul preuniversitar sunt:

v) principiul interesului superior al elevului – presupune asigurarea cu prioritate a unui mediu educațional sigur și sănătos, promovarea drepturilor și a nevoilor individuale ale fiecărui elev, precum și luarea în considerare a impactului deciziilor educaționale asupra dezvoltării copilului pe termen scurt, mediu și lung, punând interesele elevilor înaintea altor considerente.”

Menționăm că sunt și județe unde cursurile sunt suspendate când au loc cercuri pedagogice. În județul Covasna, cercurile pedagogice din perioada 28 noiembrie – 8 decembrie 2023 au avut loc la ora 9 și cursurile au fost suspendate, potrivit inspectoratului școlar.

Spre exemplu, pe 21 noiembrie 2021, toți elevii din județul Vâlcea nu au făcut ore, deoarece a fost organizat cercul pedagogic, după cum a declarat Mirela Toma pentru Edupedu.ro, Inspector General Adjunct: „La nivelul județului Vâlcea, cursurile au fost suspendate în ziua de activități metodice. (…) Avem multe unități de învățământ care au cursuri organizate în două schimburi și am considerat că trebuie să asigurăm dreptul fiecărui cadru didactic să poată participa la aceste activități metodice”.

Ce sunt cercurile pedagogice

 Metodologia privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar a fost aprobată prin ordinul nr. 5.561 din 7 octombrie 2011. Iată ce prevede metodologia în privința cercurilor pedagogice:

Articolul 78 – „(1) Activitățile metodico-științifice și psihopedagogice la nivel local, zonal sau județean sunt organizate și realizate prin cercurile pedagogice.

(2) Un cerc pedagogic se constituie ca structură distinctă dacă numărul membrilor este de minim 15 cadre didactice.

(3) În funcție de numărul cadrelor didactice și de structura rețelei școlare, cercurile pedagogice se pot constitui pe cicluri de învățământ, antepreșcolar, respectiv preșcolar, primar, gimnazial etc., pe tipuri sau profiluri de unități, respectiv învățământ special, învățământ tehnic și profesional, învățământ de artă și sportiv, palate și cluburi ale copiilor etc., iar în cadrul acestora pe discipline sau grupuri de discipline.

(4) Stabilirea structurii și coordonarea activității cercurilor pedagogice sunt atribuții ale inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București. Participarea la activitățile organizate în cadrul cercurilor pedagogice este obligatorie pentru toți membrii acestuia.

(5) Activitatea cercurilor pedagogice se desfășoară în sesiuni, de două-patru ori în cursul unui an școlar.

(6) Activitatea de cerc pedagogic a profesorilor documentariști este organizată de casele corpului didactic în colaborare cu inspectoratele școlare.

(7) Activitățile metodico-științifice și psihopedagogice la nivel județean organizate și realizate prin cercurile pedagogice sunt cuprinse în Calendarul activităților metodico-științifice, publicat la începutul fiecărui an școlar de ISJ/ISMB.

(8) Cercurile pedagogice sunt foruri de sinteză, de evaluare a rezultatelor procesului de învățământ și a factorilor care determină eficiența acestuia, de comunicare și valorificare a experiențelor didactice și a concluziilor cercetării pedagogice efectuate de cadrele didactice, de evaluare critică și constructivă a metodelor de predare-învățare, a conținuturilor și modurilor de organizare a procesului educațional, de lansare a unor proiecte educaționale cu impact la nivel local și județean.”

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Toți elevii din județul Vâlcea nu merg astăzi la școală, pentru că sunt organizate cercuri pedagogice. Nu s-a stabilit dacă ziua va fi recuperată, Inspectorul General Adjunct: Nu am venit cu nicio modificare în acest an școlar, comparativ cu alți ani

7 comments
  1. Întreb pentru un prieten… În școlile în care programul de gimnaziu începe la 12.00, cercurile pedagogice se țin de la orele 18.00?

  2. Dar cu dreptul profesorului la perfecționare și obligația de a participa la cerc cum rămâne? Profesorul care are ore după amiază, și sunt multe cazuri în Neamț, căci sunt școli în renovare, nu pot merge la cerc. Ar trebui sa vă de-a în judecată pentru discriminare. Sigur ar câștiga. Să vă reamintesc că în fișele de evaluare exista un punct pentru participarea la cercul pedagogic? Sindicatele mai iau bani?

  3. interesul suprem al elevului ar trebui sa fie și pt învățământul setat și pt cadrele didactice care au program după amiază în școli.Si dacă se cercetează,se va constata că 30 la sută din cadrele didactice au și ore după amiază și nu pot fi si la ore și la cerc,motiv pt care,aici se sare peste interesul suprem al elevului.Apoi,dacă ne uităm în agendă cercurilor din jud NT,vedem clar că acolo au fost niste ore bine stabilite la care sunt programate aceste întâlniri.Nu e posibil sa vii tu cu interesul suprem al elevului cu o zi înainte și să spui că s-decalat ora..la acest așa zis interes, trebuiau să se gândească cei care au făcut agendă cercurilor,că oamenii și-au programat din timp activitățile.

  4. Măi, domnilor, nu se zice “suprem” (întărâtați profesorii….doar to’arășu’ era suprem). parcă era superior interesul copiilor…. adicătelea superior altor interese. Vedeți dumneavoastră convenția aceea a drepturilor copilului. Așa e și în textul legii?!? Văleu!

  5. In Neamț, ziua metodică s-a desființat in urmă cu foarte mulți ani! Cu jind ne uitam la colegii din alte județe!
    Cu jind ne uităm și azi, din multe puncte de vedere, la alții!
    P.S. Ni s-a spus chiar că e obligatoriu să nu avem zi metodică și să avem ferestre! Vă dați seama ce înseamnă asta ca și condiționare suplimentară la orar – o bătaie de joc și mai mare, greu de gestionat! O fi pentru toți așa sau e praf in ochi ptr.fraieri? Asta nu mai știm!
    Să vedem cum vom le vom face pe toate optim , fără să lezăm drepturile celor implicați: elevi, profesori, părinți!
    (Acesta parcă era rolul ISJ: de optimizare a activității!)
    Respectul față de angajați e lucru mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Planul inspectorului școlar general din Dolj pentru „eficientizarea”, fără desființare de clase, a învățământului simultan: Elevi din mai multe structuri, respectând distanțe, vârsta elevilor, pot învăța într-o clasă de sine stătătoare / E o viziune pe termen lung

În învățământul simultan din județul Dolj învață în prezent 3.573 de elevi, în 71 de unități școlare, conform datelor primite de Edupedu.ro de la Inspectoratul Județean Dolj. Soluția propusă de…
Vezi articolul

Toate școlile din județul Gorj, afectat de cutremure, au primit recomandarea Inspectoratului școlar să programeze săptămâna ”Școala Altfel” săptămâna viitoare, prima după vacanță / Șefa ISJ: Sunt luate în calcul și cursurile online

Tuturor școlilor din județul Gorj le-a fost recomandat de către inspectoratul școlar județean să plaseze săptămâna ”Școala altfel” de luni, 20 februarie, adică în prima săptămână de după vacanța de…
Vezi articolul

Industria meditațiilor private a ajuns la 120 de miliarde de dolari, în China. Guvernul de la Beijing vrea să interzică meditațiile în weekend, pentru reducerea “programului de lucru al elevilor” și pentru a stimula rata natalității

Guvernul chinez pregăteşte noi reguli care să combată creşterea explozivă a industriei meditaţiilor private, în ideea de a reduce presiunile asupra şcolarilor şi a stimula rata natalităţii prin scăderea costurilor…
Vezi articolul

Burse de câte 5.000 de euro pentru tinerii profesori din universități care predau folosind tehnologia în mod inovativ, lansate de Asociația Industriei de Software. Aplicațiile sunt deschise până pe 30 septembrie

Studenții de la doctorat care au activitate didactică, asistenții universitari și lectorii din instituțiile de învățământ superior pot primi burse de 5.000 de euro dacă integrează tehnologia în mod inovativ…
Vezi articolul

„O mare de biciclete” în faţa şcolii gimnaziale dintr-o comună arădeană. Primarul Letiţia Stoian: Aproape 200 de elevi merg la școală cu bicicleta. Am realizat o pistă de aproape 3 kilometri, pe fonduri europene, și acum mai facem o pistă, cu fonduri de la AFM

O fotografie care surprinde foarte multe biciclete parcate în faţa Şcolii Gimnaziale din comuna arădeană Semlac este redistribuită pe reţelele sociale şi comparată cu imagini din ţările nordice, unde pedalatul…
Vezi articolul