Clasamentul QS după domenii de studiu – 2025, analiză dedicată României: Două universități figurează în top 200 global în două domenii, evoluție prezentată drept „o mare realizare pentru acest sistem universitar în curs de dezvoltare” / „O îmbunătățire de 15% la nivel de țară”, față de 2024

944 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Rezultatele universităților din România în cea mai recentă ediție a clasamentului global QS după domenii de studiu, publicat săptămâna aceasta, fac obiectul unei analize dedicate a realizatorilor acestui ranking universitar, transmisă Edupedu.ro. Această analiză subliniază faptul că două universități din țară figurează în top 200 global în rankingurile pentru două domenii de studiu, Matematică, respectiv Agricultură&Silvicultură, precum și faptul că două universități debutează în clasament cu ocazia ediției 2025.

Edupedu.ro a prezentat pe larg, miercuri, rezultatele clasamentului Quacquarelli Symonds după domenii de studiu 2025. Acesta include 11 universități românești, cu un total de 42 de apariții, inclusiv în rankingurile generale pentru grupuri de domenii. Potrivit datelor prezentate, Universitatea Babeș-Bolyai conduce în topul aparițiilor, urmată fiind de Universitatea din București și de Politehnica București.

Ulterior, realizatorii studiului au transmis redacției o analiză ce prezintă exclusiv rezultatele pentru România. Aceasta pune accentul pe evoluțiile față de ediția anterioară. 

Astfel:

  • Numărul de apariții în rankingurile pe domenii (fără aparițiile în clasamentele pe categorii de domenii) a crescut de la 27 în 2024 la 34 în 2025.
  • Numărul universităților românești incluse în clasament a crescut de la 9 în 2024 la 11 în 2025.
  • Dintre toate aparițiile universităților românești, 35% (12) prezintă o îmbunătățire față de anul anterior, 21% (7) – o scădere, iar 24% (8) – se mențin la același nivel. Alte șapte apariții sunt înregistrate în premieră.

Aceasta înseamnă „o îmbunătățire de 15% la nivel de țară”, potrivit analizei citate. 

Situatia detaliata a universitatilor romanesti in QS / Sursa: QS

QS insistă pe cele două apariții românești în top 200 al clasamentelor aferente. Este vorba despre USAMV Cluj-Napoca în clasamentul pentru Agricultură, respectiv Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în clasamentul pentru Matematică.

Potrivit analizei citate:

  • Universitatea românească cea mai performantă este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), inclusiv cu prezența în top 200 la Matematică.
  • Și Universitatea din București cunoaște o creștere la Matematică, ceea ce semnalează că „țara își întărește performanța în acest domeniu”.
  • Informatica-Sisteme Informatice și Agricultura-Silvicultura sunt domeniile cu cele mai multe apariții ale unor universități românești.
  • Universitatea pentru Științele Vieții din Iași și Universitatea Politehnica Timișoara apar în premieră în acest clasament

În prezentarea transmisă de QS este citat Ben Sowter, vicepreședinte al companiei de consultanță, potrivit căruia:

  • „Cele două intrări ale României în top 200 global al Rankingurilor QS al universităților după domenii de studiu reprezintă o mare realizare pentru acest sistem universitar în curs de dezvoltare”.
  • Guvernul desfășoară în prezent o analiză de profunzime a ecosistemului românesc de cercetare pentru a identifica zonele lipside de eficiență, așa cum a stabilit la începutul anului ministrul Educației și Cercetării, fost rector al celei mai performante instituții din țară, Universitatea Babeș-Bolyai. Anul acesta, România marchează intrări în premieră în clasamentele pentru Chimie, Științe Politice, Filosofie și Știința Materialelor. Avansurile în domenii ale viitorului precum IA, digital și durabilitate vor face, probabil, ca instituțiile românești de învățământ superior să apară mai des în aceste rankinguri”. 

Universitățile cu cele mai mari creșteri:

  • UBB – creșteri la Matematică, Fizică-Astronomie și Economie-Econometrie
  • Universitatea din București – creșteri la Matematică, Fizică-Astronomie, Limbi Moderne, Informatică
  • ASE București – creșteri la Business-Management și la Economie-Econometrie
Topul domeniilor la nivelul universitatilor romanesti / Sursa: QS
Citește șI:
Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2025: 11 universități românești prezente, cu mai multe apariții ca anul trecut / Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București revendică jumătate dintre apariții / România – absentă din majoritatea rankingurilor pe domenii

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematica și motivul notelor mici, la subiecte mai simple decât acum 10 ani – Oana Moraru: Ora de matematică trebuie să fie oră de formare a gândirii logice, nu de bifat file de exerciții

“Unul din motivele pentru care gândirea logico-matematică nu se mai dezvoltă suficient la copiii noștri și avem din ce în ce mai mulți elevi cu dificultăți reale la gimnaziu sau…
Vezi articolul

Unul din șapte liceeni spune că fumează zilnic sau aproape zilnic, aproape unul din zece declară că bea alcool frecvent / Mai bine de jumătate consumă frecvent fast-food și snacks / 1% declară că apelează zilnic la substanței psihoative – Studiu

Un număr foarte mare de elevi de liceu declară că fumează, consumă alcool sau produse de tip fast-food / snacks, iar 1% admit că apelează zilnic la droguri, potrivit unui…
Vezi articolul

Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale

Zeci de candidați la Arhitectură și părinții lor stau la coadă marți după-amiază să-și vadă planșele de la proba de concurs de pe 18 iulie, la Universitatea de Arhitectură și…
Vezi articolul