Claudia Puzdrea, profesoară de chimie la o școală gimnazială din București, a declarat că „școala este precum o fabrică acolo unde avem două schimburi, chiar trei”. Aceasta a precizat că „orele de chimie nu decurg așa cum ne-am dori”, pentru că „nu este timpul necesar pentru a putea pregăti un experiment real”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Educația la putere de la TVR 2.
„Mi-aș dori să putem accesa laboratoarele de chimie ca laboratoare de chimie și nu săli de clasă. Cred că este hiba Bucureștiului supraaglomerarea și atunci orele de chimie nu decurg așa cum ne-am dori. Mai mult decât atât, școala este precum o fabrică acolo unde avem două schimburi, chiar trei. Nu este timpul necesar pentru a putea pregăti un experiment real. Și atunci apelăm la experimente virtuale, simulate. Când copilul nu manipulează vase de laborator și nu trăiește real un experiment, este o experiență diminuată cu adevărat”, a spus cadrul didactic.
Informații de context
Acesta este ultimul an în care legea Educației mai permite învățământ în 3 schimburi.
Fosta ministră a Educației, Ligia Deca, spunea cu câteva zile înainte să înceapă școala în 2024: “Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi”.
Edupedu.ro a scris în mai multe articole despre Liceul teoretic Petruș din Otopeni unde de ani de zile elevii învață în 3 schimburi, școala este supraaglomerată, iar părinți au protestat de mai multe ori cerând de peste un an construirea unei noi școli.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, abia din 2025-2026 se aplică prevederea care obligă școlile să desfășoare ore în cel mult 2 schimburi.
Art 19 – „(17) Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi.”
La măsuri tranzitorii se specifică faptul că aplicarea prevederilor art. 19 alin 17 se va face începând cu anul școlar 2025-2026.
Art. 248 – „(13) Aplicarea prevederilor art. 19 alin. (17) se va face începând cu anul școlar 2025-2026.”