VIDEO Zeci de părinți din Otopeni au protestat miercuri în fața primăriei față de supraaglomerarea Liceului „Ioan Petruș”, unde se învață în continuare în 3 schimburi / Ei cer de peste un an construirea unei noi școli

6.209 vizualizări
Foto: Facebook – Școală Nouă în Otopeni
Zeci de părinți au mers în marș miercuri din fața liceului din Otopeni până la Primărie, nemulțumiți față de supraaglomerarea Liceului „Ioan Petruș”. În total sunt înscriși aproape 3000 de elevi din clasele pregătitoare până la XII-a, cu aproape 200 de elevi mai mult decât în urmă cu un an, când Edupedu.ro a semnalat că părinții inițiaseră o petiție online cerând spații pentru școală. De atunci situația este neschimbată din punct de vedere al aglomerării. Elevii de liceu au fost mutați în fostă clădire Apă-canal, lângă aeroport, care a fost amenajată pentru școală, dar sunt 14 clase noi de nivel pregătitoare, ceea ce înseamnă că elevii învață în 3 schimburi, în continuare. În ultimul an, primarul orașului, Constantin Silviu Gheorghe, a fost suspendat din funcție, după ce a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. De la 1 octombrie și-a reluat atribuțiile, le-a promis părinților că se va întâlni cu ei, dar acest lucru nu s-a întâmplat, spune un părinte cu care am stat de vorbă.

În jur de 20 de părinți au protestat miercuri dimineață în fața primăriei Otopeni față de supraaglomerarea Liceului “Ioan Petruș”. Acolo învață peste 2914 de elevi de la clasele pregătitoare la a XII-a. Față de anul trecut, când Edupedu.ro a semnalat situația, învață acolo cu aproape 200 de elevi mai mult. Problema nu a fost rezolvată, deși elevii de liceu au fost mutați în altă clădire separată, în apropierea aeroportului, numărul lor a fost înlocuit cu elevii din 14 clase pregătitoare. Astfel, situația este practic neschimbată față de acum un an când părinții cereau același lucru: spații pentru ca elevii să nu mai învețe în 3 schimburi.

Elevii de clasele primare încep școala la orele 8 sau 10:50, iar orele sunt în continuare mai scurte cu 5 minute, la fel și pauzele pentru a putea să se învețe în 3 schimburi, așa cum se întâmpla și în urmă cu un an, după cum reiese din graficul de pe site-ul liceului. Unii copii de gimnaziu termină școala când e seară, la ora 7.

Edupedu.ro a stat de vorbă cu unul dintre părinții care a participat la protest, care a vrut să rămână anonim.

“Toate diligențele pe care le-am făcut până acum, administrativ: cerere de audiențe și participarea la ședințe de consiliu local, nu prea au avut efect. Sunt o grămadă de promisiuni care au fost de-a lungul timpului și n-au fost respectate. Era vorba de demararea unei construcții unei școli. În primul rând, de fapt despre asta era inițiativa Școală nouă în Otopeni. Au existat niște PUZ-uri pentru locuințe sociale care prevedeau și niște școli noi care între timp au fost anulate, altele nu s-au mai făcut, nici se știe dacă se vor mai face școli noi sau nu în continuare. Între timp au fost promise niște containere, construcții modulare care să se instaleze în curtea Liceului care să se instaleze lângă complexul de natație. Nu au fost aduse, deși era vorba ca ele să fie disponibile pentru clasele pregătitoare începând cu acest an școlar”, spune părintele.

“Am început demonstrația în fața liceului, apoi am mers spre primărie, am așteptat să iasă cineva ca să putem depune petiția. Nu a ieșit nimeni. Am vrut să mergem noi la domnul primar, dar ni s-a spus că e pe teren și că nu are program de audiențe dar ne primește oricând. Am depus petiția, în care cerem să se găsească soluții pentru anul viitor școlar, să se înceapă construcția de școli noi, să se acționeze nu cu soluții pompieristice: au ridicat o clădire în curte, un container, o sală de sport gen balon, nu a mai rămas nici un spațiu liber pentru copii. Să se construiască în funcție de cum evoluează populația, pentru că așa se întâmplă în educație trebuie o planificare pe termen mediu ori și lung. Ori ei n-au făcut”.

Primarul orașului Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe, a fost reţinut anul trecut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar de la 1 octombrie și-a reluat atribuțiile, după ce judecătorii au dispus ridicarea controlului judiciar cerut de procurorii anticorupție.

“Primarul a fost suspendat și toată perioada asta cât de cât am avut o comunicare cu cel care i-a ținut locul, viceprimarul. De când s-a întors primarul, ne-a promis întâlniri regulate, că ne cheamă la el. Bineînțeles că nu ne-a chemat și de fapt nu știm ce se întâmplă pentru că situația față de anul trecut e neschimbată, deși s-au mutat clasele de liceu într-o clădire, în fosta clădire apă-canal de lângă aeroport, care exista deja, adăugându-se alte 14 clase pregătitoare, situația e neschimbată față deja de anul trecut și am considerat că eu momentul să ieșim în stradă. Ar putea să fie la mijloc și conflict politic, pentru că primarul s-ar putea să nu fie de acord cu felul cum au acționat în absența lui, nu știu, dar nici noi ne interesează, de fapt. Ne interesează ca oricine e acolo să se gândească că trebuie să construiască școli, să se gândească la copiii care sunt Otopeni. Deci practic s-a împins până la granița cu Tunari, dincolo în Odăi”, spune părintele.

Sursa: Primăria Otopeni
Informații de context

Edupedu.ro a scris anul trecut în luna septembrie că mai mulți părinți din Otopeni au inițiat o petiție online pentru a semnala situația și a cere primăriei să găsească soluții. La vremea aceea, directoarea Liceului „Ioan Petruș” spunea că “a fost un boom de populație școlară în ultimii ani, în Otopeni. Practic, pentru a funcționa cu un program normal, ar mai fi nevoie de alte 2 școli, nu doar de clădiri”.

La rândul său, inspector în cadrul ISJ Ilfov, Rada Dumitru spunea că nu există alte soluții pentru a putea face față numărului mare de elevi înscriși la Liceul din Otopeni.

La Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni învățau anul trecut 2.823 de elevi de la clasele pregătitoare la a XII-a, dintre care aproape jumătate sunt în clasele primare (1.399 de elevi), potrivit site-ului liceului. Acum numărul a crescut cu aproape 200, copii care au intrat în clasele pregătitoare.

O inițiativă cetățenească prin care se cere construirea unei noi școli a fost pe ordinea de zi a Consiliului Local în data de 25 mai anul acesta: un proiect de hotărâre privind aprobarea notei conceptuale pentru Școala Verde cu clasele P-VIII, din cartierul Odăi, însă proiectul nu s-a discutat.

Disputele politice dintre consilierii locali par să blocheze situația. Majoritari în consiliul local sunt membri PNL, iar cei de la USR acuzau că nu li s-a permis să numească membri în consiliul de administrație al Liceului.

Situația de la liceul Ioan Petruș din Otopeni a fost ridicată în vară și în cadrul dezbaterilor de din comisia de învățământ pe legile Educației. Deputata social democrată Ana-Lorena Predescu i-a cerut ministrei să justifice cum va putea aplica legea în condițiile în care în multe școli din țară este se învață în 3 schimburi, iar clasele sunt supraaglomerate. Ea a dat ca exemplu liceul Ioan Petruș din Otopeni, unde învață fiica sa și sunt 36 de elevi în clasă, cu 10 elevi peste numărul maxim admis de actuala lege. 

Citește și:
Aproape 100 de elevi pe clasă, învățare în 3 schimburi cu orar variabil, ore și pauze micșorate și copii de 10 ani care termină cursurile la 8 seara, așa arată școala la Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni, unde părinții cer primăriei să aloce spații suplimentare
Discuții aprinse pe legile educației pe tema supraaglomerării claselor / Ligia Deca spre o deputată: Vă rog să nu mă întrerupeți, că eu nu v-am întrerupt / Președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero: Nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. Am s-o rog și pe doamna ministru să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți

2 comments
  1. Scoala nu, gradinite de stat in Otopeni nu exista, de crese nu mai vorbim, si daca ar fi existat, probabil ca erau supra aglomerate si tot la privat, unde platesti peste 2000 lei/luna, ajungeam. Nu e normal asa, daca nu avem banii acestia si trebuie sa ne întoarcem la serviciu ce facem cu copiii?! Ca nu toata lumea are bunicii langa….
    Stat de tot rasul….

  2. Statul finanțează scoli particulare, in loc sa construiască scoli sau sa finanțeze școlile, gradinitele, cluburile copiiilor, care nu au nici săpun, apa curenta, dotări, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Florin Cîțu, către miniștrii Sănătății și Educației: Ce facem cu copiii care merg acum în vacanță? La întoarcerea la școală, să căutăm resurse ca să-i putem să-i testăm pe elevi

„La întoarcerea copiilor la școală, să căutăm resurse ca să-i putem să-i testăm pe elevi după perioada de vacanță”, a declarat de la guvern premierul Florin Cîțu după ședința de…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul