Numărul școlilor în care elevii învață în 3 schimburi a crescut la 22, anunță ministra Educației / Lista școlilor din București și Ilfov

379 de vizualizări
Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com
Vineri, în ultima zi de școală, ministra Educației a anunțat că sunt 22 de școli în țară care elevii învață în 3 schimburi, deși cu câteva zile înainte anunțase că sunt 19 școli în această situație. Ligia Deca a precizat că a fost actualizată lista acestor școli, într-un interviu la Radio România Actualități, luni, 9 septembrie, în prima zi de școală, fără să spună în ce județe sunt acestea școli. Din ultima sa declarație de la Guvern, din 3 septembrie, cele 19 școli erau din Ilfov și București, iar potrivit celor două inspectorate școlare în Ilfov sunt 3 școli, iar în București sunt 8 școli. Ceea ce înseamnă că diferența până la cele 22 de școli se regăsește în alte județe.
  • Edupedu.ro a cerut la Ministerul Educației lista celor 19 școli din București si Ilfov încă de marți, după ce ministra Educației a anunțat în briefingul de presă că lista poate fi cerută la biroul de presă. La o săptămână după ce am cerut lista cu numele școlilor încă nu am primit-o. O vom publica când o vom primi.

Ligia Deca a spus luni, 9 septembrie, în prima zi de școală, că după “ultima actualizare de vineri, în 22 de școli se învață în 3 schimburi, dintre care în București sunt 9”. Dintre acestea în cinci școli din cauza lipsei de spațiu și în patru “datorită reabilitărilor”.

Inițial, în briefingul de presă de marți, 3 septembrie, Ligia Deca spunea că cele 19 școli sunt din București și Ilfov. Potrivit unui răspuns al ISJ Ilfov pentru Edupedu.ro, transmis în ultima zi de vacanță doar elevii din 3 școli din Ilfov învață în 3 schimburi.

Potrivit unui informări transmise de ISMB la solicitarea Edupedu.ro, marți, 10 septembrie, erau 8 școli în București cu orar în 3 schimburi. Deși Ligia Deca vorbea de 9 școli în capitală, una a fost scoasă de pe listă de luni până marți, potrivit ISMB.

Ministra Educației nu a precizat în interviul de la Radio România Actualități în ce județe sunt aceste școli în care copiii învață în 3 schimburi. Dacă sunt 21 în total, dintre care 8 școli în București și 3 în Ilfov, înseamnă că restul de 10 școli sunt din alte județe.

Situația școlilor care învață în 3 schimburi este legată și de reabilitarea clădirilor și faptul că nu în toate situațiile s-au finalizat lucrările sau nu au spații suficiente pentru relocare. De altfel, în țară sunt peste 900 de școli în reabilitare, iar elevii sunt relocați.

Cu 4 zile lucrătoare înainte de începerea școlii ministra Ligia Deca spunea într-un briefing de presă că „toți copiii încep luni școala în format fizic. Trebuie găsite soluții pentru ca toți copiii să meargă fizic la școală”. Cu câteva zile înaintea acestui moment, ea a spus că încă „se fac verificări (…) pentru a ne asigura că aceste spații sunt adecvate”. 


Ligia Deca spunea că fiecare administrație locală “Fiecare administrație publică locală împreună cu conducerea școlii și cu inspectoratul au identificat spații alternative, spații în care să se poată desfășura în bune condiții activități educaționale și în acest fel, fie la alte unități de învățământ, fie în alte spații, copiii merg în fiecare zi la școală, urmând ca atunci când lucrările vor fi finalizate, multe se vor finaliza chiar până la sfârșitul lunii decembrie, să revină în spațiile principal ale școlilor de care aparțin”.

Lista școlilor în care elevii învață în 3 schimburi, potrivit Inspectoratelor școlare

București

• Școala Gimnazială nr. 49
• Liceul Teoretic Ștefan Odobleja
• Liceul Teoretic Ion Barbu
• Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu
• Școala Gimnazială Nr. 280
• Școala Gimnazială Al. Ioan Cuza
• Școala Gimnazială nr. 67
• Liceul Teoretic Benjamin Franklin

Ilfov:

Informații de context

Acesta este ultimul an în care legea Educației mai permite învățământ în 3 schimburi. De anul viitor va fi ilegal ca elevii să meargă la școală în 3 schimburi.

Ligia Deca spunea cu câteva zile înainte să înceapă școala: “Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi”.

Edupedu.ro a scris în mai multe articole despre Liceul teoretic Petruș din Otopeni unde de ani de zile elevii învață în 3 schimburi, școala este supraaglomerată, iar părinți au protestat de mai multe ori cerând de peste un an construirea unei noi școli.

Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, abia din 2025-2026 se aplică prevederea care obligă școlile să desfășoare ore în cel mult 2 schimburi.

Art 19 – „(17) Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi.”

La măsuri tranzitorii se specifică faptul că aplicarea prevederilor art. 19 alin 17 se va face începând cu anul școlar 2025-2026.

Art. 248 – „(13) Aplicarea prevederilor art. 19 alin. (17) se va face începând cu anul școlar 2025-2026.”

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca: Mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi. De anul școlar viitor este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi

Ar trebui o atenție sporită în spațiile unde elevii vor fi relocați. Direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea tuturor normelor minime de igienă pentru copii, spune Amalia Șerban, de la direcția de sănătate publică din Ministerul Sănătății

BREAKING Peste 800 de școli în șantier, anunță Ligia Deca, cu trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor. Ministra nu spune nimic despre câte unități de învățământ nu-și vor putea primi elevii în prima săptămână
„Cu atenție și diplomație“, le spune Ligia Deca inspectorilor școlari să gestioneze toate nemulțumirile părinților elevilor din cele peste 900 de școli care sunt în șantier, la început de an școlar

1 comment
  1. Dezastru! și la minister tot în 3 schimburi lucrați? bine ca cereți performanta și înțelegere și sustinere…și sa nu uitam de salarii. dar oare copii noștri nu merita un program normal! scoli curate cu apa și toalete decente!!! Halal Românie educata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Sindicatele din educație au respins oferta Guvernului și continuă greva. Simion Hăncescu, FSLI: Cererea profesorilor este de 2.000 de lei brut pe lună. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa vor și angajații din învățământ

Profesorii nu au acceptat ceea ce oferă Guvernul, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali. În acest moment greva continuă. Simion Hăncescu de la FSLI…
Vezi articolul