Ligia Deca: Mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi. De anul școlar viitor este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi

2.266 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: Captură Facebook.com LIVE
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat în cadrul unui briefing de presă că „mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi”. Potrivit Ligiei Deca, 7 din aceste școli sunt în proces de reabilitare, iar 12 nu au spațiu suficient. „De anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi”, a spus aceasta.

„În ceea ce privește școlile în trei schimburi, mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi, dintre care 7 ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare, și 12 din cauza spațiului insuficient.

Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem școli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul școlar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem școli care desfășoară activitate în trei schimburi.

De asemenea, o să evaluăm, în viitorul apropiat, împreună cu colegii din teritoriu, posibilitatea de a avea școală într-un singur schimb, care permite, de asemenea, extinderea programului și desfășurarea de activități de tip școală după școală”, a declarat ministrul Educației.

Reporter: Doamna ministru, spuneați că sunt 19 școli care funcționează în trei schimburi, lucru care este ilegal. Aș vrea să vă întreb …

Ligia Deca: Nu este încă ilegal. Din anul școlar viitor va deveni ilegal, conform Legii învățământului preuniversitar.

Reporter: Vă rog să ne spuneți, de exemplu, până luni, când începe școala, cum se rezolvă situația în aceste 19 școli, dar și ce proiect aveți pentru anul viitor.

Ligia Deca: Situația în aceste școli, din discuțiile cu inspectoratele școlare, se va rezolva parțial, odată cu darea în folosință a unor spații noi sau renovate. O parte dintre ele așteaptă finalizarea unor lucrări. În câteva cazuri avem termen de două-trei luni până la finele anului calendaristic. În alte cazuri trebuie găsite soluții de tip „consorțiu școlar” sau redesenarea circumscripției școlare, pentru că este clar că școala primește mai multe cereri decât poate fizic, logistic să susțină. Și atunci avem nevoie de astfel de demersuri. Am discutat deja la ședința cu prefecții și cu inspectorii școlari și vom face o întâlnire, pentru că majoritatea cazurilor se regăsesc în București și în Ilfov. Vom face întâlniri cu autoritățile publice locale și cu inspectoratele, pentru a identifica soluții în așa fel încât la anul, într-adevăr, să respectăm legea și să nu mai avem școli care învață în 3 schimburi.

Reporter: Când începe școala, unde se duc copiii? În aceste 19 școli se învață în containere, la alte clase? Care e situația?

Ligia Deca: Ei învață pe un program care să permită desfășurarea procesului educativ în trei schimburi. Și unii dintre ei, sigur că da, învață și în spații suplimentare, care sunt, de exemplu, date de instalarea unor containere. Pentru situația punctuală, pe fiecare unitate de învățământ, o să putem da o informare în acest sens.

Reporter: Dumneavoastră puteți să precizați de ce s-a ajuns în această situație, în condițiile în care autoritățile, dar și instituțiile abilitate și Ministerul Educației au avut suficient timp să discute astfel de aspecte și ele să nu se mai repete?

Ligia Deca: Așa cum știți, toți copiii care au domiciliul, da, într-o circumscripție școlară sau au o viză de flotant în acea circumscripție școlară au dreptul de a se înscrie la o anumită școală. Dacă familiile și copiii preferă o anumită unitate de învățământ, ei nu pot fi refuzați. Nu se pot lua decât măsuri de extindere a spațiilor educaționale, fie prin consorții școlare, fie prin construcție de noi unități de învățământ. Iar această situație se întâmplă preponderent în orașele mari, unde există anumite școli la care părinții fac demersuri ca să-și înscrie copiii. Deci, ceea ce vom face până la anul este să identificăm soluții punctuale pentru aceste cazuri. Nu mai sunt multe.

Informații de context

Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, abia din 2025-2026 se aplică prevederea care obligă școlile să desfășoare ore în cel mult 2 schimburi.

Art 19 – „(17) Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi.”

La măsuri tranzitorii se specifică faptul că aplicarea prevederilor art. 19 alin 17 se va face începând cu anul școlar 2025-2026.

Art. 248 – „(13) Aplicarea prevederilor art. 19 alin. (17) se va face începând cu anul școlar 2025-2026.”

Foto: Captură – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – art. 19 alin. (17)

Articol în curs de actualizare

Citește și:
octombrie 2023 – VIDEO Zeci de părinți din Otopeni au protestat miercuri în fața primăriei față de supraaglomerarea Liceului „Ioan Petruș”, unde se învață în continuare în 3 schimburi / Ei cer de peste un an construirea unei noi școli
septembrie 2023 – LISTA Peste 11 mii de elevi din București din 11 școli vor avea orar în trei schimburi / Alți 16 mii de copii învață în alte spații, școlile lor fiind în renovare – date ISMB
septembrie 2023 – Ligia Deca: În jur de 25 de mii de elevi din țară vor învăța în 3 schimburi anul acesta. Interdicția privind această practică se aplică din 2025-2026, potrivit legii Educației
SURSE Elevii nu vor mai învăța în trei schimburi, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Anul trecut, Cîmpeanu spunea că a eșuat să interzică școlilor, prin lege, să aibă cursuri în 3 schimburi

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2024. Programele de examen pentru educatorii și puericultorii din creșele și grădinițele cu predare în limba maternă au fost publicate în Monitorul Oficial. Descarcă bibliografia pe care o au de pregătit candidații

Programele de examen pentru candidații la sesiunea 2024 a Definitivatului, educatori-puericultori – predare în limbile materne, au fost publicate în Monitorul Oficial, printre alte 25 de programe pentru discipline dintr-o listă…
Vezi articolul

Admiterea la liceu, propusă de PSD. Natalia Intotero: Repartizarea să rămână computerizată, ca acum, pe baza mediilor de la Evaluarea Națională, dar vor putea să aplice pentru „clase de excelenţă” doar elevii admişi la probe de competențe date înainte, cu subiecte unice

Admiterea la liceu în varianta propusă de PSD, ca amendament la legile educației, în Comisia de învățământ din Camera Deputaților, presupune extinderea sitemului de admitere de la învățământul vocațional asupra…
Vezi articolul

Schimbări în finanțarea universităților membre în alianțe europene și standarde de finanțare “bazate pe calculul costului real per student” – printre solicitările Consorțiului Universitaria la adresa autorităților / Universitățile membre cer și o mai mare implicare în deciziile legislative privind învățământul superior

Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități din România, cere Ministerului Educației “emiterea cu celeritate a unui ordin de ministru care să stabilească combinațiile posibile pentru programe…
Vezi articolul