Comisia de tăiat hârtii a lansat debirocratizare.edu.ro, platforma unde profesorii şi părinţii pot propune reducerea documentelor inutile din şcoli până pe 13 decembrie

17.741 de vizualizări
SURSA: gov.ro-pixabay.com
Comisa de “tăiat hârtii” a Ministerului Educaţiei a lansat platforma www.debirocratizare.edu.ro, unde pot fi accesate informaţii privind propunerile, acţiunile şi progresele făcute în alcătuirea raportului pentru debirocratizarea activităţii didactice începând cu anul şcolar 2020-2021, anunţă ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Iniţiativa ministerială de eliminare a documentelor care încarcă excesiv sarcinile cadrelor didactice a avut un ecou semnificativ în sistem. Potrivit principiului transparenţei decizionale, activitatea comisiei este deschisă, transparentă şi interactivă“, afirmă ministrul, potrivit unui comunicat remis presei.

Monica Anisie invită toţi partenerii educaţionali şi reprezentanţii societăţii civile să îşi expună punctele de vedere, propunerile şi aşteptările referitoare la proiectul de debirocratizare, înscriindu-se pe platforma online.

Propunerile şi opiniile pot fi trimise pe adresa info@debirocratizare.edu.ro până la data de 13 decembrie, când se va încheia perioada de consultare publică a proiectului.

Calendarul propus pentru debirocratizare
  • 29 noiembrie – Termenul până la care Grupul de lucru va realiza instrumentele de consultare publică
  • 30 noiembrie -13 decembrie – consultarea publică a cadrelor didactice din sistem.
  • 14-20 decembrie – elaborarea Raportului de propuneri de debirocratizare a activității didactice

Începând cu semestrul al II-lea al anului şcolar curent, vom începe implementarea măsurilor propuse de Grupul Operativ de “tăiat hârtii”. Măsurile care nu necesită modificări legislative vor fi operate imediat, iar pentru celelalte vom face demersurile necesare. Ne dorim ca anul şcolar următor, 2020 – 2021, să înceapă Altfel!“, spune Anisie.

Pe site-ul lansat apare şi un mesaj al ministrului Monica Anisie, adresat profesorilor, în care îi îndeamnă pe aceştia să contribuie la eliminarea birocraţiei, chiar dacă “nu este un demers uşor pentru că în comunitatea noastră, a cadrelor didactice, „hârtia” a fost ridicată în timp la mare rang”. Redăm integral mesajul:

Dragi colegi, cadre didactice!

Cunosc la fel de bine, ca fiecare dintre dumneavoastră, ce presupune activitatea didactică și cât de mult este ea împovărată artificial de hârtiile pe care trebuie să le întocmim pe parcursul unui an școlar.

Rolul nostru, al cadrelor didactice, este acela de a fi alături de elevi și toate activitățile pe care le facem trebuie să fie orientate către aceștia.

Vă invit să tăiem împreună hârtiile, adică să eliminăm cu obiectivitate și cu responsabilitate din activitatea noastră tot ceea ce ne abate atenția de la elevi sau ne ocupă timpul pe care ar trebui să îl alocăm lor.

Nu este un demers ușor, pentru că în comunitatea noastră, a cadrelor didactice, hârtia” a fost ridicată în timp la mare rang, dar am mare încredere că vom readuce normalitatea în sistemul educațional și din această perspectivă.” 

Adresa de contact pentru această platformă este info@debirocratizare.edu.ro.

Ce trebuie să facă cei care vor să se implice în debirocratizare

Pe platforma debirocratizare.edu.ro apare un chestionar pe care oricine îl poate completa. Acesta are mai multe câmpuri în care pot fi trecute documentele considerate inutile.

Numit “Chestionar debirocratizare activitate didactică”, descrierea sa este următoarea: “Scopul chestionarului este acela de a identifica documentele care nu sunt necesare în activitatea didactică și pot fi eliminate, sau documente care pot fi simplificate, uniformizate, standardizate și digitalizate”.

Reamintim că după prima săptămână de mandat ministrul Educaţiei Monica Anisie a anunţat că înfiinţează Comisia de tăiat hârtii la nivelul ministerului pentru reducerea documentelor din învăţământ. Mai întâi ministrul şi-a făcut publică adresa de email şi i-a îndemnat pe profesori să-i scrie, dacă vor să fie eliminate documentele inutile.
“Comisia de tăiat hârtii” în învățământul preuniversitar s-a reunit prima dată pe 21 noiembrie la Ministerul Educației, iar Edupedu.ro a scris în exclusivitate despre cine sunt cei care fac parte din acest grup de lucru cu 32 de membri.
FOTO: gov.ro/pixabay.com

2 comments
  1. Doamna ministru, lasati hartiile! Sunt lucruri mult mai importante: cand dati afara paduchii pesedisti infipti peste tot in blana sistemului? O sa faceti reforma in minister, inspectorate si scoli cu directori si inspectori pesedisti bine mersi in functii?

  2. Inca nu am reusit de pe telefon sa vad platforma.

    Degeaba, directorii tor vor cere in terotriu tot felul de hartii.

    De ce trebuie sa tin socoteala celor care vin la pregatirea ptr bac? De ce trebuie sa predau lunar aceasta prezenta? De ce trebuie sa fac planificare ptr pregatirea de bac? De ce trebuie lunar sa predau conducerii copii dupa subiectele pe care le-am rezolvat la pregatire cu elevii? Si asta numai ptr pregatire ptr bac. Si multe altele pe care nu le voi trimite pe acel mail deoarece nu am conturi incognito. Am zis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu

Ministrul Educației, Ligia Deca, neagă faptul că elevii care ar putea să susțină admiterea separată la liceu ar face meditații cu profesorii din acele unități de învățământ: „Din punct de…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite, la școală, prin modificarea Statutului elevului / Surse: Autoritățile caută o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni

Îmbunătățirea cadrului legislativ este primul obiectiv anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”, potrivit unui comunicat al instituției. Iar una…
Vezi articolul