Conferința „Smart Diaspora 2023” debutează la Timișoara. Marilen Pirtea, despre prezența a trei laureați ai Premiului Nobel la UVT: Cum putem forma caractere, într-o perioadă în care războiul hibrid, dezinformarea, ambiguitățile sunt prezente? Prin exemplele marilor personalități ale științei și artei

363 de vizualizări
Trei laureați Nobel la Universitatea de Vest din Timișoara / Foto: UVT
Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” începe astăzi, la Timișoara. La evenimentul la care participă cercetători și profesori români din peste 30 de țări va fi prezent Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Acesta va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Vest din Timișoara, care în a găzduit deja vizita lui Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, urmând ca în luna mai la universitate să fie prezent Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 2016. 

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, a declarat că în spatele oricărui eveniment educațional cum sunt cele care au adus la UVT trei laureați ai premiului Nobel „este mai mult decât un simplu proces de organizare. Acesta presupune o inițiativă, o idee care merge dincolo de evenimentul în sine, presupune gândirea unui public țintă și mai ales presupune mai mult decât orice – ce urme lasă pe publicul căruia i se adresează. Amenajarea sălii, a spațiului, condițiile tehnice și organizarea în sine, sunt doar elemente conexe, importante de altfel, la fel cum sunt importante și promovarea evenimentului și elementele de follow up”.

Marilen Pirtea / Foto: UVT

“Un astfel de eveniment poate fi privit precum momentul de înflorire a unui cactus, din acela special pentru care floarea rezistă câteva secunde… și implică luni, poate ani de așteptare pentru 1-2 ore care rămân memorabile. Așa este și cu aceste trei evenimente absolut speciale. Ne-am dorit pentru acest an 2023, anul Timișoarei Capitală Europeană a Culturii, să venim cu ceva grandios, memorabil, pentru toți cei care iubesc și prețuiesc Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara, ceva care să încânte vibrația intelectualilor și să ofere un simbol tinerilor prin educație, știință, erudiție”, spune Pirtea.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara a declarat că „pentru România, un laureat al Premiului Nobel reprezintă o ficțiune, ceva despre care doar citești sau auzi și foarte puțini ajung să-i și vadă. La început a fost ideea – a mai multor colegi, din diverse domenii de activitate, apoi identificarea persoanelor care pot să conducă la conexiunea cu astfel de personalități, dialogul cu acestea, niciodată simplu, dată fiind agenda mai mult decât încărcată. Astfel de angajamente trebuie derulate cu cel puțin un an înainte. UVT nu este însă la prima experiență de acest gen. Vă reamintesc că la UVT am reușit un lucru absolut excepțional, acela de a avea în același timp, în același loc, doi laureați de premiu Nobel, Gerard Mourou, laureat Nobel în Fizică, și Ștefan Hell, laureat Nobel în Chimie. Și dacă mai spunem că Doamna Herta Muller (Nobel pentru literatura) este absolventa UVT, cred ca avem o tradiție în a fi gazdele unor evenimente cu oameni excepționali”.

„Ca rector, am inițiat și susținut aceste inițiative și am oferit tot suportul ca acest lucru să fie posibil, mi-am folosit întreaga capacitate managerială, întreaga capacitate de comunicare și, mai ales, toată rețeaua de conexiuni și networking, una deloc neglijabilă, de altfel. La UVT totul se face în echipă. În același timp, însă, nu pot să nu mă gândesc la rolul pe care trebuie să-l aibă o universitate într-o comunitate și cu atât mai mult în Timișoara, și cu atât mai mult în anul 2023, atât de special pentru noi, timișorenii. Mai este însă ceva, este vorba de a nu ne arăta doar nouă că putem să jucăm în liga celor mari, ci lumii întregi. Prezența unui laureat de premiu Nobel într-o comunitate nu trece neobservată, nu este deloc simplu ca o astfel de personalitate să fie atrasă pentru un eveniment de acest tip așadar o să reușim să atragem atenția nu doar publicului larg, ci și comunităților de specialiști din toată lumea. Mă aștept ca organizațiile profesionale, în funcție de domeniul laureatului Nobel, să fie interesate în a participa și în a promova la rândul lor aceste evenimente”, susține rectorul. 

Acesta a precizat că „ceea ce ne dorim este de a transmite atât colegilor, cadre didactice și cercetători, studenților, dar și publicului larg că știința este importantă, recunoașterea valorilor este importantă, asumarea responsabilității sociale este parte a misiunii noastre și, de asemenea foarte important, că UVT se află într-un circuit cultural, artistic și științific în care nu este așa ușor de ajuns. În plus, ne dorim ca astfel de modele să transmită în special tinerilor, studenți sau elevi, dorința de a fi mai buni, dorința de a reuși în domenii care dau plus-valoare societății”.

„Universitățile comprehensive, cum este și UVT, își asumă un rol și o misiune publică în comunitate. În universitate, noi formăm caractere, cum obișnuim să spunem. Cum putem forma caractere, într-o perioadă contemporană în care războiul hibrid, dezinformarea, fake-news-urile și ambiguitățile comunicaționale sunt peste tot prezente? Prin exemplele și prin rolul formator al marilor personalități ale științei și artei, modele recunoscute în spațiul public, voci autorizate care pot emite cele mai exigente opinii despre educație, cunoaștere, expresiile artistice, valorile și produsele de valoare în societatea contemporană. Din acest motiv, datorită faptului că ne asumăm în mod explicit acest rol de a propulsa în spațiul public opinii și poziții autorizate și validate în spațiul intelectual internațional, proiectele pe care le desfășurăm tind să includă cei mai importanți oameni de știință, artiști și intelectuali ai Europei, sau chiar de pe toate continentele, ei sunt jaloanele prin care pătrundem în societate, ca o scenă universitară foarte vizibilă, una a valorilor, astfel că transmitem societății, timișorenilor și tuturor celor care iau contact cu evenimentele noastre un mesaj al valorilor universale – libertate, creativitate, egalitate de șanse, concordie socială, performanță și competitivitate”, spune Marilen Pirtea.

„Să nu uităm de asemenea că cifrele și statisticile nu ne ajută la nivel de percepție publică legat de nivelul de educație al cetățenilor României. Este important ca liderii informali de proastă calitate, aceia promovați excesiv de canalele media de consum, să fie contracarați de voci autentice, de profesioniști validați. Dacă ar fi să fac din nou o paralelă între domenii, mă aștept și sunt optimist ca preluând un model din sport, și anume, că multe fetițe și-au dorit să fie ca Nadia Comăneci după 10-le obținut de campioana noastră la Montreal, sau ca Gheorghe Hagi după Campionatul Mondial din SUA 1994, sau ca, mai recent, Simona Halep după câștigarea Rolland Garros sau ca David Popovici după titlurile de campion mondial, tot așa să-i simțim pe tinerii pasionați de literatură sau chimie că își doresc să calce pe urmele lui Orhan Pamuk sau a celorlalți laureați de premiu Nobel”, a continuat acesta.

Ce este Conferința Smart Diaspora 2023

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (10-13 aprilie) se desfășoară în perioada 10-13 aprilie, la Timișoara, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Evenimentul este organizat în 38 de Workshop-uri. Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.

Conferința debutează în 10 aprilie 2023, la Opera Națională Română din Timișoara, printr-o Ceremonie de deschidere (cu începere de la ora 18) la care vor participa oficialitățile naționale și locale, alături de reprezentanții celor patru universități ce fac parte din Alianța Timișoara Universitară și de reprezentanții partenerilor acestora.

În următoarele zile se vor desfășura lucrările conferinței pe secțiuni ale Workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, este invitat în cadrul Conferinței „Smart Diaspora 2023”. Marți, 11 aprilie 2023, la ora 9, sunt organizate Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa și prelegerea publică a domnului Jean Marie Lehn, care se vor desfășura în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT.

În ultima zi a conferinței Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (joi, 13 aprilie 2023) va fi organizată o sesiune concluzivă, în format plenar, în cadrul căreia va avea loc prezentarea concluziilor referitoare la viziunea și obiectivele de țară privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea în România: concluzii, aspirații și direcții de acțiune (Aula Magna UVT, cu începere de la ora 11).

Pagina web dedicată acestei ediții a conferinței cuprinde o prezentare extinsă a obiectivelor urmărite în cadrul ariilor tematice din cele 38 de Workshop-uri exploratorii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Caietul de curs publicat de profesoara Dana Jalobeanu de la Universitatea din București / Foto: Facebook.com/Dana Jalobeanu

Cum arată suportul de curs al profesoarei Dana Jalobeanu, co-organizator al Bucharest-Princeton seminar in early modern philosophy: Am muncit un an la el cu o echipă de cinci colaboratori. Cum ar fi să îl public anul viitor doar sub numele meu? / Cîmpeanu și-a justificat plagiatul spunând că “aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului”

Profesoara și cercetătoarea Dana Jalobeanu arată marelui public suportul său de curs, după ce ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, acuzat că și-a însușit prin plagiat cursul de specialitate, și-a justificat plagiatul…
Vezi articolul

VIDEO Iohannis, mesaj de Ziua Astronomiei: Vreau să-i felicit în mod special pe elevii olimpici internaționali la astronomie și astrofizică, prezenți astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei științe în România

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe elevii olimpici internaționali la astronomie și astrofizică, „care duc mai departe flacăra acestei științe în România”, la evenimentul dedicat Zilei Astronomiei la Cotroceni, în…
Vezi articolul
ANOSR

Guvernul a aprobat desființarea specializării „Psihologie” de la Academia SRI. Din toamnă va fi înlocuită cu licența în „Operațiuni de intelligence”, ai cărei absolvenți vor fi „angajați ca agenți operativi” ai serviciului secret / Alte 51 de specializări de la 20 de universități intră în lichidare – LISTA

Guvernul a aprobat joi o hotărâre cu nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor sau programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024.…
Vezi articolul