Confruntată cu un val de critici, o universitate din Milano s-a răzgândit și va ține cursul despre scriitorul rus Dostoievski, deși îl anulase “pentru a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune” / Conducerea universității consideră că a fost vorba de o “neînţelegere”

956 de vizualizări
carte Dostoievski
Photo 81269998 © Calin Marius | Dreamstime.com
Coducerea Universității Bicocca din Milano a cedat presiunilor, după ce pe reţelele sociale s-a declanşat un protest prin care studenții cereau ca un curs despre scriitorul rus Fedor Dostoievski să nu fie anulat ca urmare a ‘polemicii’ suscitate de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, transmite Agerpres.

Scriitorul, traducătorul şi bloggerul italian Paolo Nori a denunţat pe reţelele de socializare că a primit un e-mail de la universitatea Bicocca din Milano în care i se arăta că este mai bine să renunţe la cele patru lecţii despre romanele lui Dostoievski pentru “a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune’.

Paolo Nori, autor a circa 50 de nuvele şi profesor universitar la Departamentul de Ştiinţe Umane al universităţii, a denunţat că “teama pe care o provoacă ruşii începe să capete dimensiuni neobişnuite”.

“A fi rus este o problemă? Chiar şi dacă este un rus mort? Ceea ce se întâmplă în Ucraina este oribil şi îmi dau lacrimile doar dacă mă gândesc. Însă astfel de lucruri sunt ridicole: o universitate italiană care interzice un curs despre Dostoievski. Nu pot să cred aşa ceva. Ar trebui să vorbim mai mult despre Dostoievski. Sau despre Tolstoi, cel care a inspirat mişcările non violente”, a explicat autorul într-un clip postat pe Instagram.

Pe reţelele sociale s-a declanşat un protest unanim, considerând că este ridicol să fie suspendat un astfel de curs.

În faţa acestei presiuni, directoarea universităţii din Milano, Giovanna Iannantuoni, a precizat că nu va fi nicio cenzură, iar cursul se va susţine cum era prevăzut.

“L-am invitat pe Nori la o cafea la rectorat şi el a acceptat. A fost o neînţelegere într-un moment de mare tensiune. În această universitate nu este loc pentru cenzură”, a declarat directoarea Universității din Milano.

Cursul despre Dostoievski al lui Paolo Nori se va tine la Universitatea Milano-Bicocca, care este “o universitate deschisă dialogului şi auditorului, inclusiv în această perioadă atât de grea în care suntem consternaţi de escaladarea conflictului”, a mai spus conducerea universității.

Photo 81269998 © Calin Marius | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Tudor Chirilă, în dialog cu o elevă de 12 ani care vrea școală online: Ce te stresează la școală? – Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. – Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos la tablă? / Pandemia a expus incompetența unui minister care n-a fost în stare în 3 luni să conceapă niște scenarii coerente

“Ce te stresează la școală? – Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. – Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos…
Vezi articolul