Consiliul Național al Elevilor: Orice altă legitimație de călătorie în afara abonamentului, inclusiv biletele, va fi acceptată pentru decontarea navetei școlare, ca urmare a deciziei CCR

564 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Consiliul Național al Elevilor anunță că “salută decizia Curții Constituționale de a constata caracterul neconstituțional al sintagmei ‘pe bază de abonament’ enunțată în articolul 84 alin. 3 din cadrul Legii Educației Naționale nr. 1/2011, deoarece, în acest fel, orice tip de altă legitimație de călătorie validă va fi admisă pentru asigurarea decontării navetei”.

Articolul amendat de Curtea Constituțională a României (CCR) prevede că “elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației Naționale, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Consiliul Național al Elevilor susține, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că “datorită hotărârii definitive adoptate de către Curtea Constituțională însă, elevii al căror transport zilnic este realizat în baza biletelor de călătorie devin, pe această cale, eligibili pentru a beneficia de decontul navetei, iar acest factor va avea un impact pozitiv, determinând scăderea ratei abandonului școlar și eliminarea unor cheltuieli pe care mulți elevi nu și le permit din cauza bugetului redus al familiei”.

“Solicităm noului Guvern al României să monitorizeze îndeaproape implementarea acestei facilități prin întocmirea unui plan concret de acțiune cu aplicabilitate locală pentru ca toți elevii români să beneficieze de decontarea cheltuielilor aferente navetei”, spune CNE.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, declară că “ne așteptăm de la noua guvernare să întocmească un plan de acțiune concret pentru a monitoriza implementarea legislației privind decontul cheltuielilor aferente transportului pentru elevii navetiști. Consiliul Național al Elevilor își asumă să vegheze asupra modului în care aceste facilități se acordă elevilor: fiecare elev are dreptul la educație, iar statul este obligat atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral să asigure acest aspect”.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu a vorbit din nou despre pilotarea unei testări standardizate digitale la Bacalureat și Evaluarea Națională: Rezultatele acestor teste rămân proprietatea Ministerului Educației și de pe platforma educațională vor fi transferate pe serverele ministerului, care sunt găzduite de STS

Ministerul Educației mai are de gând o pilotare de testare standardizată pe lângă cea anunțată deja în 329 de școli. De data aceasta este vorba de o pilotare standardizată și…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, despre începerea școlii: Simulările trebuie să înceapă de acum / Copiii din aceeaşi clasă trebuie să fie colegi, să discute unul cu celălalt, e nevoie de prezența profesorului / Să nu încercăm să îi transformăm în nişte cititori de tablete / Școlile cu un număr mic de elevi pot avea program normal

Simulările pentru anul școlar care va începe la 14 septembrie ar trebui să înceapă de acum, iar o clasă fizică ar trebui să aibă 15 elevi, spune profesorul Alexandru Rafila,…
Vezi articolul