Andreea Moldovan, Ministerul Sănătății: Pragurile de 15, respectiv 17 elevi la clasă, în anii terminali, “vin de la Ministerul Educației” / Limita de 50% este cea care contează / Școlile unde mai mulți elevi vor prezență fizică pot cere “derogare de la DSP”

12.820 de vizualizări
Sursă foto: captură Facebook/Guvernul României
Pragurile de 15, respectiv 17 elevi per clasă, în ani terminali, care pot veni la școală în sistemul hibrid sunt propuse de Ministerul Educației, a spus duminică, la Digi 24, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ea a arătat că instituția pe care o reprezintă propusese păstrarea pragului procentual, anume cel de 50% prezență fizică la clasă, propus anterior, susținând că acesta este cel care va fi luat în considerare, de fapt. Declarațiile au venit în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, insistă, de atunci, că nu își explică de ce, spre deosebire de elevii din școala primară, cei din clasele terminale nu pot veni toți la școală, ci doar o parte.

Întrebată la Digi24 de unde rezultă diferența între ordinul comun ce prevede prezență 50% la anii terminali și prezența de 15 elevi per clasă în clasa a VIII-a, respectiv 17 în clasa a XII-a, Andreea Moldovan a spus: „Aceste cifre vin de la Ministerul Educaţiei, noi am rugat să se menţină acel 50 la sută”. Ea a afirmat, însă, că tot pragul de 50% este cel care contează.
Întrebată “dacă o clasă de a VIII-a are 34 de elevi (…) pot să meargă 17 (peste pragul de 15 anunțat pentru clasele a VIII-a – n.red.)?”, ea a răspuns: “Exact. Rămâne înjumătățit”. Întrebată în continuare dacă “limita rămâne de 50%, nu contează pragul (de 15, respectiv 17 – n.red.)?”, Andreea Moldovan a răspuns: “Da”.

Pe de altă parte, ea a arătat că importantă este de fapt respectarea unui maxim de prezență pentru a putea organiza clasele și că situația este diferită în cazul celor cu puțini elevi:

 • “Știm și noi, știu și colegii de la Ministerul Educației, care au mers într-un colectiv mult mai scăzut de această jumătate, 12 copii, 13… În cazul respectiv, clar nu se aplică regula de 50%. Dar dorim să avem un maximum de prezență a școlarilor în clasă, tocmai pentru a putea să organizăm clasele cât mai bine se poate.”

Ea a mai spus că școlile unde mai mulți elevi doresc să meargă la școală, peste pragurile stabilite, pot cere derogare de la DSP, ținând cont și de faptul că “există niște jonglări” pentru clasele mari, iar distanța între bănci există.

Andreea Moldovan a afirmat că discuțiile nu ar fi un conflict, ci ar avea loc între “caractere puternice” în ambele ministere și ar fi un “rodaj” în colaborarea dintre instituții, iar ambele părți ar urmări, deopotrivă, “varianta corectă pentru copii”.

Ieri, ministrul Sorin Cîmpeanu a insistat, în mod repetat, pe nemulțumirea sa față de obligația de a introduce modelul hibrid, “răul cel mai mic” în cazul anilor terminali, unde prezența la clasă să fie de jumătate, vorbind la rândul său despre mici ajustări care pot fi aplicate, după caz, claselor unde mai mulți copii vor să participe fizic la ore, dacă pragurile nu sunt depășite mult.


6 comments
 1. Învață despre solidaritate și respect. Dacă se îmbolnăvește profesorul, nu îl vei mai avea nici măcar online. Un profesor predă unui număr 150-300 elevi, gândește-te dacă nu este cazul unei prudențe, precauție tocmai ca să aveți toți un viitor!

 2. Ne omorâți cu faptul ca nu sunteți constanți în hotărârile pe care le luați. Nu mai înțelegem nimic… Azi hotărâți ceva, când ajungeți la numărul de cazuri de 3/1000 va răzgânditi.
  Oricum nu ați înțeles care este logica, nici noi (părinți, elevi, profesori) nu înțelegem nimic de la dumneavoastră.
  Știm doar ca nu va pasa de fapt decât sa dați bine pe sticla…

 3. Elevii mai mari vin pentru socializare.
  Perfect adevarat!
  Si tot ei raspandesc virusul!
  Domnul ministru ar trebui sa realizeze ca situatia sanitara conteaza in pandemie!

 4. Elevii din clasele terminale merg dupa scoala la mall, in parc, la terase etc. Astfel raspandirea poate fi mult mai mare, comparativ cu copii de ciclu primar. Actualul scenariu rosu a ajuns rozaliu, nu conteaza ca este confirmata o crestere a ratei de contaminare, trebuie sa dam bine la public! Elevii din clasele terminale constienti ca urmeaza un examen se pregatesc, indiferent de unde. La fel de bine pot sa vina la scoala in scop de socializare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ligia Deca: Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă / Studiu OECD: Reducerea analfabetismului funcțional până în 2030 are impact economic pe termen lung de 200% din PIB. Dacă îl eliminăm, e de aproape 300%

Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă, a declarat consilierul prezidențial pentru Educație și Cercetare Ligia…
Vezi articolul

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, anunță Observatorul Astronomic: „Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon”

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, anunță Observatorul Astronomic București într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres. “În noaptea de 12 spre…
Vezi articolul