Contradicţii pe încheierea mediilor elevilor între Preşedinte şi Ministerul Educaţiei – Iohannis a declarat că cei fără notă vor fi invitaţi la şcoală, ministerul a decis să nu fie aşa

7.661 de vizualizări
Foto: presidency.ro
Încheierea mediilor naşte contradicţii instituţionale la nivel înalt. Preşedintele României a declarat în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, de marţi, că “acolo unde copiii, de exemplu, nu au notă în catalog de la începutul semestrului II, vor fi invitați la școală, în condiții de maximă siguranță și distanțare, poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă”. După această declaraţie, dar tot marţi, Ministerul Educaţiei a trimis tuturor şcolilor instrucţiuni clare prin care cei fără nicio notă în semestrul al II-lea vor primi ca medie anuală, media de pe semestrul I.

Iată declaraţia lui Klaus Iohannis:

“Acolo unde copiii, de exemplu, nu au notă în catalog de la începutul semestrului doi, vor fi invitați la școală în condiții de maximă siguranță și distanțare. Poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă și în acest fel vor putea să fie încheiate situațiile lor.

Este o preocupare pe care eu o am de multă vreme. Știu că în conducerea ministerului există foarte multe discuții pentru a rezolva aceste chestiuni și pot să vă spun că am discutat foarte detaliat despre ce trebuie să facă ministerul în timpul verii, când obligatoriu trebuie să ne pregătim pentru un posibil val doi de epidemie și eu am pretenția ca până în septembrie să găsim soluții pentru exact acești copii, care acum nu au putut să beneficieze de o formă de învățământ la distanță.”

Pe de altă parte Ministerul Educației a trimis tuturor profesorilor un document, obținut de Edupedu.ro, cu precizări privind modalitățile de încheiere a situațiilor școlare în care explică, pentru fiecare ciclu de învățământ și pentru fiecare situație a elevilor modul în care acestora le va fi încheiată media.

În documentul citat este precizată clar situaţia încheierii mediei pentru elevii din învăţământul primar care nu au niciun calificativ în semestrul al II-lea: media anuală devine media semestrului I.

Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, postliceal și profesional care nu au nicio notă în semestrul al II-lea, la fel, media anuală devine media semestrului I.

Aşadar Preşedintele Klaus Iohannis a declarat public o altă măsură faţă de cea stabilită de minister. Până acum ministerul nu a anunţat o schimbare în indicaţiile trimise deja în şcoli, iar Preşedintele nu a rectificat declaraţia iniţială.

FOTO: presidency.ro


11 comments
 1. ma intreb daca modalitatile acestea de incheiere a situatiilor scolare prin niste “precizari” ale ministrului nu contravin ROFUIP si nu cumva expun profesorii la sanctiuni, au acestea putere mai mare sau egala cu ROFUIP?

 2. Edupedu, era vorba doar de copii care nu au acces la internet. Doar in cazul lor a precizat presedintele ca vor fi chemati la scoala in caz ca nu au note. Ascultati cu atentie declaratia, raspunsul e foarte clar in context si de altfel e un raspuns la o intrebare specifica despre copiii fara acces la internet.

 3. Nu mi se pare normal nicicum . Daca un elev are 5 pe primul semestru sa i se dea tot 5 pe al 2lea semestru si apoi se discuta intre sindicate sa se intre la liceu cu media claselor 5-8 .
  Stim foarte bine cum se noteaza copiii in mediu rural si nu numai. Cunosc copii care spun clar ca nu au fost notati daca nu au stiut la vreo ora. I-au pus sa se pregateasca pt ora urmatoare si au primit 10. Este o metoda frecventa caci, vezi Doamne, sunt copii buni si sa nu le strice media.
  Pai si atunci cei care au luat si un 3 si un 2 pt ca au fost prinsi pe picior gresit , ce sanse au la liceu in fata copiilor ” buni ”
  Deci nu sunt de acord cu intrarea la liceu cu media claselor 5-8. Sa nu mai spunem de cati bani am bagat in meditatii fiecare?!

 4. Nu mi se pare corect sa incheiem media unui elev care nu are nota pe semestrul al II-lea cu nota din semestrul I ,DIN DOUA MOTIVE:
  -Elevul care nu are nici o nota pe sem .al II-lea,sigur a lipsit de la ore sau a luat note foarte slabe pe care profesorul nu le-a trecut din catalogul personal in catalogul clasei:
  -nota de pe semestrul I POATE FI SUB 5 SI ATUNCI ELEVUL Ramane CORIGENT,sau chiar repetent ,daca are corigente la mai multe obiecte
  Cred ca domnul Presedinte are dreptate
  Eu predau discipline tehnice si am avut in sem I doar 2 saptamani,iar unii elevi din motive de sanatate sau alte motive nu au frecventat scoala,mi se pare corect sa-i evaluam la final sa vedem ce putem face

  1. Cu tot respectul, daca ati fi citit ati fi aflat ca cei care au media sub 5 in primul semestru vor fi nevoiti sa revina la scoala pentru a da un test asemanator cu examenul de corijare.

   Mie mi se pare corect ca daca elevul nu are nici o nota sa se foloseasca media din semestrul trecut; de exemplu, in cazul meu imi lipsesc mai multe note la materii precum istoria, economia, franceza, religie, geografie deoarece profesorii obisnuiau sa ni le puna la finalul anului. Eu sunt la un profil de matematica-informatica, si nu mi s-ar parea acceptabil sa trebuiasca sa ma intorc la scoala in plina pandemie pentru unele materii care nu ma ajuta la profilul si drumul pe care mi l-am ales in viata.

 5. Sunt foarte bune deciziile doamnei ministru ! In conditiile date , e foarte greu pentru incheierea mediilor pe semestrul 2 , iar copiii nu pot sa nu finalizeze acest an scolar .

 6. Buna ziua,

  Va rugam sa ne comunicati care sunt datele de Inscriere si Examen pentru Limba Moderna (engleza), pentru copiii care opteza pentru Limba Moderna – Care este Calendarul si Testarea Limbii Engleze? Sunt copii care doresc liceu bilingv si este obligatoriu ca ei sa aiba acest examen luat sau sa isi echivaleze examenul de Limba Moderna cu atestat precum PET Cambridge.

  Conform Calendarului emis pana la inceperea Carantinei Covid 19, 6-7 mai 2020 (Eliberarerea/Transmiterea anexelor fiselor de inscriere pentru proba de Lb.moderna sau materna), 11-12 mai 2020 (Inscrierea pentru probele de Lb.moderna sau materna), 13-15 mai 2020 (Desfasurarea probelor de Lb moderna sau matera), 18 mai 202 (Afisarea rezultatelor), etc.

  Va multumesc!

  1. Nu. Acesti elevi vor stabili impreuna cu profesorii o modalitate de a fi notati, ce poate fi chiar online, nu obligatoriu fata in fata, fie de sustinere a unei lucrari sau a unui proiect. Nota de la aceasta evaluare devine medie anuala, asa sustin cei de la Ministerul Invatamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Divergențe între ministerele Educației și Sănătății în legătură cu regulile din școli, cu 4 zile înainte de revenirea la cursurile fizice / Echipa lui Voiculescu insistă pe distanțare, Cîmpeanu amenință că nu semnează ordinul

Școlile așteaptă semnarea de către miniștrii Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu a ordinului comun cu regulile clare care trebuie respectate din 8 februarie, când o mare parte a copiilor vor…
Vezi articolul

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Școala trebuie să meargă fizic. Școala să fie cea funcțională și nu stadioanele, nu restaurantul, nu clubul, nu discoteca. Riscăm să avem generații de copii care vor conduce țara, extrem de afectate psihologic

Ca să ne protejăm copiii trebuie ca noi, părinții, să avem grijă vaccinându-ne noi pe noi, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din…
Vezi articolul