Copiii de 2 ani, înscrişi în grădiniţe cu finanțarea de bază asigurată de stat – prevederi votate luni în Senat. Plus: Se înfiinţează postul de bonă, iar educatorii vor comunica părinţilor printr-un “jurnal de legătură al copilului”

22.632 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Înscrierea copiilor cu vârsta între 2 şi 3 ani va putea fi făcută în grădiniţe la solicitarea expresă a părinţilor, iar statul va fi obligat să finanţeze consturile de bază cu educaţia acestora, potrivit modificărilor din noua lege adoptată luni seara de Senat, în calitate de camera decizională. Proiectul care merge la promulgare prevede că poate fi organizată în grădiniţe o grupă de copii de nivel antepreşcolar, cu vârsta între 2 şi 3 ani. În prezent, regulamentele din grădiniţe prevăd posibilitatea ca un copil de 2 ani să fie înscris, însă statul nu asigură pentru el finanţarea de bază, legal.

Legea adoptată de Senat modifică Legea Educaţiei în peste 30 de puncte. Astfel, La articolul 23, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11), cu următorul cuprins:

„(11) Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. a), la solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minimum 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzatoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

După care la articolul 27, Senatul a introdus posibilitatea formării de grupe de copii foarte mici în grădiniţe, grupe de nivel antepreşcolar, specifice creşei.

„(1¹) Nivelul antepreșcolar poate fi organizat în creșe pentru vârsta de 0-3 ani sau în grădinițe pentru vârsta 2-3 ani.
(1²) În condiţiile în care unitatea de învăţământ care are în componenţă nivel preşcolar nu are o structură integrală de învăţământ antepreşcolar cu toate cele 3 grupe, poate include în cadrul învăţământului preşcolar o grupă pentru vârsta 2-3 ani.”

Se înfiinţează postul de bonă, ca post de personal didactic auxiliar

Pentru funcţia de bonă, o persoană trebuie să facă “un curs în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.375/2002, republicată, cu examen pentru obţinerea certificatului de calificare profesională.”

Ce vor învăţa copiii cu vârsta sub 3 ani

Un alt articol prevede că ministerul trebuie să pună la punct standarde de calitate şi norme pentru aceşti copii de sub 3 ani, precum şi să le asigure personal calificat.

“Organizarea unităţilor de educaţie timpurie antepreşcolară, standardele de calitate şi metodologia de organizare ale acesteia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei și Cercetării. Conţinutul educativ, respectiv curriculumul specific pentru copiii sub 3 ani, se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării.
(3) Asigurarea personalului didactic necesar desfăşurării educaţiei antepreşcolare se face de către Ministerul Educaţiei și Cercetării, conform art.104 alin.(2) lit.a), cu respectarea standardelor de calitate şi a legislaţiei în vigoare.”

Masa la grădiniţă şi la şcoală va fi finanţată de stat, nu de părinţi

“În perioada desfăşurării activităţii didactice, antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-o masă caldă pe zi în cadrul programului „Masă caldă la şcoală”. Limita valorii zilnice se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în textul actului normativ citat.

Jurnalul copilului 

O modificare a articolului 22 din Legea nr.263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor prevede că “Educatorul monitorizează permanent evoluţia fiecărui copil din grupă şi comunică familiei/reprezentantului legal al copilului, prin intermediul unui jurnal de legătură al copilului, toate informaţiile necesare, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară aprobate de Guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei și Cercetării.”

FOTO: pexels.com


3 comments
  1. buna ziua ,
    este adevarata ca un copil de 2 ani NU poate fi inscris in sistem pentru inscrierea la gradinita inca din prima etapa de inscrieri?
    Va multumes pt raspuns

    1. Da este adevarat. Prioritate au cei care au implinit varsta de 3 ani pana la 31 august. In etapa a doua pot fi primiti si cei sub 3 ani, daca mai sunt locuri disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 încep pe 30 mai, iar reînscrierile, în data de 16 mai – documentul trimis de minister inspectoratelor prevede posibilitatea înscrierii inițiale online, dar dosarele cu documente trebuie depuse fizic

Părinții își pot înscrie copiii cu vârste între 3 și 5 ani la grădiniță în anul școlar 2022-2023, începând cu data de 16 mai, în cazul celor care se reînscriu,…
Vezi articolul

Măsurile luate în cazul copilului de 3 ani care a murit în fosa septică: a fost dat afară directorul unei alte școli. Ministerul anunță că va pune containere-WC în doar 1.180 de școli, față de 1.489 câte anunța Andronescu

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Iași, întrunit în ședință extraordinară în cursul zilei de marți, 16 aprilie, a luat decizia destituirii imediate a directorului Școlii Profesionale Brăești, potrivit…
Vezi articolul