Copiii pot fi puternic afectați de anxietatea părinților din această perioadă. Laboratorul de Științe Cognitive din București: E esențial ca părinții să fie calmi

2.513 vizualizări
Scoala Altfel - ce activitati ar trebui sa faca profesorii
Scoala Altfel – ce activitati ar trebui sa faca profesorii FOTO: Kelly Sikkema on Unsplash
“În contextul problemei de sănătate publică cu care ne confruntăm, este firesc pentru unele persoane să resimtă o creștere a anxietății”, scriu cercetătorii din cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice de la Universitatea din București. Specialiștii aduc în atenție recomandările publicate de Asociația Americană a Psihologilor (APA) pentru a ne menține calmul, în contextul epidemiei de coronavirus.

Modul în care comunicăm cu copiii este important, spun psihologii.

Cei mici pot fi puternic afectați de anxietatea și distresul părinților din această perioadă, iar comportamentul și reacțiile emoționale ale părinților pot servi ca un model pentru cele ale copiilor. Din acest motiv, în această perioada este esențial ca părinții să își păstreze calmul și să poarte discuții adecvate vârstei cu copiii lor”, transmite Laboratorul de Științe Cognitive Clinice.

Sfaturile integrale publicate de Laboratorul de Științe Cognitive Clinice:

“În contextul problemei de sănătate publică cu care ne confruntăm, este firesc pentru unele persoane să resimtă o creștere a anxietății. Acest fapt este cu atât mai accentuat de modul în care mass-media raportează evenimentele, punând un accent mai puternic pe reacțiile emoționale create decât pe fapte. Pentru a răspunde acestei probleme, Asociația Americană a Psihologilor (APA) oferă câteva recomandări pentru a ne menține calmul:

  1. Puneți situația în perspectivă. Este important să ne amintim că, deși subiectul este dezbătut constant în media, numărul de cazuri din România este redus, iar câtă vreme sunt respectate recomandările autorităților, pericolul nu este atât de mare pe cât ar putea părea.
  2. Căutați informațiile factuale. Dincolo de modul în care sunt raportate informațiile în media, este dezirabil să căutăm informații nedistorsionate, din surse oficiale pentru a ne asigura că suntem la curent cu realitatea.
  3. Comunicarea cu copiii. Cei mici pot fi puternic afectați de anxietatea și distresul părinților din această perioadă, iar comportamentul și reacțiile emoționale ale părinților pot servi ca un model pentru cele ale copiilor. Din acest motiv, în această perioada este esențial ca părinții să își păstreze calmul și să poarte discuții adecvate vârstei cu copiii lor.
  4. Menținerea conexiunilor sociale. Rețelele de suport social reprezintă un factor protectiv important în fața distresului, indiferent de evenimentul declanșator. Chiar și respectând restricțiile impuse de autorități, comunicarea cu familia și prietenii rămâne esențială atât pentru reducerea distresului, cât și pentru propagarea informațiilor factuale și contracararea panicii.
  5. Cereți ajutor. Dacă distresul devine mult prea dificil de gestionat și vă afectează funcționarea socială sau ocupațională, cereți ajutorul specialiștilor. Recomandările de distanțare socială nu trebuie să reprezinte un impediment în acest sens, tot mai mulți terapeuți optând în aceste zile pentru soluții mediate de tehnologie pentru a susține procesul terapeutic.

Ce este Laboratorul de Științe Cognitive Clinice

Laboratorul de Științe Cognitive Clinice este afiliat Departamentului de Psihologie, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

Misiunea Laboratorului de Științe Cognitive Clinice este de a stimula și a promova excelența în cercetare, precum și de a oferi o posibilitate de dezvoltare profesională și academică studenților interesați de științele cognitive clinice.

Coordonatoarea Laboratorului de Științe Cognitive Clinice este Ioana Podina, psiholog și lector la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii – Marian Preda, sociolog și rector al Universității București

De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii, a declarat sociologul Marian Preda, rectorul Universității București, la B1TV. „Cei…
Vezi articolul