Cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

820 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Vaccinurile aprobate până acum în România funcționează pe bază de ARN mesager, adică au material sub formă de informație care poate să instruiască celulele proprii organismului uman să producă acea proteină inofensivă specifică virusului SARS-Cov 2, a explicat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare în cadrul unui webinar organizat de Ministerul Educației.

Valeriu Gheorghiță a trecut în revistă tipurile de vaccin disponibile în acest moment și cum funcționează acestea:

„Vorbim de vaccinuri pe bază de ARN mesager, cele de la Pfizer, Moderna, CureVac, vaccinuri pe bază de vectori virali (Astra Zeneca, Johnson & Johnson sau vaccinul dezvoltat de Rusia), vaccinuri pe bază de proteine, de asemenea vaccinuri cu virusuri inactivate sau atenuate și vaccinuri pe bază de ADN.

Aș aminti foarte pe scurt tipurile de vaccinuri aprobate și autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului pe care și noi le folosim și în România. Vorbim de vaccinurile pe bază de ARN mesager, aceste vaccinuri conțin material sub formă de informație și anume acel fragment de ARN mesager care poate să instruiască celulele proprii organismului uman să producă acea proteină inofensivă specifică virusului SARS-Cov 2.

După momentul în care celulele noastre produc acele proteine specifice virusului, materialul activ, acel fragment de ARN mesager din vaccin, dispare din celulele noastre într-un interval de maximum 5-7 zile. Corpul nostru recunoaște că această proteină care apare după vaccinare nu ar trebui să fie prezentă și va produce un răspuns imun protector, atât un răspuns imun celular asigurat de limfocitele T ș limfocitele B, cât și apariția acelor anticorpi.

În acest caz, dacă ne expunem la infecția cu SARS-Cov-2 după vaccinare, după cele două doze, și în momentul în care avem cele 7-10 zile de la ultima doză deja trecute, când avem un beneficiu maximal din punct de vedere al răspunsului imunologic, organismul uman își aduce aminte cum să lupte împotriva acestui virus și va preveni îmbolnăvirea de COVID-19.

Ca atare, prin vaccinare nu facem altceva decât să antrenăm organismul uman să facă față în situația în care se va întâlni cu virusului și va bloca apariția acestei boli. De asemenea, dacă ne referim la vaccinurile care sunt în curs de aprobare și așteptăm astăzi, cel târziu mâine probabil, autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru vacinul bazat pe vector viral de la Astra Zeneca.

Acest tip de vaccin conține un virus slăbit care nu se poate înmulți, este un virus diferit de cel care provoacă boala COVID-19 și care are inserat materialul genetic al coronavirusului care poate produce acea proteină de suprafață specifică virusului și care este responsabilă de intrarea acestor virusuri în celula umană.

Când acest vector viral, acest tip de vaccin este folosit, în celulele noastre pătrunde materialul genetic care este conținut în acest vector viral din vaccin și, ulterior, celulele vor ști să producă proteina de suprafață proprie virusului care este unică virusului SARS-Cov 2. Pe principiul enunțat anterior, la vaccinurile bazate pe ARN mesager, vor genera un răspuns imun care mai departe previn îmbolnăvirea cu COVID-19.”

Foto: © Chayakorn LotongkumDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil

Citește și:
Reacții adverse și contraindicații în cazul vaccinurilor COVID-19, explicate de Valeriu Gheorghiță: „Vorbim de contraindicații la copiii sub 16 ani”
Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîțu: Singurii oameni care au rămas în funcție de peste 30 de ani sunt liderii de sindicate / Să discutăm despre această lege: Este ok ca acele cotizații să fie făcute automat din conturile oamenilor?

Premierul Florin Cîțu a amintit astăzi la Parlament, în legătură cu protestele sindicaliștilor de săptămâna aceasta, că „singurii oameni care au rămas în funcție de peste 30 de ani sunt…
Vezi articolul