Cutia-resursă pentru profesori și elevi, ghiduri de activități și o “hartă” de ajutor pentru cadrele didactice ca să creeze competențele specifice prin educația de mediu, elemente-cheie în proiectul „Verde pentru Generația Alpha” (P)

1.468 de vizualizări
Schimbările climatice sunt deja vizibile în viața de zi cu zi și contracararea efectelor acestora nu mai poate fi o discuție despre viitor. Pentru că este impetuos necesar să se facă educație pentru mediu în școlile din România, într-un mod consecvent și consistent, Teach for Romania, susținuți de Teach for All și Fundația OMV Petrom, au dezvoltat proiectul „Verde pentru Generația Alpha”.

Pe parcursul acestui prim an de existență, proiectul a devenit mai mult decât o inițiativă de educație de mediu, a devenit un angajament profund de a echipa profesorii și elevii din comunitățile vulnerabile cu informațiile, suportul metodic și resursele necesare pentru a se transforma în lideri ai schimbării.

Proiectul în Cifre „Verde pentru Generația Alpha”

Proiectul a avut un impact impresionant în primul an:

  • 109 școli și 17 grădinițe implicate
  • 2.900 de elevi participanți
Harta Competențelor

Punctul de plecare pentru un demers care și-a propus să se fundamenteze științific și să poată fi ulterior măsurat, a fost dezvoltarea unei hărți a competențelor de leadership pentru dezvoltare sustenabilă și combaterea schimbărilor climatice, acoperind toate ciclurile de învățare, de la grădiniță până la clasa a 8-a. Practic, specialiștii Teach for Romania au identificat ce anume ar trebui să știe și să interiorizeze în comportament elevii la finalul ciclului gimnazial, transformând apoi aceste informații și atitudini în competențe de dezvoltat. Elevii încep prin explorarea mediului înconjurător și manifestarea atitudinii de respect pentru mediu, în ciclurile preșcolar și primar, și ajung, spre finalul ciclului gimnazial, să propună soluții pentru problemele de mediu și să fie capabili să comunice public despre problemele identificate.

Ghiduri de Activități și Kit-uri pentru Clase

Și pentru a-i susține pe profesori în dezvoltarea acestor competențe, au fost create trei ghiduri cu activități practice, ușor de integrat atât în activitatea didactică, indiferent de materia predată. Mai mult, profesorii și alumnii Teach for Romania au primit la clase kit-uri educaționale conținând resurse variate, de la răsaduri și semințe la binocluri și instrumente de grădinărit. Cutia în care au primit materialele a fost ea însăși o resursă, ea putându-se transforma într-o mini-seră pentru micii ecologiști.

Curs video introductiv

Ghidurile, kit-urile și toate resursele dezvoltate s-au dovedit foarte utile pentru profesori care manifestau deja un interes pentru educația ecologică. Scopul proiectului însă este să convingă cât mai multe cadre didactice, indiferent de specialitate, să înceapă să facă activități de educație pentru mediu în clasele în care predau. Pentru a-i susține în începerea acestui demers, am dezvoltat un curs video introductiv pe platforma MENTO by Teach for Romania. În cadrul acestui curs, profesorii parteneri cu care am dezvoltat ghidurile, specialiștii colaboratori de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, biologi de la Societatea Ornitologică Română și experți din alte ONG-uri, împreună cu vocile copiilor din comunitățile Teach for Romania, discută despre importanța educației pentru mediu și setează bazele pentru începerea predării acestei discipline în școli.

Ateliere pentru Elevi și Proiecte în Școli

Atelierele fizice pentru elevi au avut loc în școlile din județele Iași, Neamț, Vaslui și Galați, unde elevii au participat la sesiuni despre educația de mediu și au implementat proiecte locale pentru protejarea mediului. Proiectele au inclus activități de reciclare, crearea de grădini și campanii de conștientizare, implicând aproximativ 200 de elevi și profesori.

Unul dintre profesorii Teach for Romania a dezvoltat, în cadrul proiectului „Verde pentru Generația Alpha”, un joc pe tablă educativ, cu informații utile pentru elevi, transformând astfel experiența de învățare într-una distractivă și interesantă.

Planurile pentru următorii ani includ extinderea programului „Verde pentru Generația Alpha” prin dezvoltarea de resurse suplimentare pentru profesorii din sistemul educațional, continuând să demonstrăm cum se poate face educație de mediu integrat cu programa și cerințele sistemului de invatamant public, de la grădiniță până la finalul ciclului gimnazial, chiar și în școli publice vulnerabile. Mai mult, avem în plan lansarea unui podcast și a unui concurs adresat școlilor publice vulnerabile din România pentru formare și resurse.

„Verde pentru Generația Alpha” nu este doar un proiect educațional, ci un catalizator pentru schimbare. Echipa, elevii și profesorii implicați demonstrează că transformarea comunităților în armonie cu natura este posibilă prin educație, implicare și responsabilitate. Această inițiativă continuă să inspire și să motiveze, pregătind micii lideri ai marilor schimbări pentru a face față provocărilor viitorului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ROSE Cel mai amplu și mai scump proiect din Educație bate pasul pe loc în evaluarea Băncii Mondiale. S-au cumpărat o mașină, laptopuri, echipamente. Efectele promise asupra celor 1,6 milioane de elevi și studenți – ZERO

Doar 6,76 de milioane de dolari (2,8%) au fost ”trase” de Proiectul ROSE, din octombrie 2015 până în luna iulie 2018, din cele 243,1 milioane de dolari cât este valoarea…
Vezi articolul

Mai mult de jumătate din copiii de 10 ani din lume nu pot citi un text simplu – Raport UNICEF / Aproape jumătate din tinerii români nu dețin competențele de învățământ secundar, în materie de alfabetizare și calcul

Discrepanța calității de viață dintre țările înstărite și cele cu dezvoltare precară accentuează pierderile de învățare produse de criza pandemică, la nivel mondial, ceea ce oferă șanse inegale copiilor de…
Vezi articolul

Sindicatele din educație “Spiru Haret” și părinții cer desființarea Consiliului pentru finanțarea învățământului: este puternic politizat

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ și Federația Asociațiilor de Părinți cer desființarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP). “Acest organism este unul puternic politizat, iar deciziile luate nu…
Vezi articolul